Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-diós kalács

Almás-diós kalács
Almás-diós kalács
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hogy kerül az alma a kalácsba? Sok almát kaptunk, így elkezdtem gondolkozni, mit készítsek a kompót és a lekvár mellett. Így jött az ötlet, miért ne lehetne egy kalács almás is, mellé pedig a dió már eleve természetes volt. A tészta az ostoros-kakaós kalácsom receptje szerint készült, mert ebben a receptben sosem csalódom! A végeredmény mindig pihe-puha tészta, ami nagyon hamar elfogy.

Most először próbálkoztam a kalácsot nem szokványos formában megsütni, ezért a képen nem a hagyományos 3 fonásos technika szerint készült kalács látható. Érdekes kísérletezni, hogyan, milyen technika szerint tekerjük, csavarjuk a kalácsot. És izgalmas a várakozás, vajon mi sül ki belőle? :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ízesítjük cukorral, fahéjjal és gyömbérrel. Egy lábasba tesszük, és megpároljuk, majd kihűtjük.
  2. Amikor az alma kihűlt, hozzákeverjük a darált diót, megkóstoljuk, és az említett hozzávalókkal ízesítjük, ha szükséges.
  3. A tészta készítéséhez a tejbe beletesszük a cukrot és meglangyosítjuk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
  4. A tészta többi hozzávalóját egy tálba kimérjük, hozzáöntjük a felfutott élesztős tejet, és gyenge tésztává gyúrjuk.
  5. A kidagasztott tésztát 1 óráig langyos helyen kelesztjük.
  6. Amikor a tészta megkelt 6 egyenlő részre osztjuk, a cipókat egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd szorosan feltekerjük.
  7. 3-3-at összefogunk, és összefonjuk.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és további 30-40 percig kelesztjük.
  9. Ezután megkenjük a tészta tetejét felvert tojással, és előmelegített sütőben megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 130
elküldve: 1
receptkönyvben: 47
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Dina79

Mióta szakács: 2013.01.26.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

kelt kalács almás-diós töltelékkel, almás-diós kelt tészta, ostoros kalács almás-diós töltelékkel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

989
finomliszt 60 dkg
tej 4 dl
tojássárgája 3 db
cukor 5 dkg
élesztő 5 dkg
napraforgó olaj 3 ek
1 csipet
alma 2 kg
cukor 6 ek
fahéj 0 ízlés szerint
gyömbérpor 0 ízlés szerint
dió 25 dkg
tojás 1 db