Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-mákos guba Schell Judittól és Kamarás Ivántól

Almás-mákos guba  Schell Judittól és Kamarás Ivántól
Almás-mákos guba  Schell Judittól és Kamarás Ivántól
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Schell Judit és Kamarás Iván színészpárosa talán nem nyit éttermet a közeljövőben, de azért most hoztak nektek egy isteni mákos gubát, ami több egy egyszerű klasszikusnál. Akár csóró fősulis vagy, akár vérbeli háziasszony, ezt a fogást te is el tudod, és – hidd el – el is szeretnéd készíteni!

hozzávalók / 4 adag

A kalácshoz

Az almás réteghez

A sodóhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almát megmossuk, megpucoljuk és vékonyka szeletekre vágjuk. A szeleteket citromlével locsoljuk meg, hogy ne barnuljanak be, ez az ízének sem árt.
  2. Egy serpenyőben hevítsünk mézet, tegyük hozzá a szeleteket, fahéjjal és őrölt vagy apróra vágott, esetleg reszelt gyömbérrel puhulásig pároljuk össze. Nem kell, hogy nagyon puha legyen, mert utána még a sütőbe is tesszük majd.
  3. A kalácsot kis darabokra vágjuk és egy tálba tesszük. Egy lábasban elkezdjük melegíteni a tejet, beleöntjük a tojássárgáját és a mézet. Tehetünk bele vaníliás cukrot is az íze végett. Felforraljuk, majd félretesszük. A tejes keverékben megmártjuk a kalácsokat, majd egy hőállótálba tesszük.
  4. Egy másik tálban elkeverjük a porcukrot a mákkal, majd megszórjuk a kifliket, és átforgatjuk őket a tálban. Egy réteg mákos kalácsra teszünk egy réteg almát, majd ezt megismételjük. A guba tetejét teljesen fedje alma. Mindezek után 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a sodót.
  5. A tojássárgájákat simára keverjük a cukorral gőz fölött, majd hozzáöntjük a tejet, beleszórjuk a vaníliát (egy kikapart vaníliarúd magjait). Sűrűsödésig közepes fokon főzzük a krémet.
  6. Az elkészült mákos gubát a sodóval leöntve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 838
elküldve: 2
receptkönyvben: 58
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1139 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gyümölcsös-mákos guba, karácsonyi guba

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1278
kalács 30 dkg
mák 20 dkg
porcukor 10 dkg
tej 5 dl
tojássárgája 1 db
méz 3 ek
alma 4 közepes db
méz 3 ek
gyömbér 2 cm
fahéj 1 kávéskanál
citromlé 1 citromból nyert
tej 5 dl
vanília 1 db
tojássárgája 5 db
cukor 20 dkg