Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás kavart pite egy kis csavarral

Almás kavart pite egy kis csavarral
Almás kavart pite egy kis csavarral
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nekem is van jól bevált, nagyon finom pitereceptem....de....mióta (elég régóta) így elkészítettem, leginkább ezt választom, amikor megkívánjuk....nincs macera vele, nincs gyúrás, nyújtás....a tésztája puha (még 2-3 naposan is - bár, ritkán éri meg), nem morzsolódó, szépen szeletelhető, íze isteni, mennyei....az illatáról nem is beszélve....a külsejét illetően, nekem határozottan tetszik, hogy az almaréteg nem mértani pontossággal helyezkedik el a sütemény közepén....amikor az első harapáson túl vagyunk, egyszerűen olyan érzés kerít hatalmába, hogy ezt nem lehet abbahagyni....ez olyan "kő" süti..."kő még enni" :)…..ha almás pitére szottyan kedvem, kedvünk, akkor dilemmában vagyok már, hogy a hagyományosat (mert az is isteni) készítsem, avagy ezt....s legtöbbször ez a változat győz :)…..úgy gondolom, ez kevésbé ismert recept....jó szívvel ajánlom mindenkinek, nem fogja megbánni :)…..

hozzávalók / 6 adag

ajánlat


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, lereszeljük - ledaráljuk, nekem van ilyen darálóm -, majd kinyomkodjuk a levét, félretesszük. Előkészítjük a tészta hozzávalóit.
  2. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk. Egy nagyobb tálban a tojásokat a kristálycukorral alaposan kikavarjuk, szinte fehéredésig, hogy a cukor feloldódjon benne. Ezután a hozzáadott puha vajjal kavarjuk ki, s jöhet hozzá a vaníliás cukor közben. Ha ez kész, felöntjük a tejjel, ezzel is alaposan elkavarjuk, végül a sütőporral elkavart lisztet adjuk hozzá, s szép sima, csomómentes masszává kavarjuk ki. Ez egy sűrű, nem önthető tészta lesz. A felét belekanalazzuk az előkészített tepsibe.....
  3. …..elkenjük egyenletesen a tepsi alján. Bekapcsoljuk a sütőt 60 fokra, előmelegítjük - nem írtam el, 60 fokra! A kinyomkodott almát összekavarjuk az őrölt fahéjjal, s az elkent tésztára kanalazzuk, s villával elegyengetjük - ha édes az alma nem kell bele cukor, de lehet azért beletenni, én nem tettem, viszont a savanykás almához ízlés szerint tegyünk kristálycukrot. Az almára kanalazzuk a tészta másik felét, s óvatosan elkenjük rajta egyenletesen. Betesszük az előmelegített sütőbe...….
  4. …...s ekkor vesszük fel a hőt 160 fokra (alsó-felső állásban, már az előmelegítésnél is)! Körülbelül 45 perc alatt sül meg - tűpróbával ellenőrizzük, sütőfüggő! Ha elkészült, hagyjuk hűlni - ha meg bírjuk állni :) -, majd szépen lehet tetszőleges nagyságú és alakzatú darabokra szeletelni, tálalni! Tetejét megszórhatjuk porcukorral! Isteni úgy, ahogy van! Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti! Érdemes!!!
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x23x6 cm cm
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 10 171
elküldve: 11
receptkönyvben: 69
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
alkalom: szüret, húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás lepény

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

923
finomliszt 45 dkg
alma 1.5 kg
sütőpor 12 g
tojás 4 db
cukor 25 dkg
vaj 20 dkg
vaníliás cukor 20 g
tej 2 dl
1 csipet
vaj 3 dkg
finomliszt 2 evőkanál
fahéj 0 ízlés szerint