Megőrülsz: itt a KRUMPLITEJ, a legolcsóbb és legkörnyezetkímélőbb alternatív tej

Őrület, hol tart a tudomány: kifejlesztették a tejpótló mandula-, zab-, rizs- kesu, szója- és kókuszitalok után a krumplitejet, hát megáll az ember esze. Hogy miért jó? Mert amellett, hogy irtó olcsó alapanyagnak számít világszerte, a legfenntarthatóbb is.

Amikor már azt hinnénk, már minden létező alapanyagból készítettek tejpótlót az elvetemült tejallergiás/vegán/környezetvédő tudósok, akkor előkerül valami olyan, amit nem láttunk jönni: itt a KRUMPLITEJ!

A bizarr hangzású krumplitej megálmodója, a svéd professzor, Eva Tornberg még 2017-ben kezdett neki a projektnek, amikor is először készített krémes, tejszerű italt burgonyából.

Krumplitej, a legújabb őrület

Hogy hogyan csinálta?

Repceolajjal keverte el a krumplit, majd felmelegítette az elegyet – a pontos részleteket természetesen nem árulta el.

Ezt az egyedülálló, omega3-zsírsavakban gazdag emulziót tovább tesztelte, remélve, hogy a vegán, szuperfenntartható tejpótló növényi ital nemsokára világszerte elérhető lesz.

A vegánoknak gondot okoz az omega-zsírsavak pótlása, ami legfőképp a halakban található meg természetesen, többek közt nekik lehet szuper megoldás a krumplitej.

Előnyei:

  • vegán
  • laktóz-, tejfehérje-, glutén- és olajosmag-mentes
  • környezetbarát
  • nincs mellékíze vagy "krumpliíze", jól habosítható
  • alacsony a természetes cukor- és telített zsírsav-tartalma
  • gazdag kalciumban, D-vitaminban, omega-3-zsírsavban és folsavban
  • fenntartható, hiszen jóval kevesebb szén-dioxidot bocsájt ki az előállítása, mint ami a tejtermékekhez szükséges
  • 56-od annyi víz szükséges az előállításához, mint a mandulatejéhez
  • kevesebb a termőföldigénye, mint amit a zabtej alapanyagához, a zabhoz szükséges

Jelenleg Svédországban, Kínában és az Amazonon keresztül az Egyesült Királyságban érhető el a burgonyatej, legfőbb forgalmazója pedig a DUG nevű cég - mi pedig reméljük, hozzánk is nemsoká megérkezik!

Forrásaink voltak: via, via

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes vegán cikk itt:

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek