Vodka: ne csak igyuk, együk is!

Számtalan ételbe tesznek alkoholt, legyen az sörös malacsült, fehérboros rizottó vagy egy puncsszelet. Pálinka, sör, bor, rum, mindet jól ismerjük. De mi van a vodkával?

Persze a vodkát is jól ismerjük, de azt, hogy ételbe is csempészhetünk belőle, talán kevésbé ismert. Na de nézzük meg azért egy kicsit közelebbről, mit is tudunk róla?

Vodka

Neve a voda szóból ered, egy kicsinyítő képzővel kiegészítve. Jelentése: vizecske. (Ezt valószínűleg a semleges íze miatt kaphatta.) Bármilyen keményítőben vagy cukorban gazdag alapanyagból készülhet, legyen az gabona, cirok, rozs, kukorica, búza, burgonya, melasz, szójabab, rizs, cukorrépa, de még szőlő is.

Feltehetőleg vagy az oroszoktól vagy a lengyelektől származik. A két nemzetiség vodkája némileg eltér, így ezt a két fő típust különböztetjük meg. Előbbi teljesen hagyományos, mondhatni íztelen, míg lengyel társát valamilyen gyümölccsel ízesítik.

A két nemzet legtöbbször nagyobb étkezésekhez fogyasztja, remekül illik savanyúságok, krumplipüré, húsgombóc vagy kenyér mellé is. De mi van akkor, ha nem az étel mellé, hanem benne fogyasztjuk? Mutatunk pár remek példát – túl a Bloody Maryn, koktélokon és gyümölcssalátákon –, miket készíthetünk belőle, ha erre adnánk a fejünket.

Bloody Maryt nőnapra! >>

Levesek és öntetek

Már említettük, hogy íze teljesen semleges, így jól illik az édes és sós ételekhez is. Remekül feldobhatunk vele egy szezonális gyümölcsökből készült hideg gyümölcslevest, de adhatjuk különböző öntetekhez, mártásokhoz is.

Fagylaltok és egyéb édességek

Házilag készített sütiket és fagyikat is megbolondíthatunk kevés vodkával, azért arra ügyeljünk, hogy csak felnőttek kapjanak belőle!

Habár ezekhez az desszertekhez igencsak elenyésző alkoholmennyiségre van szükség, biztos ami biztos, a gyerekeknek készítsük inkább a mentes változatot.

Húsok és halak

Mártásokhoz és szószokhoz is kiváló alapanyag lehet belőle. Bár elsőre furcsa lehet, de a kínai kajákba is löttyinthetünk keveset, hiszen nem túl karakteres az íze, és főzés után csak egy egészen kicsit érezni az alkoholt.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?