9 dolog, amit a klímaváltozás megfékezéséért tehetsz

Zöld energia, kevesebb műanyag, autómentes közlekedés - ezeken kívül is vannak olyan dolgok, amiket megtehetsz a környezetedért, mégsem forgatják fel az életedet fenekestül.

Szerencsére a klímaváltozás témája egyre inkább szem előtt van, többen igyekeznek egy kicsit környezettudatosabban élni azért, hogy tegyenek valamit a bolygóért. A klasszikusokat már mind tudjuk: ha lehet, használjunk zöld energiát, ne vegyünk annyi műanyagot, és tömegközlekedjünk vagy biciklizzünk, ha tehetjük, az autózás helyett. A legtöbben nem szeretnénk teljesen felforgatni az életünket azért, hogy kicsit környezettudatosabbak legyünk, és azt hisszük, hogy ennyinél meg is áll a tudomány, pedig az alábbi tíz dolog szintén olyan, ami nem kerül semmibe, mégis sokat segítesz vele a környezetednek.

1. Ne használj mikrogyöngyöket!

Megvan az a jó kis tusfürdő, amiben bőrradírozást ígérő szemcsék vannak, és amitől olyan szép sima lesz a bőröd használat után? Na, ez a termék, mint még sok más tusfürdő, arcradír, arctisztító és testápoló, tele van olyan mikrogyöngyökkel, amelyek nem bomlanak le, hanem bekerülnek a csatornarendszerbe, innen pedig a folyókba és tengerekbe. Ne vásárolj ilyeneket!

2. Gondold újra a tamponokat!

A női higiéniai termékekből rengeteget használunk, egy átlagos nő 12 ezret fogyaszt el élete során. Ezek nagy része egyáltalán nem bomlik le, vagy ha igen, akkor is csak néhány száz év alatt. Próbáld ki az újrahasználható módszereket, ezek sokkal környezettudatosabb választást jelentenek - még akkor is, ha elsőre nem feltétlenül a legkényelmesebbek.

Ezt olvastad már?

Éva egy befőttesüvegnyi szemetet termel 8 hónap alatt - most bemutatkozik nektek!

3. Vegyél kevesebb élelmiszert!

A csapból is az folyik, hogy a kevesebb húsfogyasztás jót tesz a bolygónak, de az élelmiszer-hulladékról már kevesebb szó esik, pedig ugyanakkora probléma, mint a túlzott húsfogyasztás. Csak annyi ételt vegyél, ami el is fogy otthon, mert a fejlett világ elképesztő mennyiségű élelmiszert dob ki a kukába.

4. Ne dőlj be a bio ételeknek!

Lehet, hogy a szervezetednek jobbat tesz, ha nincs növényvédő szerrel és gombaölővel teli a zöldség és a gyümölcs (bár egyelőre egyértelműen ezt sem lehet kijelenteni), és bizonyos szinten a környezetnek is hasznos, érdemes azt is tudni, hogy a bio növények sokkal kisebb hozamot hoznak, mint a nem bio változatok. Ez azt jelenti, hogy több hely kell nekik, hogy ugyanannyit termeljenek, mint a hagyományos gazdálkodással - így máris kevésbé környezettudatosak, hiszen nagyobb területet foglalnak be. Nincs baj a bio termékekkel, csak nem érdemes ész nélkül fogyasztani ezeket sem, mert nem mindig jelentenek jobb választást.

5. Ne zuhanyozz annyit!

Egy átlagos amerikai ember 8,2 percen keresztül zuhanyzik, eközben 65,1 liter vizet elhasznál. Mivel a Föld édesvíz-készlete finoman szólva is véges, ez óriási pazarlásnak tűnik. Erre több jó megoldás létezik: az egyik az, hogy felszerelsz egy víztakarékos zuhanyfejet, a másik, hogy rövidebb ideig zuhanyzol, a harmadik pedig az, hogy nem zuhanyzol minden nap. Bizony: szakértők szerint teljesen felesleges, és még a bőrödnek sem tesz jót, hiszen könnyebben kiszárad a sok meleg víztől.

6. Ne igyál palackozott vizet!

Az egyik legszennyezőbb iparág a palackozott víz gyártása - az hagyján, hogy rengeteg műanyagot termelsz vele, de az ásványvízként eladott termékek nagy része egyszerű szűrt ivóvíz, amit te is könnyen kiengedhetsz otthon magadnak, a csapból. Ha mindenképp tisztítanál, vegyél víztisztítós kancsót, és tényleg felejtsd el a palackozott vizeket.

7. Segíts a tudósoknak!

Az okostelefonod segítségével tényleg kinyílik a világ: segíthetsz például a NASA-nak a felhőfigyelésben a NASA Observer Cloud Map nevű appon keresztül, vagy gyűjthetsz káposztalepkéket a Pieris Projektnek. A kutatóknak sokat számít, ha a világ minden tájáról beérkeznek hozzájuk információk.

8. Mondj le a kapszulás kávéról!

Hiába van egyre több olyan márka, amely gondoskodik a kapszulák összegyűjtéséről, még mindig nagyon környezetszennyező tevékenység kapszulás kávét inni. Inkább válaszd a hagyományos kotyogóst, vagy vedd kávézókban a napi feketét - persze szigorúan papírpohár nélkül.

9. Törődj vele!

A legnagyobb probléma jelenleg még mindig az, hogy nagyon kevesen foglalkoznak tényleg komolyan a környezetvédelemmel. Ahhoz, hogy a világ vezetői komolyan vegyék a bolygó pusztulását, egyre több embernek kell legalább olyan mérgesnek és határozottnak lennie, mint amilyen Greta Thunberg is. Fektess időt és energiát a témába, ezzel tehetsz talán a legtöbbet az ügy előremozdításáért.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Így főzz karácsonykor a család legválogatósabb tagjának

„Jó lenne idén korábban asztalhoz ülni, az IF-et biztosan nem töröm meg, 18:00 után nincsen evés, még ilyenkor sem” – súgja fülbe advent második hétvégéjén a család kicsi kincse, aki annyira válogatós, hogy csoda, hogy magával leül egy asztalhoz. Neki aztán nehéz lesz megfelelni.