Vérnarancs

A vérnarancs az egyik legegészségesebb déligyümölcs, tele antioxidánssal és C-vitaminnal. A vérnarancs héjában és húsában vörös pigmentek találhatók, ezek okozzák jellegzetes színét. A vérnarancs íze édeskés, bár a sima narancsénál savanyúbb.

Leírás

Vérnarancs – receptek, leírás, tippek

A vérnarancs különösen ajánlott cukorbetegek részére, mivel fogyasztása jelentősen növeli az antioxidánsok mennyiségét a vérben, így csökkentve a káros anyagok szintjét. Ehetjük magában, vagy használhatjuk édes sütemények, desszertek ízesítésére, illetve díszítésére, de finom, pikáns ízt ad a zöldsalátáknak, hal- és húsételeknek egyaránt.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a vérnarancs?

Vérnarancs

A vérnarancs egy különleges citrusfajta, amely a közönséges narancs (Citrus sinensis) egyik alfajtája. Nevét mélyvörös, bordós belsejéről kapta, amely a gyümölcsre jellemző pigmentek, főként az antociánok jelenléte miatt alakul ki. Az antociánok olyan természetes színezékek, amelyek sok bogyós gyümölcsben is megtalálhatók. Ez a vörös szín különösen intenzív, ha a gyümölcs hidegebb éghajlaton vagy hidegebb éjszakák alatt érik.

Hogyan vásároljuk?

A vérnarancs általában decembertől áprilisig kapható, a fajtától és a termesztési helytől függően. A szicíliai fajták január és március között a legízletesebbek. Piacokon, zöldségesnél, illetve szuper- és hipermarketekben is megtaláljuk. Hűtőben akár 2-3 hétig is eláll, szobahőmérsékleten maximum egy hétig. Nem szabad egymásra halmozni őket, mert egymást nyomva a vérnarancsok előbb romlásnak indulnak.

Mire jó a vérnarancs?

A vérnarancs rendkívül gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban és rostokban. Az antociánoknak köszönhetően különösen jó gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású gyümölcs.

A vérnarancsot önmagában vagy salátákban fogyaszthatjuk, de ízletes gyümölcslevek, koktélok (pl. vérnarancs-spritz vagy negroni) is készülhetnek belőle. Sütemények, szószok, lekvárok, illetve húsételek mellé is készítenek belőle mártásokat.

Mi készülhet a vérnarancsból?

Készülhet színes-illatos citrussaláta édesköménylevéllel, narancsos bundás kalács bogyós gyümölcsökkel és mézzel, vitaminbomba vérnarancsos saláta és sült lazac a legjobb spenótos-céklás salátával.

Még több vérnarancsos receptért görgess lejjebb!

47
Kalória
0.9g
Fehérje
11.8g
Szénhidrát
0.1g
Zsír
86.8g
Víz
-
Koleszterin
2.4g
Élelmi rost
9.4g
Cukor

100 g Vérnarancs

fehérjetartalom

0.94 g

zsírtartalom

0.063 g

szénhidráttartalom

11.75 g

víztartalom

86.75 g

gramm vérnarancs?

Top ásványi anyagok

Kalcium

40 mg

Foszfor

14 mg

Magnézium

10 mg

Vas

0.1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.06 g

C vitamin

53.2 mg

Kolin

8.4 mg

Niacin - B3 vitamin

0.282 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.94 g

Zsír

telített zsírsav

0.015 g

egyszeresen telített zsírsav

0.023 g

többszörösen telített zsírsav

0.025 g

ásványi anyagok

Kalcium

40 mg

Vas

0.1 mg

Magnézium

10 mg

Foszfor

14 mg

Cink

0.07 mg

Réz

0.045 mg

Mangán

0.025 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

rost

2.4 g

cukor

9.35 g

víz

86.75 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.087 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.04 mg

Niacin - B3 vitamin

0.282 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.25 mg

Folát

30 µg

Kolin

8.4 mg

Alfa-karotin

11 µg

Béta-karotin

71 µg

Béta-kriptoxantin

116 µg

Lutein+zeaxantin

129 µg

E vitamin

0.18 mg

A vitamin

11 µg

C vitamin

53.2 mg

B6 vitamin

0.06 g

31 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...