Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Barackos-fahéjas kelt lepény

Barackos-fahéjas kelt lepény
Barackos-fahéjas kelt lepény
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eredetileg túrós lepényt akartam sütni, de mivel nem volt itthon túró (elfelejtettem, hogy felfaltuk túrós tésztának:)), meggyet pedig nem volt kedvem magozni, így a sárgabarackra esett a választás.

Először én is meglepődtem, hogy milyen lágy a tészta még kelés után is. A recept azt írta, hogy ki kellene nyújtani, de ez teljesen lehetetlen. Sebaj, legalább az ember megússza a nyújtódeszka takarítást.:)

Aki édesen szereti, szórja meg tálalás előtt egy kevés fahéjas porcukorral.

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, egy-egy csipet cukrot és lisztet adunk hozzá, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
  2. A kétféle lisztet kimérjük egy tálba, hozzáadjuk a csipet sót és fahéjat.
  3. A barackot lecsepegtetjük (ha friss, megmossuk, leszárítjuk, kimagozzuk).
  4. A tojást a cukorral és az olvasztott margarinnal kikeverjük, majd a liszthez adjuk a felfuttatott élesztővel együtt. Fakanállal jól kidolgozzuk a tésztát (egészen lágy galuskatésztát kapunk).
  5. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
  6. A sütőt előmelegítjük.
  7. A tepsit vagy sütőtálat jól kikenjük margarinnal, majd beleöntjük a megkelt tésztánkat, elegyengetjük (kicsit macerás a tészta lágysága miatt), meghintjük egy kevés liszttel, majd kirakjuk a tetejét sárgabarackkal. A barackot úgy tesszük a tésztára, hogy a domború fele kerüljön alulra. A magok helyének mélyedésébe fahéjas cukrot szórunk, ami szépen karamellizálódik sütés közben.
  8. Előmelegített sütőben megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x20x5 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 37 899
elküldve: 12
receptkönyvben: 222
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt lepény barackkal, barackos lepény, fahéjas gyümölcsös pite

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

97nora22
97nora22 Tue, 2018-08-07 08:25

Szia! Ha sárgabarack helyett őszibarackból készítem úgy is jó lesz?

Nonoo87
Nonoo / Nonoo87 Wed, 2014-02-05 22:20

Isteni finom. :) A tésztáját én is használom a kelt pitékhez, mert nagyon finom laza, levegős tészta. A feltétet kissé megbolondítottam és túrós barackos feltétet csináltam. :)
Köszönjük a feltöltést.

mirza
mirza Mon, 2012-05-21 16:27

Összesen a megadott 3 dkg (!) cukor kell a tésztába..??? O.o
Válaszolj Ági, holnap sütném!...
Mirza

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2012-05-22 06:15

Szia Mriza!
Bocsi, hogy csak most írok, remélem még nem késő. Igen, csak ennyi kell a tésztába. Nem túl édes:) Ha gondolod, tegyél bele kicsivel többet, ha édesebben szeretitek, bár nem tudom, hogy akkor hogy viselkedik a tészta. Remélem ízleni fog! Üdv: Ági

338
graham-liszt 14 dkg
finomliszt 14 dkg
cukor 3 dkg
margarin 5 dkg
tojás 1 db
élesztő 2.5 dkg
tej 2 dl
1 csipet
fahéj 1 csipet
margarin 1 ek
sárgabarackbefőtt 350 g
cukor 2 ek
fahéj 0 ízlés szerint