r
Nosalty Logó

Almarózsa pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Almarózsa pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Omlós tészta

Krém

Rózsák

Összesen 894 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Omlós tészta

Krém

Rózsák

Összesen 5361 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Omlós tészta

Krém

Rózsák

Összesen 184 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    39.7 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    635 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    267 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    191 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    124.3 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    198.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    283 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    274 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    90 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 894 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    68.2 g

Zsír

  • Összesen
    238.1 g
  • Telített zsírsav
    132 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    803 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3809.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    128 mg
  • Kálcium
    1602 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    166 mg
  • Foszfor
    1145 mg
  • Nátrium
    756 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    746.1 g
  • Cukor
    438 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    1190.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1698 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    158 micro
  • Kolin:
    334 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1642 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    543 micro
  • β-crypt
    94 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    528 micro
Összesen 5361 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    131.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 184 Kcal

Hozzávalók

Omlós tészta

Krém

Rózsák

Elkészítés

Omlós tészta

  1. A lisztet és a porcukrot egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a sütőport, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Ezeket összekeverjük.
  2. A lisztes keverék közepébe tesszük az apró kockákra vágott (esetleg reszelt) hideg(!) vajat, és elmorzsoljuk a liszttel. Ezután hozzáadjuk az enyhén felvert tojást, és gyors mozdulatokkal sima tésztát gyúrunk belőle. Szükség szerint adunk hozzá még kevés lisztet vagy hideg tejet.
  3. Letakarjuk, és a hűtőben pihentetjük legalább fél órát. Addig elkészítjük a krémet.

Krém

  1. A cukrot (nálam 2,5 ek folyékony édesítő) 5 dl tejjel feltesszük forrni.
  2. A pudingporokat a maradék tejjel csomómentesre keverjük.
  3. Amikor a tej forr, félrehúzzuk, belekeverjük a pudingporos tejet, majd a tűzre visszatéve besűrítjük.
  4. A tűzről levéve belekeverjük a citromlevet. A tejfölt én egy kis hűlés után kevertem bele, de azonnal is bele lehet. (Ha nagyon precízek akarunk lenni, botmixerrel simára keverhetjük, de én simán fakanállal kevertem össze.)
  5. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-5 mm vastagra, és egy kivajazott piteformába egyengetjük. A szélére is jusson tészta. (Lehet, hogy még maradni is fog.)
  6. Az elkészült krémet belesimítjuk a tésztával bélelt formába. Ne töltsük színültig, 1-2 cm látszódjon ki a széléből. (Szinte biztos, hogy maradni fog a krémből. Ha maradt tészta, készíthetünk mini pitéket/muffinokat, de ha nem, magában is elfogy. :)

Rózsák

  1. Az almákat (nálam Idared) megmossuk, és uborkaszelőn hajszálvékony szeletekre szeljük, majd 5-10 percre citromos vízbe áztatjuk, hogy ne barnuljanak meg.
  2. Ha a szeletek könnyen törnek, akkor a citromos vízben egy kicsit főzzük meg őket, hogy picit megpuhuljanak. (Én ugyanezt mikróban csináltam: egy tányérra pakoltam fél/egy almányi adagot, és kb. 1 percig mikróztam. Csak ezután jött a citromos-vizes fürdő.)
  3. Az almaszeleteket rózsa formájúra tekerjük, majd a krémbe enyhén belenyomkodjuk. A krémre rátéve is tovább díszíthetjük. Ha végeztünk a díszítéssel, fahéjas porcukorral enyhén megszórjuk a rózsákat.
  4. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a tészta széle, takarjuk le alufóliával.
  5. Ha kihűlt, tegyük 1-2 órára hűtőbe, hogy a krém megdermedjen. (Nálunk ez elmaradt, de az ízén nem rontott. :D)
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Tepsi mérete: 25
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 11787
  • Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 29.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Anyukám ma (08.24.) töltötte be a 60. születésnapját, apu pedig holnap ünnepli a névnapját. Arra gondoltam, hogy valami különlegessel állok elő ez alkalommal. Pont egy éve, szintén anyu születésnapja miatt kezdtem el érdeklődni a sütögetés iránt. A tavalyi próbálkozásom eléggé megosztó volt, nem sikerültek valami jól az akkori sütijeim... De azóta kicsit tapasztaltabban mozgok a konyhában (tényleg csak egy kicsit... :D ). A receptet több recept alapján raktam össze: omlós pite tészta + hamis krémtúrós szelet krémje + almarózsa süti. Eléggé időigényes az elkészítése a rózsák miatt, de megéri elkészíteni, nagyon látványos és finom! :)

Hozzászólások (5)

Artemisz

Mint egy csokor virág! A díszítés eszköze nemesen egyszer?, mégis kedves, szép, mutatós! Nagyon tetszik!

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen!

Fahéj

Kedves Ancsa! Micsoda szívb?l jöv? szülinapi tortaköltemény! Nagyon büszke lehet rád édesanyád. Gondolom, nagyon boldog volt, hogy ilyen szépséget kapott a lányától. Gratulálok az ötletedhez és az igényes megvalósításhoz. Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Nagyon szépen köszönöm a hozzászólást! Meg volt hatva, de nem csak a torta látványától... De örült neki nagyon! :)

Artemisz

Anyósom szülinapjára elkészítettem a tortát (megérdemli). Küllemre ugyanilyen lett. A tapasztalataim a következ?k: 24 cm átmér?j? tortaformában sütöttem, de amikor a karikát levettem róla, a nagy mennyiség? krém miatt kitört az egyik oldala, pedig viszonylag vastag lett a tésztaperem. És a sok, relatíve folyós krém miatt szépen szeletelni sem lehetett. Persze, ett?l még finom és sikeres volt. :) A krémhez a megadott 6 dl tejjel f?ztem a 2 cs. pudingot, és a megadott 600 gr tejföl helyett csak 450 gr-t tettem bele, mert szemre elégnek találtam. Citromot elfelejtettem venni, így az sem hígította. Ha újra sütném, több tésztát kevernék ki, "er?sebbre", vastagabbra csinálnám az alját, oldalát. Az eredeti tésztamennyiséghez csak fele krémet tenném bele , de ahhoz is adnék zselatint. A vastagabb tésztához mehet a 2 cs. pudingpor 6 dl tejjel, 450 gr tejföllel, de feltétlenül zselatinnal. Egyébként gyors, egyszer?, finom, mutatós, érdemes elkészíteni.

Törölt felhasználó

Nekem a tésztával nem volt problémám. Egy kb. 7 cm-s kapcsos tortaformához is jutott krém (még ezen kívül is maradt egy kis kompótostányérnyi) + tészta, annál sem volt probléma, pedig annál vékonyabbra nyújtottam a tésztát. A krém nálam is folyott, de csak azért, mert nem vártam meg, hogy teljesen kih?ljön. Érdemes h?t?ben pihentetni szeletelés el?tt, valamint ha nem bízunk a tészta mennyiségében, lehet növelni, vagy a krémet csökkenteni (esetleg kivenni bel?le valami más finomsághoz vagy csak magában ;) ). Köszönöm szépen a részletes beszámolót és a tanácsokat. :)

Artemisz

Szívesen. :) A h?t?ben pihentetés elmaradt, ez tény. Ahogy kivettem a süt?b?l, vittük, olyan másfél-két óra múlva lett felvágva. Legközelebb biztos, hogy teszek hozzá zselatint. Azt elfejtettem írni, hogy a citrom hiánya miatt az almaszeletek citromos vízben áztatása is elmaradt, de egyáltalán nem barnult meg az alma. Amikor a krém már a tésztában volt, akkor szeleteltem fel az almákat villámgyorsan az uborkaszeletel?n, és azonnal raktam bele a rózsaformákat a krémbe. A recept szerint megszórtam fahéjas porcukorral, és ment a süt?be. Kevés id?m volt, sietnem kellett, de hál'istennek nem volt macerás a rózsaformálás, gyorsan ment.

Törölt felhasználó

Hát akkor vagy én vagyok az ügyetlen vagy az alma, amit használtál volt jó fajta. Milyen fajtát használtál?

Artemisz

Szia, szupermarketben vettem (rohanva), kifejezetten erre a célra, Idared-szer? volt, Jonagold, Jonared (ha van ilyen :) ), vagy valami ilyesmi. Már annyiféle van, hogy nem lehet eligazodni. Egy biztos, az volt a célom, hogy kifejezetten pirosak legyenek, 3 nagyot vettem, pont elég is volt. Teljesen formázhatóak (hajlékonyak) voltak, semmiféle el?készületet nem igényeltek. (Én enni a Golden ill. Starking almát szeretem, utóbbi mélypiros szín?, de nem vagyok biztos benne, hogy alkalmas, bár az is lehet, hogy igen, aki akarja, kipróbálhatja. :) ) Azt még nem is írtam, hogy az édes krém (na nem túlzottan édes, mert cukorból a lehet? legkevesebbet...) és a picit savanykás alma is jó párosítás.

Törölt felhasználó

Nagyon ügyes vagy, hogy ilyen gyönyör? rózsákat készítettél! Én pedig Anyák napjára fogom szerintem ezt elkészíteni, a legközelebb ez esedékes. Remélem, sikerül az almákat így becsavargatni, bár nem f?zök hozzá sok reményt :) de megpróbálom

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen! :) Anyák napjára is remek meglepetés! Sok sikert kívánok az elkészítéshez! ^^

Ági988

Szia! Anyukám születésnapjára készítettem el ma ezt a csodálatos pitét. Nagyon örült Anyukám és mindenkinek ízlett! Köszönöm szépen, hogy megosztottad ezt az isteni receptet! Két módosításom volt ugyan, ( nem volt otthon 2 zacskó vanília pudingpor, ezért egy vaníliásat és egy tejszíneset használtam a másik meg az volt, hogy kevesebb tejfölt használtam) de így is nagyon finom lett! <3 ;)

Hozzávalók

Omlós tészta

Krém

Rózsák

Címlapról ajánljuk

További cikkek