r
Nosalty Logó

Töltike

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Töltike
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 631 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2517 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 143 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.3 g

Zsír

  • Összesen
    35.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1263.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    288 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    489 mg
  • Nátrium
    338 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    295.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    700 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    269 micro
  • β-karotin
    6959 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    938 micro
Összesen 631 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    153.1 g

Zsír

  • Összesen
    143 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    859 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5052.8 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    176 mg
  • Kálcium
    1151 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    381 mg
  • Foszfor
    1956 mg
  • Nátrium
    1351 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    156.1 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    1181.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2799 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    185 micro
  • K vitamin:
    234 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    41 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    503 micro
  • Kolin:
    770 mg
  • Retinol - A vitamin:
    433 micro
  • α-karotin
    1076 micro
  • β-karotin
    27837 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3752 micro
Összesen 2517 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    288.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    77 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    61 micro
  • β-karotin
    1590 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    214 micro
Összesen 143 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szőlőleveleket forró vízbe mártjuk, majd gyorsan hidegbe.
  2. A rizst megpároljuk, a hagymát kockára vágjuk.
  3. A hagyma felét üvegesre pároljuk.
  4. A darált húshoz adjuk a rizst, a párolt hagymát, a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk.
  5. Egy lábasba kevés olajat öntünk, ráterítjük a hagyma másik felét és a bacont csíkokra vágva.
  6. A leforrázott szőlőleveleket a fényes felükre fektetjük, egy evőkanálnyi tölteléket rámerünk és begöngyöljük.
  7. Sűrűn egymás mellé a szalonnás hagymára fektetjük.
  8. A megtisztított és apróra vágott rebarbarával befedjük.
  9. Annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi a szőlőleveleketés fedő alatt lassan megpároljuk.
  10. 10. Tálaláskor a levélbegöngyölt gombócokat a lábosból kiemeljük, a rebarbarás szalonnás hagymás ágyat pedigtejföllel keverve adjuk hozzá
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 28876
  • Feltöltés dátuma: 2009. június 28.

Ajánló

Nagyon finom rebarbara helyett egressel is. Ha pedig pont nincs kéznél savanykás gyümölcs, akkor citromlevet is öntsünk rá. Megint Bocsárd segítségét fogom kérni a borajánlathoz - ha már van nekünk saját pohárnokunk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Töltike
Harmathy Ildikó 313 recept

A magyar ember egy furcsa szerzet, mert nagyon hajlamos az idegen dolgokat többre becsülni a sajátjánál. Pizzát eszünk pl. úton-útfélen, amikor a magyar ember évszázadokon keresztül készítette változatos ízekben a kemencés lángost. A töltikét Görögországban ismerik meg sokan, pedig egészen hagyományos magyar szüreti eledel. Készítik azonban a karalábé vagy a torma leveléből is. Tőtike, így mondják. Fontos, hogy permezetlen leveleket használjunk!!!! Azért is a szüretkor készítették, mert szüret előtt már nincs permetezés.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Tengerjó Áldás! Múlt vasárnap, délel?tt fél 11 óra, Liliomkert (A PIAC), Káptalantóti. A borajánlat: Borkút Ökogazdaság Szent György-hegyi Szürkebarát 2007. A palack frontcímkéjének hátterében az évjárat, els? blikkre kicsit nehezen felfedezhet?, de ott van. A termel?je: Kovács Tibor. Egy cím: 8285 Kisapáti-hegy 909. Az alkohol: 13 v/v%. Nos, nem is szaporítanám! Ha az ember görög honban már találkozott az étel változatával, ott nyilván ajánlhattak akár Retsinát is hozzá, ami nem elvetend?, bár tudniillik, hogy feny?gyantás borról van szó, és az ritkábban van ínyére a magyar borisszáknak! El?bbit viszont e sz?l?levélbe burkolt ételhez tiszta szívb?l ajánlom! A termel?je kén és réz-gálic mellett nem használ beépül? vegyszereket! A bornak mély rétegei vannak, finom, bár nem vibráló savú, de egyértelm?en többdimenziós, komplexitásban gazdag fehér, száraz bor. Illatában és ízében is felfedezhet? a szürkebarát esetében oly jellegzetes valeriánás (macskagyökér) és orvosságos aromák mögött némi botritiszes jelleg felhangként. Nagyon érdekes tétel! Ajánlom mindenki figyelmébe, aki szereti a hiteles paraszti borokat és kedveli a szürkebarát fajtát. Feltétlenül ajánlanám pedig a termel?nek, érdemes lenne legalább egy beáztatott cseréphengert bevetni a Liliomkertben, hogy szebb formájában mutatkozhassanak be borai a nagyérdem?nek! ( Nota bene: hasonló alkalmatosságot már az alföldi gulyások is használtak. A bográcsban készül? ételeik alá egy földbe ásott gödörben tartották a pusztára magukkal vitt borral teli korsójukat. A h?elvonás elvén m?köd? rendszer pedig egy ideig h?vösen volt képes tartani a korsó tartalmát.) A bor végett respekt a gazdának és köszönet, hogy egy újabb gyöngyszemet sikerült kóstolni a Balaton-felvidéken!!! Örömteli kóstolást és jó étvágyat kívánok mindenkinek!

Törölt felhasználó

Nagyon klassz hozzászólás!

Törölt felhasználó

Ugyan ez a töltike recept él még a köztudatban a következ? formában is: Tetszés szerint a tölteléket leforrázott karalábélevélbe is tölthetjük, ha éppen az van kéznél. Valamint a rebarbara és egres (köszméte/pöszméte) helyett, sokan prissen leszedett, csíkokra vágott sóskalevelet használnak. (Az is nagyon finom savanykás) Tálaláskor ízlés szerint tejfölt és citromlevet szoktam rá tenni.

bokine

Kedves Ildikó! A recepthez írt story-val teljesen egyetértek. Így igaz, nem használjuk és nem is emlékezünk a régi ízekre, ételeinkre. Régen a kenyérlángos a kenyérsütésb?l kimaradt anyagból készült, mindenféle maradékkal megszórva. Hál' Istennek családom nagyon szereti, Tisza melletti nyaralónkban "sparheltban" (remélem így kell írni) szoktam sütni. Töltikés recepted nagyon tetszik, szép a fotó is. Köszönöm, mentettem. Bocsárd hozzászólása frenetikus. F?leg az alföldi emberek h?tés technikájáról írt rész tetszik. Igen keresztapám pásztor volt, így láttam, hogy tartotta hidegen a vizet és a bort. Még a mai napig ?rzök egy vizes agyag edényt, amit a földbe ásott gödörbe raktak. Üdvözlettel: Bokros Erika

Lolaci

Egyszer?en imádom,mindenféle formában.....köszönöm a receptet!!Brigitta

Törölt felhasználó

Nagyon finom!Szupi!

Szatyi

Nagyon jól néz ki és ki is fogom próbálni!Milyen mártás van alatta?

Harmathy Ildikó

javtottam a receptben is, mert valóban kimaradt, hogy a hagymás szalonnás rebarbarás ágyat, amin a gombócok párolódtak tejföllel keverve adjuk hozzá. Kösz, Szatyi! Üdv: Ildikó

Olgis

Nagyon régi étel. .Az Édesanyám torma levélbe göngyölve készítette.Természetesen én is.Mindig van lefagyasztva sz?l? és torma levél télire.A torma sok vasat tartalmaz. Kukoríca kásával,füstölt sonkával, sok fokhagymával,paradícsommal leöntve f?zöm.És csakis olajjal! Tessék kipróbálni, nagyon egészséges. Rövidesen felrakom én is. Olgis.

Törölt felhasználó

Tudom, eltelt pár év a recept megjelenése óta, de javaslom, próbáljátok ki sóskával savanyítani, és egy kis cukorral el?tte megkaramellizálni a sóskát. isteni ízt ad neki. Erre jöhetnek a töltelékek, és miután megf?tt, egy tejfölös habarás (vagy rántás) a végén.

Harmathy Ildikó

sem a jó recept, sem a jó tanács nem évül el :) okvetlen ki fogom próbálni sóskával, jól hangzik

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek