Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almarózsa pite

Almarózsa pite
Almarózsa pite
85 perc / előkészület: 60 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám ma (08.24.) töltötte be a 60. születésnapját, apu pedig holnap ünnepli a névnapját. Arra gondoltam, hogy valami különlegessel állok elő ez alkalommal. Pont egy éve, szintén anyu születésnapja miatt kezdtem el érdeklődni a sütögetés iránt. A tavalyi próbálkozásom eléggé megosztó volt, nem sikerültek valami jól az akkori sütijeim... De azóta kicsit tapasztaltabban mozgok a konyhában (tényleg csak egy kicsit... :D ). A receptet több recept alapján raktam össze: omlós pite tészta + hamis krémtúrós szelet krémje + almarózsa sütiEléggé időigényes az elkészítése a rózsák miatt, de megéri elkészíteni, nagyon látványos és finom! :)

hozzávalók / 6 adag

Omlós tészta

Krém

Rózsák

Szólj hozzá!

elkészítés

Omlós tészta

  1. A lisztet és a porcukrot egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a sütőport, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Ezeket összekeverjük.
  2. A lisztes keverék közepébe tesszük az apró kockákra vágott (esetleg reszelt) hideg(!) vajat, és elmorzsoljuk a liszttel. Ezután hozzáadjuk az enyhén felvert tojást, és gyors mozdulatokkal sima tésztát gyúrunk belőle. Szükség szerint adunk hozzá még kevés lisztet vagy hideg tejet.
  3. Letakarjuk, és a hűtőben pihentetjük legalább fél órát. Addig elkészítjük a krémet.

Krém

  1. A cukrot (nálam 2,5 ek folyékony édesítő) 5 dl tejjel feltesszük forrni.
  2. A pudingporokat a maradék tejjel csomómentesre keverjük.
  3. Amikor a tej forr, félrehúzzuk, belekeverjük a pudingporos tejet, majd a tűzre visszatéve besűrítjük.
  4. A tűzről levéve belekeverjük a citromlevet. A tejfölt én egy kis hűlés után kevertem bele, de azonnal is bele lehet. (Ha nagyon precízek akarunk lenni, botmixerrel simára keverhetjük, de én simán fakanállal kevertem össze.)
  5. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-5 mm vastagra, és egy kivajazott piteformába egyengetjük. A szélére is jusson tészta. (Lehet, hogy még maradni is fog.)
  6. Az elkészült krémet belesimítjuk a tésztával bélelt formába. Ne töltsük színültig, 1-2 cm látszódjon ki a széléből. (Szinte biztos, hogy maradni fog a krémből. Ha maradt tészta, készíthetünk mini pitéket/muffinokat, de ha nem, magában is elfogy. :)

Rózsák

  1. Az almákat (nálam Idared) megmossuk, és uborkaszelőn hajszálvékony szeletekre szeljük, majd 5-10 percre citromos vízbe áztatjuk, hogy ne barnuljanak meg.
  2. Ha a szeletek könnyen törnek, akkor a citromos vízben egy kicsit főzzük meg őket, hogy picit megpuhuljanak. (Én ugyanezt mikróban csináltam: egy tányérra pakoltam fél/egy almányi adagot, és kb. 1 percig mikróztam. Csak ezután jött a citromos-vizes fürdő.)
  3. Az almaszeleteket rózsa formájúra tekerjük, majd a krémbe enyhén belenyomkodjuk. A krémre rátéve is tovább díszíthetjük. Ha végeztünk a díszítéssel, fahéjas porcukorral enyhén megszórjuk a rózsákat.
  4. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a tészta széle, takarjuk le alufóliával.
  5. Ha kihűlt, tegyük 1-2 órára hűtőbe, hogy a krém megdermedjen. (Nálunk ez elmaradt, de az ízén nem rontott. :D)
  • sütési hőfok: 175°C
  • tepsi mérete: 25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 482
elküldve: 2
receptkönyvben: 189
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

ancsagirl95

Mióta szakács: 2013.08.23.
47 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almarózsa torta, díszes krémes pite, almás krémes süti

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ági988
Ági988 / Ági988 Thu, 2016-11-03 23:24

Szia!
Anyukám születésnapjára készítettem el ma ezt a csodálatos pitét. Nagyon örült Anyukám és mindenkinek ízlett! Köszönöm szépen, hogy megosztottad ezt az isteni receptet!
Két módosításom volt ugyan, ( nem volt otthon 2 zacskó vanília pudingpor, ezért egy vaníliásat és egy tejszíneset használtam a másik meg az volt, hogy kevesebb tejfölt használtam) de így is nagyon finom lett! <3 ;)

Koni08
Koni08 Mon, 2015-03-09 11:58

Nagyon ügyes vagy, hogy ilyen gyönyörű rózsákat készítettél! Én pedig Anyák napjára fogom szerintem ezt elkészíteni, a legközelebb ez esedékes. Remélem, sikerül az almákat így becsavargatni, bár nem fűzök hozzá sok reményt :) de megpróbálom

