r
Nosalty Logó

A legtökéletesebb maceszgombóc-leves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
A legtökéletesebb maceszgombóc-leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A maceszgombócokhoz:

A leveshez

Összesen 537 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A maceszgombócokhoz:

A leveshez

Összesen 2156 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A maceszgombócokhoz:

A leveshez

Összesen 92 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    22.9 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    207 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    969.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    145 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    345 mg
  • Nátrium
    371 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    320.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    915 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    78 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    417 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    157 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    3095 micro
  • β-karotin
    8521 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1722 micro
Összesen 537 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    91.7 g

Zsír

  • Összesen
    104.9 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    827 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3876.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    580 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    306 mg
  • Foszfor
    1379 mg
  • Nátrium
    1485 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    209.5 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    1282.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3660 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    311 mg
  • D vitamin:
    124 micro
  • K vitamin:
    1668 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    483 micro
  • Kolin:
    628 mg
  • Retinol - A vitamin:
    305 micro
  • α-karotin
    12378 micro
  • β-karotin
    34083 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    6889 micro
Összesen 2156 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    165.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    528 micro
  • β-karotin
    1455 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    294 micro
Összesen 92 Kcal

Hozzávalók

A maceszgombócokhoz:

A leveshez

Elkészítés

A maceszgombócokhoz:

  1. A maceszgombócok elkészítéséhez a pászkalapokat egy tiszta konyharuhába tesszük, alaposan becsomagoljuk, majd körbe-körbe forgatva összetörjük. Ha nem sikerült elég apróra darabokra (durvára) törni, akkor öntsük mozsárba és újra törjük össze alaposan, de le is darálhatjuk.
  2. Egy keverőtálba mérjük ki a tetszőleges zsiradékot (libazsírt vagy olívaolajat ajánlunk), üssük bele a tojásokat, adjuk hozzá a reszelt gyömbért, sót, borsot és a finomra aprított petrezselyemzöldet. Egyenletesen keverjük össze, majd mehet hozzá az alaplé (vagy víz), végül adjuk hozzá az összetört pászkát. Alaposan keverjük össze, majd tegyük a hűtőnkbe (letakarva) pihenni nagyjából 1-1,5 órára. A lényeg, hogy könnyen gyúrható masszát kapjunk.
  3. Az összeállt maceszmasszából vizes kézzel diónyi gombocókat gyúrunk (lehet nagyobbakat is, de tartsuk szem előtt, hogy a főzés során majdnem duplájára nőnek a gombócok), majd (ha maceszgombóclevest készítünk) a forrásban lévő levesünkbe engedjük őket és abban főzzük meg, vagy - szükség szerint - egy egy külön lábasban, gyöngyöző, enyhén sós vízben főzzük ki a maceszgombócokat (nagyjából 30 perc alatt).

A leveshez

  1. A leveses fazekunkba tesszük a csirkecombokat, majd színültig töltjük hidegvízzel. Elkezdhetjük forralni, az esetlegesen képződő habot szűrőkanállal merjük le.
  2. Eközben megtisztítjuk a zöldségeket: a sárgarépát és fehérrépát mindig hosszú hasábokra vágjuk, ha vékonyabbak, egészben menjen a levesbe, a közepes vagy kisebb méretű zellergumó, karalábé, vöröshagyma szintén mehet egészben a vízhez. Adjuk hozzá a gyömbért, sót, borsot, sáfrányt, majd nagyon alacsony lángon, lassan, gyöngyözve kezdjük el főzni a levesünket egészen addig, amíg a csirkecombok és a zöldségek meg nem puhulnak. Kis lángon ez akár 2-3 óra is lehet, így lesz igazán finom, és a zöldségek esszenciájától teli a levesünk.
  3. Ez idő alatt készítsük el a maceszgombócokat, majd a forrásban lévő levesünkbe engedjük őket és abban főzzük meg, vagy - szükség szerint - egy egy külön lábasban, gyöngyöző, enyhén sós vízben főzzük ki a maceszgombócokat (nagyjából 30 perc alatt).
  4. Végezetül szedjük ki egy tálra a frissen főtt zöldségeket, a húst és a gombócokat és szűrjük le a levest.
  5. Tálaláskor helyezzük a maceszgombócokat a tányérra, merjük rá a leszűrt alaplevelet, szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel. Kínáljuk mellé a főtt zöldségeket és csirkehúst.
  • Receptkönyvben: 97
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 92
  • Össznézettség: 21233
  • Feltöltés dátuma: 2021. november 25.

Ajánló

A titka, hogy sokáig, lassú tűzön kell főzni, hogy összeérjenek az ízek, majd ebbe főzzük ki a maceszgombócokat, melyeket a gyömbér tesz tökéletessé.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A legtökéletesebb maceszgombóc-leves
Hering András 161 recept

A zsidó konyha egyik emblematikus étele a maceszgombóc-leves, amit ha igazán jól készítünk el, igazi gyógyír a testnek és a léleknek is. Zsidó hagyományok szerint pészach idején ez a legnépszerűbb fogás, de szerte a világban hanuka vagy karácsony idején is gyakran készül. Fontos, hogy a levesünkhöz lehetőleg házi tyúkból, és ne csirkéből készítsük az alaplevet, amelyet nagyon lassan és hosszan (2-3 óra), vagy akár egy egész napig hagyjunk összefőni, így érnek össze az ízek. A pászkából készült maceszgombócnak szintén jót tesz ha a bekeverése után néhány órát a hűtőben pihentetjük, ha tehetjük hagyjuk ott egy egész éjszakára a kifőze előtt.

Hozzávalók

A maceszgombócokhoz:

A leveshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek