Magyar találmány segíthet lebontani a műanyagszemetet

Komposzttá képes bontani a műanyagot egy magyar innováció. Magyar fiatalok olyan baktériumkoktélt hoztak létre, amely az egyszer használatos műanyagokat és például a PET-palackot is képes lebontani.

A Poliloop nevű, magyar fiatalokból álló csapatról az RTL klub Fókusz című műsora készített riportot. A csapat célja létrehozni egy olyan innovatív megoldást, amely segíthet komposzttá lebontani a műanyagot. A technológia alapja nagyon hasonló a klasszikus értelemben vett komposztáláshoz:

jönnek a mikroorganizmusok, amelyek esetünkben baktériumok, és felismerik a szénforrást, azaz a táplálékforrást, amelyet elfogyasztanak annak érdekében, hogy tovább tudjanak élni, szaporodni. Lényegében ugyanazt csinálják, mint mi, emberek

– mondta a Poliloop társalapítója a műsorban.

Az ötlet két megálmodója, Madaras Liz és Lévay Krisztina néhány évvel ezelőtt, még a diploma megszerzése előtt kezdett el azon gondolkodni, mit tehetnének a környezet megóvásának érdekében. Biomérnökként és vegyészmérnökként végül egy olyan technológiát sikerült létrehozniuk, amely megoldást jelenthet arra a háromszázmillió tonnányi műanyagszemétre, amelyet az emberiség termel ki egy év alatt.

A Poliloop titkos biotechnológiai eljárása lehetővé teszi a könnyű szerkezetű, zömmel egyszer használatos műanyagok komposztálását kevesebb, mint ötven nap alatt.

A Sokszínű vidék írása szerint műanyag lebontása már önmagában nagy sikernek számít, a lebomláskor létrejövő anyagot ugyanis újra fel lehet használni például biomasszaként is.

A Poliloop már olyan cégekkel is felvette a kapcsolatot, amelyek gyártják vagy éppen felhasználják ezeket a műanyagokat.

A Poliloopot jelenleg a Vespucci Partners nevű kockázati tőkealap-kezelő támogatja egy két millió dolláros befektetéssel, a startup működése pedig hamarosan újabb mérföldkőhöz érkezik, a következő körös tőkebevonás ugyanis lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiségben is létrejöhessen a műanyaglebontás, valamint hogy a cég nemzetközi nagyvállalatokkal működhessen együtt. Ha ezek a tervek létrejönnek, a Poliloop innovációja globális megoldást jelenthet a szemét újrahasznosításában.

A Poliloop életében hamarosan elkezdődik egy következő körös tőkebevonás, amelynek célja, hogy egyre nagyobb mennyiségben legyenek képesek lebontani a műanyagot, de arra is lehetőséget tartogatnak, hogy nagy, nemzetközi vállalatokkal működhessenek együtt. Ha sikerül, akár globális megoldást is nyújthat a magyar cég a szemét újrahasznosításában.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek