r
Nosalty Logó

Almás-mákos guba Schell Judittól és Kamarás Ivántól

Nosalty
Almás-mákos guba  Schell Judittól és Kamarás Ivántól
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A kalácshoz

Az almás réteghez

A sodóhoz

1278
Kalória
29g
Fehérje
199.4g
Szénhidrát
42.8g
Zsír
206.9g
Víz
348g
Koleszterin
16g
Élelmi rost
145.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A kalácshoz

Az almás réteghez

A sodóhoz

Összesen 1278 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A kalácshoz

Az almás réteghez

A sodóhoz

Összesen 5107 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A kalácshoz

Az almás réteghez

A sodóhoz

Összesen 175 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29 g

Zsír

  • Összesen
    42.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    348 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2362.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    1122 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    205 mg
  • Foszfor
    646 mg
  • Nátrium
    328 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    199.4 g
  • Cukor
    146 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    206.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    65 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    281 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    77 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    409 micro
Összesen 1278 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    116 g

Zsír

  • Összesen
    171.1 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    67 g
  • Koleszterin
    1392 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9451.3 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    176 mg
  • Kálcium
    4488 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    819 mg
  • Foszfor
    2582 mg
  • Nátrium
    1312 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    797.6 g
  • Cukor
    583 mg
  • Élelmi rost
    64 mg

Víz

  • Összesen
    827.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    494 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    262 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    697 micro
  • Kolin:
    1122 mg
  • Retinol - A vitamin:
    460 micro
  • α-karotin
    49 micro
  • β-karotin
    309 micro
  • β-crypt
    123 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1636 micro
Összesen 5107 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    323.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    154 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    28.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 175 kcal

Elkészítés

A kalácshoz

  1. Az almát megmossuk, megpucoljuk és vékonyka szeletekre vágjuk. A szeleteket citromlével locsoljuk meg, hogy ne barnuljanak be, ez az ízének sem árt.
  2. Egy serpenyőben hevítsünk mézet, tegyük hozzá a szeleteket, fahéjjal és őrölt vagy apróra vágott, esetleg reszelt gyömbérrel puhulásig pároljuk össze. Nem kell, hogy nagyon puha legyen, mert utána még a sütőbe is tesszük majd.
  3. A kalácsot kis darabokra vágjuk és egy tálba tesszük. Egy lábasban elkezdjük melegíteni a tejet, beleöntjük a tojássárgáját és a mézet. Tehetünk bele vaníliás cukrot is az íze végett. Felforraljuk, majd félretesszük. A tejes keverékben megmártjuk a kalácsokat, majd egy hőállótálba tesszük.
  4. Egy másik tálban elkeverjük a porcukrot a mákkal, majd megszórjuk a kifliket, és átforgatjuk őket a tálban. Egy réteg mákos kalácsra teszünk egy réteg almát, majd ezt megismételjük. A guba tetejét teljesen fedje alma. Mindezek után 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a sodót.
  5. A tojássárgájákat simára keverjük a cukorral gőz fölött, majd hozzáöntjük a tejet, beleszórjuk a vaníliát (egy kikapart vaníliarúd magjait). Sűrűsödésig közepes fokon főzzük a krémet.
  6. Az elkészült mákos gubát a sodóval leöntve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Schell Judit és Kamarás Iván színészpárosa talán nem nyit éttermet a közeljövőben, de azért most hoztak nektek egy isteni mákos gubát, ami több egy egyszerű klasszikusnál. Akár csóró fősulis vagy, akár vérbeli háziasszony, ezt a fogást te is el tudod, és – hidd el – el is szeretnéd készíteni!

További receptek

Hájas tészta

Nevezhetnénk a „legbűnösebb levelesnek” is, olyan mennyiségű sertéshájjal készül ez a lemezes, ropogós, foszlós sütemény. De el kell ettől tekinteni, hiszen tényleg felejthetetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...