5 tipp, hogy bőséges, lédús, édes PARADICSOM teremjen az erkélyeden

Ha te is otthoni paradicsomtermesztésre adtad a fejed - most, vagy akár már régebben - , jól jöhet pár tanács, hogy lesz tutira sok, finom és bőséges termésed a balkonon!

1. Jól válasszunk palántát vagy magot

Gondoljuk ki, milyen típusra vágyunk, mire van hely, stb. Ha erkélyen, cserépben nevelnénk, jobb a koktél-, cseresznye-, datolyaparadicsomnál maradni, amik kisebbek, de folyton teremnek, de ha kertben tudunk termeszteni, jöhetnek a nagyobb, bokrosabb, magasabbra növő fajták is - támasztékkal! Mindig jó minőségű földbe vessünk és ültessünk - írja a Hobbikert oldala.

Ha palántát választunk, az erőseket keressük, a vékonykákat felejtsük el - könnyebben betegek lehetnek később. Ha magot vetünk, vessünk többet, hogy tudjunk majd válogatni az erős palánták között.

2. A cserép legyen megfelelő nagyságú

Ha cserépbe ültetünk, ne legyen túl pici, mert nyáron túl sokszor kell majd öntöznünk, könnyen kiszáradhat, és nehéz szabályozni a nedvességtartalmát. A túl nagy sem jó, mert berohadhatnak a gyökerek. És a cserepek alja mindig legyen lukas!

A palántát mindig kicsit a földfelszín alá ültessük, a szár alsó része 5-10 cm magasan legyen földdel borítva, így járulékos gyökere is nő majd, amin keresztül több tápanyagot nyelhet el.

Ezt láttad?

A 3 legmájusibb kerti munka, amit el kell végeznünk

3. Óvjuk meg ismert betegségétől: a burgonyavésztől

A legjellemzőbb paradicsombetegség egy gombás, úgynevezett fitoftórás fertőzés, amitől kevesebb lehet a termésünk, a levelek pedig szintén jelezhetik a kórokozót. Mit tehetünk?

  • óvjuk a leveleket a közvetlen víztől, ne locsoljuk őket, csak a tövet
  • ha tehetjük, legyenek eresz alatt a palánták, hogy az eső is elkerülje a leveleket
  • ha a kívánt méretre nőtt a paradicsomnövényünk, az alsó, talajt érő leveleket vágjuk le

Receptajánló:

4. Félárnyékos hely

Ha teraszon, cserépben neveled a paradicsomod, inkább olyan helyre rakd, ahol nincs közvetlen napon, de meleg van. Ha nyáron sokat a tűző napon áll, túlforrósodhat a föld és a gyökerek, és még nedvesen tartva is elszáradhat a növény. Az árnyék nélküli helyekkel vigyázzunk tehát, keressük fák, napernyők, ereszek hűsét!

5. Így lesz a legfinomabb íze

Van pár trükk, amit követve édeskés, napízű, isteni paradicsombogyóink fejlődnek majd:

  • ilyen a nap mennyisége: ideális, ha napi 5 órát éri a napsütés
  • a trágyánk legyenkáliummal és magnéziummal dúsított, a finom aromás termésért
  • öntözzük eleget, különben nem lesz elég lédús - ez logikus!

És még egy plusz okosság: állítólag azok az olasz cseresznyeparadicsomok, amelyeknek öntözővízébe12%-nyi tengervizet adtak, kisebbek, de ízesebbek lettek, több antioxidánssal.

Tipp: keverjünk 1 liter vízhez 1 gramm tengeri sót, de ne többet!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.