r
Nosalty Logó

Mákos guba rakva vagy téve

NS
Mákos guba rakva vagy téve
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

1369
Kalória
38.8g
Fehérje
174.6g
Szénhidrát
57.4g
Zsír
68.5g
Víz
217g
Koleszterin
17.3g
Élelmi rost
90.6g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 1369 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 5471 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 238 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.8 g

Zsír

  • Összesen
    57.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3771.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    1606 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    296 mg
  • Foszfor
    883 mg
  • Nátrium
    896 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    174.6 g
  • Cukor
    91 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    68.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    232 micro
  • Kolin:
    194 mg
  • Retinol - A vitamin:
    214 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    104 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    228 micro
Összesen 1369 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    155.4 g

Zsír

  • Összesen
    229.7 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    112 g
  • Koleszterin
    868 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15085.6 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    250 mg
  • Kálcium
    6425 mg
  • Vas
    52 mg
  • Magnézium
    1185 mg
  • Foszfor
    3531 mg
  • Nátrium
    3584 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    698.3 g
  • Cukor
    363 mg
  • Élelmi rost
    69 mg

Víz

  • Összesen
    274.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    888 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    76 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    927 micro
  • Kolin:
    776 mg
  • Retinol - A vitamin:
    855 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    417 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    911 micro
Összesen 5471 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    10 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    655.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    279 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    154 mg
  • Nátrium
    156 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    30.4 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    11.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 238 kcal

Elkészítés

  1. Vágjuk fel a kifliket 1,5-2 cm-es karikákra. (Vékonyabb ne legyen, mert hamar át fog ázni.)
  2. A karikákat tegyük egy sütőlapra (tepsibe), és sütőben szárítsuk meg egy kicsit, épp, hogy a teteje száradjon meg. (Én mindig frissen veszem a kiflit, ezért kell gyorsan szárítani, ha eleve szárított kiflivel készítjük, ezt hagyjuk ki.)
  3. A mákot ledaráljuk, és hozzákeverjük a porcukrot.
  4. A tejet melegítjük.
  5. Közben a tojássárgákat és a cukrot felverjük.
  6. A tojásos cukros keveréket hozzáadjuk a már meleg, de még mindig a tűzön lévő tejhez (ne forrjon!!). Beleöntjük a vaníliás cukrot, és beleszeljük a margarint is.
  7. Kivajazott tepsiben készítjük el. Rakva: A kifli karikákat egyenként (ne rakjunk kettőnél többet a tejes mártásba, mert túlságosan átpuhul, amíg dolgozunk a másikkal) belemártjuk a tejes mártásba, majd szorosan egymás mellé pakoljuk a tepsiben. Majd gazdagon megszórjuk mákkal a sort. Jöhet a következő sor áztatott kifli és a mák... Legfelül kifli legyen, és a maradék tejes cukros keverékkel meglocsolhatjuk. (Így nem lesz száraz, és szépen megpirul.)
  8. "Téve": A kifliket itt is belemártjuk a tejes mártásba, de nem rakjuk egymásra, hanem egyenként megforgatjuk a mákban, és így rakjuk a tepsibe.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Gimis kajáldában ettem először mákos gubát. Utána kerestem a megfelelő receptet, hogy én is elkészíthessen itthon, és kilakjak belőle rendesen. ;) Pár receptet összerakva dobtam össze a sajátomat. Szerintem az eredmény tökéletes lett (nem úszik a tejben, és nem is száraz). Nálunk hamar elfogyott. :-)

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...