Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Áfonyás túrófánk

Áfonyás túrófánk
Áfonyás túrófánk
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a kis finomságot szintén nagynénémtől tanultam, aki a Nők Lapja egyik számában találta még régebben. Gyorsan készen van és isteni finom. Nálunk a dupla adag is pillanatok alatt elfogy.

hozzávalók / 4 adag

Kb. 50 darabhoz

ajánlat

TIPP:
Külön tálkában felforrósított málnalekvárt, narancsdzsemet, sárgabarack- vagy egyéb savanykás lekvárt, esetleg frissen szeletelt narancsgerezdet kínálhatunk hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni, majd finomra reszeljük. A vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. 
  2. A lisztet, a sót és a sütőport összeszitáljuk (vagy  habverővel óvatosan, gondosan összekeverjük). A kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat habosra, fehéredésig keverjük. A narancsot alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héját a tojáskrémhez reszeljük, majd eldolgozzuk benne a túrót. Hozzáadjuk a rumot, több részletben a lisztet, végül a reszelt burgonyát, az áfonyát és az olvasztott vajat/margarint.
  3. Közepes méretű lábasban vagy fritőzben kb. 160 fokra felforrósítunk két-három ujjnyi olajat (akkor megfelelő a hőmérséklete, ha a belemártott fakanál nyele vagy hurkapálca körül apró buborékok igyekeznek a felszín felé). Két kiskanállal 8-10, diónyi nagyságú adagot szaggatunk ki a masszából, és egyenesen a forró olajba ejtjük, segítjük (sülés közben jócskán megnőnek!). A kiskanalakat minden adagnál a forró olajba mártjuk, hogy ne ragadjon rájuk a tészta. Fedő nélkül, szelíd tűzön/takarék lángon mindkét oldalukon aranybarnára sütjük (5-6 perc). Vigyázat, ha túl forró olajban, élénk tűzön, gyorsan sütjük, kívül hirtelen megpirulnak, belsejük azonban nyers marad!
  4. Szűrőlapáttal kiemeljük az olajból a fánkocskákat, lecsepegtetjük, több rétegben összehajtott papírkendőre terítve, felitatjuk róluk az olajat. Kissé hűlni hagyjuk, majd lapos tálra halmozzuk őket, tetejüket meghintjük fátyolnyi porcukorral (esetleg menta-/citromfűbóbitával díszítjük), és mihamarabb tálaljuk. Langyosan az igazi!

  • sütési hőfok: 160°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 029
elküldve: 0
receptkönyvben: 32
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Solya78

Mióta szakács: 2011.07.03.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrófánk aszalt vörösáfonyával, túrós-áfonyás burgonyafánk

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1379
burgonya 250 g
vaj 40 g
finomliszt 250 g
1 csipet
sütőpor 2 kk
cukor 100 g
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 3 db
narancshéj 1 narancsból nyert
tehéntúró 250 g
rum 40 ml
vörösáfonya 80 g
napraforgó olaj 4 dl
porcukor 1 ek