r
Nosalty Logó

A legtökéletesebb egyben sült csirke

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
A legtökéletesebb egyben sült csirke
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
grill
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 936 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 4676 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 151 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.8 g

Zsír

  • Összesen
    67.6 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    228 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    848 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    460 mg
  • Nátrium
    168 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    320.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    303 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    162 mg
  • Retinol - A vitamin:
    291 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    152 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 936 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    229 g

Zsír

  • Összesen
    337.9 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    140 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    46 g
  • Koleszterin
    1139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4239.9 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    196 mg
  • Kálcium
    440 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    416 mg
  • Foszfor
    2302 mg
  • Nátrium
    841 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    193.6 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    1601 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1516 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    218 mg
  • D vitamin:
    129 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    91 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    228 micro
  • Kolin:
    810 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1453 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    761 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 4676 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    136.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 151 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csirkét megtisztítjuk, megszárítjuk.
  2. A csirke minden porcikáját, kívül-belül alaposan bedörzsöljük puha vajjal. Ha mézzel is megspékelnék (opcionális), keverjük a vajhoz a mézet, és úgy kenjük be az egész csirkét. Egyenletesen sózzuk, borsozzuk.
  3. A szárnyas belsejébe tömjük félbevágott vagy egész citromot, kakukkfű- vagy rozmaringágakat, pár gerezd fokhagymát. Fektessük tepsire, tegyünk mellé még nyugodtan citromcikkelyeket, 1 fej félbevágott fokhagymafejet, pár szál kakkukfüvet. Locsoljuk meg olívaoljjal is, ha szükséges, kevés víz is kerülhet alá. Ezután mehet a 160 fokra előmelegített sütőbe, 20 percenként forgatva 90 percig sütjük.
  4. Fontos, hogy legfeljebb 160-180 fokon süssük a csirkét, hogy lassan és egyenletesen süljön puhára. Ne sokkoljuk hirtelen magas hőfokon, hogy a hús nedvességtartalma megmaradjon, ne száradjon ki.
  5. A 90 perces sütési idő alatt 20 percenként megforgatjuk a csirkét. Ezt tehetjük úgy, hogy a tepsivel együtt forgatjuk a sütőben, hogy mindenhol egyenletesen érje a hő, de a legjobb, ha az első 20 percben a hátán sütjük, a másodikban a hasára fektetve, és így tovább forgatva 20 percenként. A csirkét minden forgatásánál alaposan meglocsoljuk vajas páclével, ha szükséges sózzuk-borsozzuk, friss vajat kenünk rá.
  6. A sütési idő felénél a gomba és a krumpli is kerüljön a hús mellé és alá, a zöldségeket finoman keverjük át a forgatásoknál a vajas pácban.
  7. A sütési idő lejártával a legalább 15 percig pihentessük a csirkét úgy, hogy lábai felfelé nézzenek, majd támasszuk alá valamivel, hogy a nedvesség a mellrészbe csorogjon. Ettől még puhább és szaftosabb marad a csirkemell.
  8. Tálaláskor szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel, locsoljuk át újra a vajas páclével.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 90 perc
  • Receptkönyvben: 194
  • Tegnapi nézettség: 107
  • 7 napos nézettség: 430
  • Össznézettség: 40962
  • Feltöltés dátuma: 2022. november 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A legtökéletesebb egyben sült csirke
Hering András 166 recept

Heston Blumenthal, Joël Robuchon, Martha Stewart vagy Jamie Oliver is mind más receptúrára esküszik, ha a tökéletes sült csirkéről van szó. Egy valamiben viszont mindannyian egyetértenek: a tökéletes sült csirke bőre ropogós, húsa pedig omlós és szaftos. A legnagyobb kihívást a csirkemell "puhán tartása" jelenti (legyen átsült, de lágy és omlós a csirkemell), így most receptemben ötvöztem Blumental és Robuchon eljárását, és nem sajnálva a vajat, nagyon lassan, folyamatosan forgatva, locsolva és pihentetve készítettem el a sütőben sült csirkét. Azt hiszem ilyen a legtökéletesebb sült csirke: csak úgy omlott le a hús a csontról!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek