r
Nosalty Logó

Kovászos lila édesburgonyás kenyér

Nagy Szandra
Kovászos lila édesburgonyás kenyér
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

168
Kalória
5.4g
Fehérje
34.4g
Szénhidrát
0.7g
Zsír
34.6g
Víz
-
Koleszterin
1.7g
Élelmi rost
359.4mg
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 168 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2023 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 204 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    493.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    392 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    34.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    409 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 168 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5925.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    200 mg
  • Foszfor
    679 mg
  • Nátrium
    4706 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    413.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    415.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    408 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    4908 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    475 micro
Összesen 2023 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    597.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    474 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    41.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    495 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 204 kcal

Elkészítés

  1. A kovászunkat reggel megetetjük, 100%-os hidratáltságú legyen (ugyanannyi vízzel és liszttel etessük meg). 25 g anyakovászhoz 50g vizet és 50g lisztet tegyünk.
  2. Autolizálás: A liszteket és a vizet egy edényben keverjük össze, hagyjuk állni 30-60 percet, attól függően mennyi időnk van, ha nincs ez a folyamat elhagyható, de biztonságosabb a sütés.
  3. Tegyük a kovászt és a főtt, áttört burgonyát a liszthez, kezdjük el kézzel vagy géppel dagasztani, mikor már nagyjából összeállt a tészta adjuk hozzá a sót (10-12gramm). Majd alaposan dagasszuk ki a tésztát.
  4. Tegyük egy kilolajozott tálba és lefedve pihentessük egy órát.
  5. Pihenés után enyhén vizes felületen szépen finom kézzel húzzuk ki vékonyra a tésztát, majd hajtsuk meg: két oldalról egymásra, utána kezdjük el magunk felé húzva feltekerni a tésztát, a végén feszesítjük, gömbölyítjük.
  6. Újabb 30-60 percre félretesszük pihenni, majd megint meghajtogatjuk, ezt mégegyszer megcsináljuk. Picit szobahőmérsékleten pihentetjük, éjszakára hűtőbe tesszük.
  7. Reggel megformázzuk: enyhén lisztezzük a felületen, ujjunkkal kinyomkodjuk négyzet alakúra, kétoldalt egymásra hajtjuk, szintén elkezdjük jó alaposan feszesítve feltekerni, majd alányúlva, magunk felé húzva feszesítjük a tésztát, gombócot vagy veknit formázunk, kinek melyik forma tetszik.
  8. Tetejével lefelé alaposan kilisztezett (legpraktikusabb a rizsliszt, mert az nem ragad a tésztába), konyharuhával vagy gézzel bélelt tálba tesszük, betakarjuk, lefedjük, hűtőbe tesszük 10-12 órára.
  9. Este 250 fokra előmelegesített sütőben, amiben a sütőedényeket is alaposan átmelegítjük (én egy lapos tepsit használok, amire ráborítok egy jénai tálat - ez a kettő nagyon jól tartja a hőt és szépen látjuk a kenyér emelkedését is). A kenyeret egy sütőpapírra borítjuk, leseperjük a felesleges lisztet és kb 1cm mélyen tetszőleges helyen bevágjuk.
  10. Sütés: az első 30 perc fedő alatt maximum hőmérsékleten, majd 200 fokra visszacsökkentjük a sütőt és levesszük a fedőt, majd szintén 25-30 perc. Sütőfüggő.
  11. Megvárjuk míg kihűl és jóízűen elfogyasztjuk az isteni házi adalékmentes ropogós héjú, puha belsejű kenyeret.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x30

Isteni finom, egy hét után is szinte ugyanolyan puha és friss, ha bírja addig :). Ízben nem érezni, de állagban és színben nagyon sok pluszt ad a kenyérhez.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek