adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes
168
Kalória
5.4g
Fehérje
34.4g
Szénhidrát
0.7g
Zsír
34.6g
Víz
-
Koleszterin
1.7g
Élelmi rost
359.4mg
Cukor
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
38g kenyérliszt bl80135 kcal
-
14 kcal
-
8g kovász15 kcal
-
25g víz0 kcal
-
7g édesburgonya4 kcal
-
1g só0 kcal
Összesen
168
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
450g kenyérliszt bl801625 kcal
-
166 kcal
-
100g kovász182 kcal
-
300g víz0 kcal
-
80g édesburgonya50 kcal
-
12g só0 kcal
Összesen
2023
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
45.4g kenyérliszt bl80164 kcal
-
17 kcal
-
10.1g kovász18 kcal
-
30.2g víz0 kcal
-
8.1g édesburgonya5 kcal
-
1.2g só0 kcal
Összesen
204
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 493.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 392 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 34.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 34.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 409 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
168
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 64.6 g
Zsír
-
Összesen 8.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5925.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 202 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 200 mg
-
Foszfor 679 mg
-
Nátrium 4706 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrát
-
Összesen 413.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 20 mg
Víz
-
Összesen 415.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 408 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 182 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 4908 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 475 micro
Összesen
2023
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 597.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 474 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 41.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 41.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 495 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
204
kcal
Elkészítés
- A kovászunkat reggel megetetjük, 100%-os hidratáltságú legyen (ugyanannyi vízzel és liszttel etessük meg). 25 g anyakovászhoz 50g vizet és 50g lisztet tegyünk.
- Autolizálás: A liszteket és a vizet egy edényben keverjük össze, hagyjuk állni 30-60 percet, attól függően mennyi időnk van, ha nincs ez a folyamat elhagyható, de biztonságosabb a sütés.
- Tegyük a kovászt és a főtt, áttört burgonyát a liszthez, kezdjük el kézzel vagy géppel dagasztani, mikor már nagyjából összeállt a tészta adjuk hozzá a sót (10-12gramm). Majd alaposan dagasszuk ki a tésztát.
- Tegyük egy kilolajozott tálba és lefedve pihentessük egy órát.
- Pihenés után enyhén vizes felületen szépen finom kézzel húzzuk ki vékonyra a tésztát, majd hajtsuk meg: két oldalról egymásra, utána kezdjük el magunk felé húzva feltekerni a tésztát, a végén feszesítjük, gömbölyítjük.
- Újabb 30-60 percre félretesszük pihenni, majd megint meghajtogatjuk, ezt mégegyszer megcsináljuk. Picit szobahőmérsékleten pihentetjük, éjszakára hűtőbe tesszük.
- Reggel megformázzuk: enyhén lisztezzük a felületen, ujjunkkal kinyomkodjuk négyzet alakúra, kétoldalt egymásra hajtjuk, szintén elkezdjük jó alaposan feszesítve feltekerni, majd alányúlva, magunk felé húzva feszesítjük a tésztát, gombócot vagy veknit formázunk, kinek melyik forma tetszik.
- Tetejével lefelé alaposan kilisztezett (legpraktikusabb a rizsliszt, mert az nem ragad a tésztába), konyharuhával vagy gézzel bélelt tálba tesszük, betakarjuk, lefedjük, hűtőbe tesszük 10-12 órára.
- Este 250 fokra előmelegesített sütőben, amiben a sütőedényeket is alaposan átmelegítjük (én egy lapos tepsit használok, amire ráborítok egy jénai tálat - ez a kettő nagyon jól tartja a hőt és szépen látjuk a kenyér emelkedését is). A kenyeret egy sütőpapírra borítjuk, leseperjük a felesleges lisztet és kb 1cm mélyen tetszőleges helyen bevágjuk.
- Sütés: az első 30 perc fedő alatt maximum hőmérsékleten, majd 200 fokra visszacsökkentjük a sütőt és levesszük a fedőt, majd szintén 25-30 perc. Sütőfüggő.
- Megvárjuk míg kihűl és jóízűen elfogyasztjuk az isteni házi adalékmentes ropogós héjú, puha belsejű kenyeret.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 40 p
- Sütés ideje: 60 p
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x30
Isteni finom, egy hét után is szinte ugyanolyan puha és friss, ha bírja addig :). Ízben nem érezni, de állagban és színben nagyon sok pluszt ad a kenyérhez.