r
Nosalty Logó

Almás kavart pite egy kis csavarral

Walaky
Almás kavart pite egy kis csavarral
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

923
Kalória
14.2g
Fehérje
139.2g
Szénhidrát
36g
Zsír
232.9g
Víz
202.4g
Koleszterin
7.6g
Élelmi rost
70g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 923 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 5538 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 190 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    36 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    202 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    925.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    238 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    383 mg
  • Nátrium
    229 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    139.2 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    232.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    321 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    309 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    121 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    242 micro
Összesen 923 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    85.4 g

Zsír

  • Összesen
    216 g
  • Telített zsírsav
    125 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5555.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    226 mg
  • Kálcium
    1431 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    206 mg
  • Foszfor
    2296 mg
  • Nátrium
    1373 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    835.1 g
  • Cukor
    420 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

Víz

  • Összesen
    1397.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1923 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    263 micro
  • Kolin:
    708 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1853 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    728 micro
  • β-crypt
    166 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1452 micro
Összesen 5538 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    7.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    190.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.7 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    48 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 190 kcal

Elkészítés

  1. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, lereszeljük - ledaráljuk, nekem van ilyen darálóm -, majd kinyomkodjuk a levét, félretesszük. Előkészítjük a tészta hozzávalóit.
  2. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk. Egy nagyobb tálban a tojásokat a kristálycukorral alaposan kikavarjuk, szinte fehéredésig, hogy a cukor feloldódjon benne. Ezután a hozzáadott puha vajjal kavarjuk ki, s jöhet hozzá a vaníliás cukor közben. Ha ez kész, felöntjük a tejjel, ezzel is alaposan elkavarjuk, végül a sütőporral elkavart lisztet adjuk hozzá, s szép sima, csomómentes masszává kavarjuk ki. Ez egy sűrű, nem önthető tészta lesz. A felét belekanalazzuk az előkészített tepsibe.....
  3. …..elkenjük egyenletesen a tepsi alján. Bekapcsoljuk a sütőt 60 fokra, előmelegítjük - nem írtam el, 60 fokra! A kinyomkodott almát összekavarjuk az őrölt fahéjjal, s az elkent tésztára kanalazzuk, s villával elegyengetjük - ha édes az alma nem kell bele cukor, de lehet azért beletenni, én nem tettem, viszont a savanykás almához ízlés szerint tegyünk kristálycukrot. Az almára kanalazzuk a tészta másik felét, s óvatosan elkenjük rajta egyenletesen. Betesszük az előmelegített sütőbe...….
  4. …...s ekkor vesszük fel a hőt 160 fokra (alsó-felső állásban, már az előmelegítésnél is)! Körülbelül 45 perc alatt sül meg - tűpróbával ellenőrizzük, sütőfüggő! Ha elkészült, hagyjuk hűlni - ha meg bírjuk állni :) -, majd szépen lehet tetszőleges nagyságú és alakzatú darabokra szeletelni, tálalni! Tetejét megszórhatjuk porcukorral! Isteni úgy, ahogy van! Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti! Érdemes!!!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38x23x6 cm

Nekem is van jól bevált, nagyon finom pitereceptem....de....mióta (elég régóta) így elkészítettem, leginkább ezt választom, amikor megkívánjuk....nincs macera vele, nincs gyúrás, nyújtás....a tésztája puha (még 2-3 naposan is - bár, ritkán éri meg), nem morzsolódó, szépen szeletelhető, íze isteni, mennyei....az illatáról nem is beszélve....a külsejét illetően, nekem határozottan tetszik, hogy az almaréteg nem mértani pontossággal helyezkedik el a sütemény közepén....amikor az első harapáson túl vagyunk, egyszerűen olyan érzés kerít hatalmába, hogy ezt nem lehet abbahagyni....ez olyan "kő" süti..."kő még enni" :)…..ha almás pitére szottyan kedvem, kedvünk, akkor dilemmában vagyok már, hogy a hagyományosat (mert az is isteni) készítsem, avagy ezt....s legtöbbször ez a változat győz :)…..úgy gondolom, ez kevésbé ismert recept....jó szívvel ajánlom mindenkinek, nem fogja megbánni :)…..

További receptek

Spenótos-zöldborsós quiche

A quiche receptje sokakat elrettent, leginkább azért, mert nehéznek mutatja magát. Az alábbi verzió ezt próbálja fellazítani, ugyanis mind a tészta, mind a töltelék összeállítás ...

Lakos Benedek

Marhahúsos empanada

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek