Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töklekvár 2. -ananászos

Töklekvár 2. -ananászos
Töklekvár 2. -ananászos
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavalyról sok gyümölcslekvár maradt szerencsére, mert most úgyis elég drága a gyümölcs, így a zöldség-gyümölcs lekvárokra buktam rá. Első volt a narancsos répa (nemsokára jön), a második ez. Már van ötletem a következőre is, de az még titok.
Az ananász adja az ízét, a tök meg a rostokat. Ember legyen a talpán, aki a végén kiérzi belőle a tököt! :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Egy jó tanács: szerintem csak akkor áruljuk el, hogy tök is van benne, ha már megkóstoltattuk a családdal, mert szörnyen előítéletesek tudnak lenni, főleg a kiskorúak. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tököt hámozzuk, magtalanítjuk, reszeljük, mintha főzeléket készítenénk belőle.
  2. Egy lábasba tesszük a reszelt tököt, majd beleborítjuk az ananászt a levével együtt. (Ha nagyobb darabokban van, érdemes kissé összekaszabolni, mert könnyebben szétfő.)
  3. Erre a tökös ananászra ráöntjük a citromlevet.
  4. Kislángon addig főzzük, amíg a tök üveges nem lesz (kb. 20 perc).
  5. Utána beleborítjuk a cukrot (aki édesebben szereti, többet tegyen bele, aki nem annyira, az kevesebbet, egyébként az ananásztól is függ).
  6. És akkor most kevergetjük, főzzük, kevergetjük, főzzük...., amíg el nem kezd sűrűsödni (én össze szoktam turmixolni, mert így rövidebb ideig kell főzni.
  7. A sűrűsödés fokozására bevetjük a zselatint, vagyis ezt a két evőkanálnyi mennyiséget egy kis vízzel elkeverjük, melegítjük, amíg jó folyós nem lesz, és akkor a tökös dologhoz öntjük.
  8. Most már csak pár percig főzzük.
  9. Előmelegített üvegekbe töltjük (szerintem kicsikbe érdemes), és folpackkal lezárjuk, utána csavarjuk rá a tetejét. Kicsit fejreállítjuk, mert állítólag ez jó nekik, utána visszafordítjuk, bebugyoláljuk és száraz dunsztba tesszük.
  10. Másnap kibugyoláljuk, és gyönyörködünk benne. :)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 20 330
elküldve: 6
receptkönyvben: 289
elkészítve: 8/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Mohonc

Mióta szakács: 2010.07.09.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

tökös ananászdzsem, ananászos töklekvár

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gyurcsicsildikó
gyurcsicsildikó Wed, 2012-08-22 12:21

Ez kész!!! Most jöhet a citromos töklekvár! Utána már csak a nagy lekvárevő kritikusom véleményét várom!Nekem Ízlik :-)

veroosh81
veroosh81 / veroosh81 Wed, 2012-08-15 14:03

Isteni finom lett, én belefőztem egy fahéj rudat biztos, ami biztos alapon, meg pár üvegnél bevariáltam egy kis szeletelt mandulát szórtam beléjük, remélem fini lesz úgy is. Egyetlen egy bajom volt vele, hogy háromszor is megégettem a nyelvem a forró lekvárral :)

Petra Lászlóné
Petra Lászlóné Fri, 2012-06-08 12:31

Ugye ez sütőtök lekvár? Én is szoktam készíteni, de ezt a receptet nem. Köszönöm szépen az ötletet.

tigi47
tigi47 Fri, 2011-09-09 17:09

jAJ AZT ELFELEJTETTEM, HOGY CSAK 40DKG CUKROT RAKTAM BELE ÉS IGY IS MAJDNEM ÉDES.

tigi47
tigi47 Fri, 2011-09-09 17:07

Gyerekek elkészült a lekvár kolbásztökböl isteni finom lett.Mivel mondottam volt nekem kolbásztök terem igy abbol készült. Üdv nektek

tigi47
tigi47 Wed, 2011-09-07 12:10

Ezt elfogom késziteni, de kolbász tökböl mert nekem az terem

reka8463
reka8463 / reka8463 Fri, 2011-07-01 21:55

ma megcsináltam.tényleg fincsi és nem is érzik benne a tök.a kérdésem csak annyi lenne,h ti mivel eszitek ezta a fajta lekvárt.nekem ahogy nyalakodtam nem tűnt kenyérre kenősnek.inkább sütikhez?a barátnőmmel megkóstoltattam,neki inkább hbusok mellé passzolna.de kiváncsi lennék ti h fogyasztjátok?

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2011-06-24 17:15

Kedves kovacslane !
Írd be a Google-be, hogy: Ananász ízű tökbefőtt.
Bead egy pár ötletet, de én a következőre kattintottam: Inyat Anoli // I I i Ica // blogja a Netlogon
Bejön egy blog, kisbabák vannak a főoldalon.
Görgessed tovább és megtalálod az " ananászízű tökbefőtt " és az
" ananászos töklekvár " receptjét.
Jó munkát kívánok és sok sikert ! Üdv: Olaszné Anci
(lehet,hogy egy kicsit bonyolultnak tűnik, de működik ! )

kovacslane
kovacslane Thu, 2011-06-23 09:13

Szertném megkérdezni ha tudja valaki,hogy a tököt ananásszal befőttnek /anászizű tök befőtt/hogy lehet eltenni. Ugyanazok az alapanyagok kellenek bele,mint a lekvárnak zseletin nélkül? Ha valkinek van jó ötlete köszi.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-01-04 16:19

ÁÁÁ, gyerekkoromban apukám is így ejtett át, pont ezzel. Hónapokig faltam és hordtam suliba az ananászlekváromat (habár nem tudom hogy csinálta de abban nem volt ananász), majd valahol olvastam, hogy az tök lekvár. Igaz, ritka undor ült ki a az arcomra és egy hétig éheztem, mire kiderült, hogy én olyat nem eszem többé :D

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-10-11 15:43

Drága Mohonc !!! Ismét írok Neked,hogy megosszam veled az anyai szívem boldogságát: a fiam lett a településünk polgármestere, 75%-kal nyert !!! Puszi !!!

vargamóni
Vargamóni / vargamóni Wed, 2010-09-08 21:33

Szia Mohonc!

A hétvégén készülök megfőzni a jó kis lekvárodat. Nem vagyok gyakorlott befőző, ezért érdeklődnék, hogy tartósítószer nem kell bele? Vagy a dunsztolás tartósítja? Ja, és kb mennyi lekvár lesz ennyi alapanyagból? Köszönöm,
Móni

mohonc
Mohonc / mohonc Thu, 2010-09-09 05:46

Szia!

Tartósítószert nem tettem bele, nekem elállt, és ebből túl sok nem lesz, csa 5-6 kisebb üvegnyi.
Jó munkát!:)

nyughatatlan8
nyughatatlan8 Thu, 2010-09-02 16:46

Kedves Mohonc!Nagyon finom lett a lekvár,már 1 kis üveg elfogyott,de gyártok még!A sárgarépás is nagyon ízlik,azt is megismétlem.Kell pótolni a kevés sárgabarackot.Hát Almamagocska elájulok a teljesítményedtől.Én már nyugdíjas vagyok,de erre nem lennél képes!Gratulálok!Üdvözlet minden"befőzőnek"!Éva

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-08-24 18:12

Nem lehet rossz ez sem...
Most készülök csinálni a "sima" töklekvárt..

Szeretném kérdezni,hogy feltétlen cukor kell hozzá?mivel nem használok cukrot..
és a 3:1 zseléfixet lehet használni ?

FMarcsi91
FMarcsi91 Fri, 2010-08-13 16:28

Kedves Alma-magocska
ki eszi meg ezt a sok csodálotos eltett savanyúságodat és befőttedet ? gratulálokhozzá

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-19 22:02

FMarcsi91 ! Köszönöm kedves szavaidat ! Család, rokonság, barátok, mind-mind rajongva és csodálva fogyasztják a finomságokat. Kedvenc a kapros uborka, szegfűborsos görögdinnye, mézes sárgadinnye, bodzaszörppel elrakott körte, sárga negróval eltett őszíbarack, a narancsos füge, málnaszörpös szilva és még sorolhatnám (saját kitalációk).
Üdv.: Almamagocska

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-08-10 14:49

A "kicsit fejre állítjuk" az azért szükséges, mert így vákuum keletkezik, még biztosabb a tartósítás.

Most figyeljetek !! Tavaly a savanyúságaim, a befőtteim száma 650 üveg volt, az idén még csak 200 üvegnél tartok !

mohonc
Mohonc / mohonc Tue, 2010-08-10 15:45

Elismerésem! :) És kösz az infót, most már tudományosan is meg vagyok alapozva.

evaszan
evaszan / evaszan Tue, 2010-07-27 07:07

Én tök helyett cukkinivel készítettem el, nagyon finom lett. Vittem kis kóstolót a lekvár nevének hallatára elképedő, kétkedő munaktársaimnak. A szkeptikusoknak is ízlett. :)
Köszi a receptet, nagyon jó ötlet!

mohonc
Mohonc / mohonc Tue, 2010-07-20 18:37

Másnap gyönyörködünk, később megesszük. :) Az a helyzet, hogy nekünk a kimaradó lekvár (tök ide vagy oda) sitty-sutty elfogyott.

nyughatatlan8
nyughatatlan8 Tue, 2010-07-20 17:57

Kedves Mohonc!Minden együtt van,hogy megfőzzem ezt a csodát,de azért kicsit aggódom!Tényleg csak "gyönyörködni" lehet benne?Ugye nem?:))) Üdv.:Éva

sziszi01
sziszi01 Sun, 2010-07-18 09:57

Szia! A töklekvár ananász nélkül is nagyon finom. Anyukám most főzte meg az első adagot belőle. Próbáltuk már befőttnek is, egy kis fahéjjal ízesíte, az is isteni finom. Senki nem mondja, meg, hogy tökből van!
Szia

793
spárgatök 1.5 kg
ananászkonzerv 340 g
citromlé 1 dl
cukor 70 dkg
zselatin 2 ek