A vártnál is bölcsebben látják a jövőt a mostani huszonévesek

Kutatás készült a Z-generáció bevonásával, melynek fókuszába a fenntartható élelmiszer-ellátás került. Az eredmények biztatóak (bár egyben szomorúak is): úgy tűnik, a mostani huszonévesek igenis tudják, merre tart a világ.

Vajon mit gondolnak a mostani (épphogy) húszévesek illetve huszonévesek a világról, a klímavédelemről, a környezettudatos létezésről, és ezeken belül is a fenntartható étkezésről, élelmiszeriparról? Kutatók erre keresték a választ, így nemrég egyedülálló európai felmérés készült a világ legnagyobb és legdinamikusabb élelmiszer-innovációs közössége, az EIT Food (European Institute of Innovation and Technology) megbízásából. A vizsgálat célja nem volt más, mint hogy feltérképezzék a Z-generáció elvárásait a fenntarthatóbb élelmiszer-ellátás kialakításával kapcsolatban. 

„...ez a korosztály gyakorlatiasabban, nyitottabban, és – a világjárvány, a demagógia, a populizmus világszintű előretörése miatt kényszerűségből is – radikálisabban gondolkodik a világ dolgairól és a szükséges és lehetséges változásokról"

– írja Szőllősi Réka az Élelmiszervilág.hu-n, Z-generációs anyukaként.

A Z-generáció az 1995-2009 között születtek fiatalok csoportját öleli fel, ők azok, akik szinte beleszülettek a klímaszorongásba, a környezetvédelem kiemelt fontosságába, és abba a tudatba, hogy nem valószínű, hogy a Föld élővilága és lakossága most ismert formájában túl sokáig fenntartható lesz.

A felmérést öt európai országban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban, Németországban és Lengyelországban élő, 2055 18 és 24 év közötti fiatal felnőtt megkérdezésével készítették 2021 nyarán, az eredmények pedig egy igen tudatos, és felelősen gondolkodó Z-generáció képét festették.

A legfigyelemreméltóbb válaszok:

  • tízből csaknem nyolc fiatal (78%) gondolja úgy, hogy sürgősen lépéseket kellene tennünk az élelmiszereink előállításának és fogyasztási módjának fenntarthatóbbá tételéért
  • a fiatalok 74 százaléka szerint a zöldség- és gyümölcstermelés, valamint a helyi élelmiszer-termelés a leginkább fenntartható opció, ez követi az ökogazdálkodás és a növényi-alapú élelmiszerek előállítása
  • a válaszadók 50%-a szerint az élelmiszerimport nem fenntartható
  • kétharmaduk (66%) érzi úgy, hogy a jelenlegi élelmiszer-rendszer tönkre teszi a bolygót, és a helyzet csak egyre rosszabb
  • 65 százalékuk úgy gondolja, hogy ők, azaz a Z-generáció jobban törődik ezzel a kérdéssel, mint az idősebb korosztályok
  • 61 százalék szerint az élelmiszer-előállítás az elmúlt években egyre fenntarthatatlanabbá vált

A felmérést végző szervezet, azaz a EIT Food ennél is tovább ment, és felállított egy akciócsoportot 10 fiatal bevonásával, 2021 novemberében megtartott konferenciájukon pedig bemutatták programjukat (Menu For Change néven), melyben számos célkitűzést megfogalmaztak.

Többet itt olvashatsz róluk!


Még több cikk a témában:

Címlapról ajánljuk

További cikkek