Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltike

Töltike
Töltike
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A magyar ember egy furcsa szerzet, mert nagyon hajlamos az idegen dolgokat többre becsülni a sajátjánál. Pizzát eszünk pl. úton-útfélen, amikor a magyar ember évszázadokon keresztül készítette változatos ízekben a kemencés lángost.
A töltikét Görögországban ismerik meg sokan, pedig egészen hagyományos magyar szüreti eledel.
Készítik azonban a karalábé vagy a torma leveléből is. Tőtike, így mondják.
Fontos, hogy permezetlen leveleket használjunk!!!! Azért is a szüretkor készítették, mert szüret előtt már nincs permetezés.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Nagyon finom rebarbara helyett egressel is. Ha pedig pont nincs kéznél savanykás gyümölcs, akkor citromlevet is öntsünk rá.
Megint Bocsárd segítségét fogom kérni a borajánlathoz - ha már van nekünk saját pohárnokunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szőlőleveleket forró vízbe mártjuk, majd gyorsan hidegbe.
  2. A rizst megpároljuk, a hagymát kockára vágjuk.
  3. A hagyma felét üvegesre pároljuk.
  4. A darált húshoz adjuk a rizst, a párolt hagymát, a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk.
  5. Egy lábasba kevés olajat öntünk, ráterítjük a hagyma másik felét és a bacont csíkokra vágva.
  6. A leforrázott szőlőleveleket a fényes felükre fektetjük, egy evőkanálnyi tölteléket rámerünk és begöngyöljük.
  7. Sűrűn egymás mellé a szalonnás hagymára fektetjük.
  8. A megtisztított és apróra vágott rebarbarával befedjük.
  9. Annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi a szőlőleveleket és fedő alatt lassan megpároljuk.

10. Tálaláskor a levélbe göngyölt gombócokat a lábosból kiemeljük, a rebarbarás szalonnás hagymás ágyat pedig tejföllel keverve adjuk hozzá
 


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 27 012
elküldve: 2
receptkönyvben: 233
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: szüret
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szezon: nyár
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tőtike, szőlőevélbe göngyölt húsgombócok

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

stkiki2002
stkiki2002 Sat, 2014-06-21 00:02

Tudom, eltelt pár év a recept megjelenése óta, de javaslom, próbáljátok ki sóskával savanyítani, és egy kis cukorral előtte megkaramellizálni a sóskát. isteni ízt ad neki. Erre jöhetnek a töltelékek, és miután megfőtt, egy tejfölös habarás (vagy rántás) a végén.

rolvisa
Olgis / rolvisa Wed, 2012-01-04 12:10

Nagyon régi étel.
.Az Édesanyám torma levélbe göngyölve készítette.Természetesen én is.Mindig van lefagyasztva szőlő és torma levél télire.A torma sok vasat tartalmaz.
Kukoríca kásával,füstölt sonkával, sok fokhagymával,paradícsommal leöntve főzöm.És csakis olajjal!
Tessék kipróbálni, nagyon egészséges. Rövidesen felrakom én is. Olgis.

Szatyi
Szatyi Mon, 2010-10-04 11:53

Nagyon jól néz ki és ki is fogom próbálni!Milyen mártás van alatta?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Mon, 2010-10-04 12:52

javtottam a receptben is, mert valóban kimaradt, hogy a hagymás szalonnás rebarbarás ágyat, amin a gombócok párolódtak tejföllel keverve adjuk hozzá.
Kösz, Szatyi!
Üdv: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-10-01 21:15

Nagyon finom!Szupi!

lolaci
Lolaci / lolaci Wed, 2010-09-29 18:57

Egyszerűen imádom,mindenféle formában.....köszönöm a receptet!!Brigitta

bokine
bokine / bokine Wed, 2010-09-22 12:03

Kedves Ildikó! A recepthez írt story-val teljesen egyetértek. Így igaz, nem használjuk és nem is emlékezünk a régi ízekre, ételeinkre. Régen a kenyérlángos a kenyérsütésből kimaradt anyagból készült, mindenféle maradékkal megszórva. Hál' Istennek családom nagyon szereti, Tisza melletti nyaralónkban "sparheltban" (remélem így kell írni) szoktam sütni.
Töltikés recepted nagyon tetszik, szép a fotó is. Köszönöm, mentettem.
Bocsárd hozzászólása frenetikus. Főleg az alföldi emberek hűtés technikájáról írt rész tetszik. Igen keresztapám pásztor volt, így láttam, hogy tartotta hidegen a vizet és a bort. Még a mai napig őrzök egy vizes agyag edényt, amit a földbe ásott gödörbe raktak.
Üdvözlettel: Bokros Erika

balint.dunai
balint.dunai Wed, 2010-09-22 09:52

Ugyan ez a töltike recept él még a köztudatban a következő formában is:
Tetszés szerint a tölteléket leforrázott karalábélevélbe is tölthetjük, ha éppen az van kéznél. Valamint a rebarbara és egres (köszméte/pöszméte) helyett, sokan prissen leszedett, csíkokra vágott sóskalevelet használnak. (Az is nagyon finom savanykás) Tálaláskor ízlés szerint tejfölt és citromlevet szoktam rá tenni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-07-08 13:11

Nagyon klassz hozzászólás!

Bocsárd
Bocsárd / Bocsárd Tue, 2009-07-07 22:28

Tengerjó Áldás! Múlt vasárnap, délelőtt fél 11 óra, Liliomkert (A PIAC), Káptalantóti. A borajánlat: Borkút Ökogazdaság Szent György-hegyi Szürkebarát 2007. A palack frontcímkéjének hátterében az évjárat, első blikkre kicsit nehezen felfedezhető, de ott van. A termelője: Kovács Tibor. Egy cím: 8285 Kisapáti-hegy 909. Az alkohol: 13 v/v%. Nos, nem is szaporítanám! Ha az ember görög honban már találkozott az étel változatával, ott nyilván ajánlhattak akár Retsinát is hozzá, ami nem elvetendő, bár tudniillik, hogy fenyőgyantás borról van szó, és az ritkábban van ínyére a magyar borisszáknak! Előbbit viszont e szőlőlevélbe burkolt ételhez tiszta szívből ajánlom! A termelője kén és réz-gálic mellett nem használ beépülő vegyszereket! A bornak mély rétegei vannak, finom, bár nem vibráló savú, de egyértelműen többdimenziós, komplexitásban gazdag fehér, száraz bor. Illatában és ízében is felfedezhető a szürkebarát esetében oly jellegzetes valeriánás (macskagyökér) és orvosságos aromák mögött némi botritiszes jelleg felhangként. Nagyon érdekes tétel! Ajánlom mindenki figyelmébe, aki szereti a hiteles paraszti borokat és kedveli a szürkebarát fajtát. Feltétlenül ajánlanám pedig a termelőnek, érdemes lenne legalább egy beáztatott cseréphengert bevetni a Liliomkertben, hogy szebb formájában mutatkozhassanak be borai a nagyérdeműnek! ( Nota bene: hasonló alkalmatosságot már az alföldi gulyások is használtak. A bográcsban készülő ételeik alá egy földbe ásott gödörben tartották a pusztára magukkal vitt borral teli korsójukat. A hőelvonás elvén működő rendszer pedig egy ideig hűvösen volt képes tartani a korsó tartalmát.) A bor végett respekt a gazdának és köszönet, hogy egy újabb gyöngyszemet sikerült kóstolni a Balaton-felvidéken!!! Örömteli kóstolást és jó étvágyat kívánok mindenkinek!

635
szőlőlevél 36 db
rizs 10 dkg
darált sertéshús 50 dkg
vöröshagyma 4 közepes fej
tojás 2 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
bacon 10 dkg
rebarbara 3 db
tejföl 2 dl