Artemisz
Artemisz Wed, 2014-10-15 19:22

Anyósom szülinapjára elkészítettem a tortát (megérdemli). Küllemre ugyanilyen lett.
A tapasztalataim a következők:
24 cm átmérőjű tortaformában sütöttem, de amikor a karikát levettem róla, a nagy mennyiségű krém miatt kitört az egyik oldala, pedig viszonylag vastag lett a tésztaperem. És a sok, relatíve folyós krém miatt szépen szeletelni sem lehetett. Persze, ettől még finom és sikeres volt. :)
A krémhez a megadott 6 dl tejjel főztem a 2 cs. pudingot, és a megadott 600 gr tejföl helyett csak 450 gr-t tettem bele, mert szemre elégnek találtam. Citromot elfelejtettem venni, így az sem hígította.
Ha újra sütném, több tésztát kevernék ki, "erősebbre", vastagabbra csinálnám az alját, oldalát. Az eredeti tésztamennyiséghez csak fele krémet tenném bele , de ahhoz is adnék zselatint. A vastagabb tésztához mehet a 2 cs. pudingpor 6 dl tejjel, 450 gr tejföllel, de feltétlenül zselatinnal.
Egyébként gyors, egyszerű, finom, mutatós, érdemes elkészíteni.

ancsagirl95
ancsagirl95 / ancsagirl95 Tue, 2014-10-21 17:15

Nekem a tésztával nem volt problémám. Egy kb. 7 cm-s kapcsos tortaformához is jutott krém (még ezen kívül is maradt egy kis kompótostányérnyi) + tészta, annál sem volt probléma, pedig annál vékonyabbra nyújtottam a tésztát.
A krém nálam is folyott, de csak azért, mert nem vártam meg, hogy teljesen kihűljön.
Érdemes hűtőben pihentetni szeletelés előtt, valamint ha nem bízunk a tészta mennyiségében, lehet növelni, vagy a krémet csökkenteni (esetleg kivenni belőle valami más finomsághoz vagy csak magában ;) ).
Köszönöm szépen a részletes beszámolót és a tanácsokat. :)

Artemisz
Artemisz Tue, 2014-10-21 23:11

Szívesen. :)
A hűtőben pihentetés elmaradt, ez tény. Ahogy kivettem a sütőből, vittük, olyan másfél-két óra múlva lett felvágva. Legközelebb biztos, hogy teszek hozzá zselatint.
Azt elfejtettem írni, hogy a citrom hiánya miatt az almaszeletek citromos vízben áztatása is elmaradt, de egyáltalán nem barnult meg az alma. Amikor a krém már a tésztában volt, akkor szeleteltem fel az almákat villámgyorsan az uborkaszeletelőn, és azonnal raktam bele a rózsaformákat a krémbe. A recept szerint megszórtam fahéjas porcukorral, és ment a sütőbe. Kevés időm volt, sietnem kellett, de hál'istennek nem volt macerás a rózsaformálás, gyorsan ment.

ancsagirl95
ancsagirl95 / ancsagirl95 Thu, 2014-10-23 22:05

Hát akkor vagy én vagyok az ügyetlen vagy az alma, amit használtál volt jó fajta. Milyen fajtát használtál?

Artemisz
Artemisz Fri, 2014-10-24 15:27

Szia, szupermarketben vettem (rohanva), kifejezetten erre a célra, Idared-szerű volt, Jonagold, Jonared (ha van ilyen :) ), vagy valami ilyesmi. Már annyiféle van, hogy nem lehet eligazodni. Egy biztos, az volt a célom, hogy kifejezetten pirosak legyenek, 3 nagyot vettem, pont elég is volt. Teljesen formázhatóak (hajlékonyak) voltak, semmiféle előkészületet nem igényeltek. (Én enni a Golden ill. Starking almát szeretem, utóbbi mélypiros színű, de nem vagyok biztos benne, hogy alkalmas, bár az is lehet, hogy igen, aki akarja, kipróbálhatja. :) )
Azt még nem is írtam, hogy az édes krém (na nem túlzottan édes, mert cukorból a lehető legkevesebbet...) és a picit savanykás alma is jó párosítás.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2014-08-30 08:36

Kedves Ancsa!
Micsoda szívből jövő szülinapi tortaköltemény! Nagyon büszke lehet rád édesanyád. Gondolom, nagyon boldog volt, hogy ilyen szépséget kapott a lányától. Gratulálok az ötletedhez és az igényes megvalósításhoz.
Üdv: Fahéj

ancsagirl95
ancsagirl95 / ancsagirl95 Sat, 2014-08-30 10:06

Kedves Fahéj!
Nagyon szépen köszönöm a hozzászólást! Meg volt hatva, de nem csak a torta látványától... De örült neki nagyon! :)

Artemisz
Artemisz Fri, 2014-08-29 13:58

Mint egy csokor virág!
A díszítés eszköze nemesen egyszerű, mégis kedves, szép, mutatós! Nagyon tetszik!

889
finomliszt 25 dkg
porcukor 10 dkg
sütőpor 1 kk
1 csipet
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 12.5 dkg
tojás 1 db
tej 1 ek
vaníliás pudingpor 2 tasak
tej 6 dl
cukor 20 dkg
citromlé 0.5 citromból nyert
tejföl 600 g
alma 4 db
citromlé 0.5 citromból nyert
porcukor 1 ek
fahéj 0.5 kávéskanál