Almaleves Turmix konyhájából
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
175g alma82 kcal
-
200g víz0 kcal
-
6g méz19 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
A sűrítéshez
-
19 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
44g tejföl87 kcal
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
700g alma328 kcal
-
800g víz0 kcal
-
25g méz76 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
3g narancshéj3 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
A sűrítéshez
-
76 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
175g tejföl347 kcal
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
40.1g alma19 kcal
-
45.8g víz0 kcal
-
1.4g méz4 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
A sűrítéshez
-
1.1g étkezési keményítő4 kcal
-
1.1g tojássárgája4 kcal
-
10g tejföl20 kcal
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 186.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 371.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 40.3 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 320 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 747.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 275 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 285 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 135.9 g
-
Cukor 92 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1487.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 313 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 220 mg
-
Retinol - A vitamin: 286 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 232 micro
-
β-crypt 79 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 409 micro
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 42.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 16 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 85.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
70 dkg alma
-
8 dl víz
-
1 ek méz
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
0.5 narancsból nyert narancshéj
-
4 db szegfűszeg
-
1 teáskanál szegfűbors
-
0.3 kk fahéj
-
1 csipet só
A sűrítéshez
-
1 púpozott ek étkezési keményítő
-
1 db tojássárgája
-
175 g tejföl
Elkészítés
A leveshez
- A fűszereket teatojásban feltesszük főni a narancs- és citromhéjjal.
- Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és feldaraboljuk, majd a forró fűszeres léhez adjuk, és puhára főzzük.
- A tojássárgáját és a tejfölt kikeverjük, az étkezési kenyítőt kevés vízben feloldjuk, és az egészet összekeverjük.
- Hozzáadjuk a leveshez, és besűrítjük.
- Botmixerrel pépesítjük vagy turmixoljuk. (Én a héjakat is leturmixoltam, majd egy szűrün átengedtem, mert még soha nem sikrült úgy, hogy kisebb darabkák ne maradjanak benne.)
- A végén leheletnyi fahéjjal meghintjük. (Az intenzívebb ízhatás eléréséhez fogyasztásig visszatehetjük a fűszeres tojást.)
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 109
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 7424
- Feltöltés dátuma: 2012. április 11.
Ajánló
A gasztrobloggerek indítottak egy húsvéti ajánlat játékot, ez a leves volt az ajánlatom egyik eleme. Aki szereti a gyümölcsleveseket, akár ünnepek alkalmával is elkészítheti.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nagyon régen főztem almalevest, most, hogy összehasonlító elemzést végzek szakácskönyvek között, picit módosítva készítettem el ezt a levest. Korábban, míg nem folytattam ennyire egészséges életmódot, úgy készítettem, hogy az alma felét főzés közben kiszedtem, majd a másik felét leturmixoltam, és készen kapható vaníliapudinggal besűrítettem, majd a darab almákat visszatettem. Mindenki nagyon szerette. Később áttértem minden gyümölcs típusú levesnél a tejszínes kukoricakeményítős sűrítésre. Pár napja olvasgatom a Czifray féle szakácskönyvet, ahol szinte minden étel tojás székével sűrítenek, így a mai levesnél kicsit újítottam. A klasszikusok (Czifray és Magyar Elek) vajon vagy zsíron pirított zsemlét vagy fehér kenyéret ajánlanak hozzá. Én el sem tudom képzelni vele, hidegen meg végkép, mi kevés saját készítésű fahéjas müzlivel ettük, és pici tejszínt csurgattunk bele. Azt jobban el tudnám képzelni, hogy a tojás fehérjéthabbá verjük, tejben megfőzzük, és a leveshez adjuk, mint a madártejnél, de ezt az ötletemet egy következő alkalommal próbálom ki. :) (Akit érdekel, hogy a klasszikusok hogyan készítik, a blogomon megnézheti az eredeti recepteket.)