Véget ért a veganuár! Hogyan tovább?

Elérkeztünk az első hónap végére, véget ért a veganuár. Merre haladjunk tovább, ha mi is kipróbáltuk? Hogyan hasznosítsuk a tapasztalatainkat?

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb kihívása a veganuár - idén is sokan próbálták ki közületek is, hogy egy hónapig, januárban vegán étrenden élnek. A vegán étrend a vegetarianizmus egyik fajtája, ha valaki e szerint él, akkor semmiféle állati eredetű terméket nem fogyaszt: se húst, se halat, se ezekből készült készítményeket, adalékanyagokat, se tejtermékeket, se tojást, se mézet.

Most viszont elérkezett a január, és ezzel a veganuár kihívás vége is. Hogyan tovább? Mi a következő lépés, ha egy hónapig te is teljes mértékben növényi alapú étrenden éltél?

Szerintem az alábbi lehetőségek állnak előtted:

Vegán maradsz

Ez valószínűleg akkor fordul elő, ha már régebb óta kacérkodtál a vegánság gondolatával, és az elmúlt egy hónap beigazolta, hogy számodra ez egy kivitelezhető út. Ha nincsenek olyan fennálló krónikus betegségeid, amelyek miatt nem javasolt neked ez az étrend, és - lehetőleg dietetikus segítségével - össze tudod állítani a megfelelő energia- és tápanyagtartalmú, vegán étrendet, akkor hajrá! 

Nem mondasz le mindenről

Klasszul érezted magad a veganuár alatt, de azért hiányzott egy finom sajt, vagy furcsa volt nemet mondani otthon a hagyományos palacsintára? Teljesen vállalható opció, ha úgy döntesz, vegetáriánus leszel, és “csak” a húsról, halról mondasz le, de a tejtermékeket, tojást, mézet meghagyod az étrendedben. Ekkor könnyebb helyzetben vagy az energia és tápanyagok tekintetében, egyszerűbb összeállítanod a kiegyensúlyozott étrendet, persze ekkor is figyelj oda, hogy egészségesen táplálkozz.

A hal maradhat

A vegetarianizmus egyik speciális, ún. szemi-vegetáriánus formája (ún. peszkatáriánus), ha húst nem eszel, de halat igen. Ez is egy jó választás, ez már valóban inkább ízlés kérdése.

Rugalmasan kezeled

Az általam egyébként leginkább támogatott megoldás, az ún. flexitáriánus, azaz rugalmas megközelítés. Ez azt jelenti, hogy nem mondasz le kategorikusan sem a húsról, sem a halról, sem az ezekből készített élelmiszerekről, de ezeket csak alkalomszerűen fogyasztod, étrended gerincét továbbra is a növényi alapú alapanyagok (zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek, gyümölcsök) alkotják. Tejtermékekből, tojásból, húsokból, halakból pedig azokat a termékeket keresed, amelyek jó minőségűek, és fenntartható gazdálkodásból származnak. 

Visszatérsz a mindenevéshez

Az is egy lehetőség, hogy visszatérsz a mindenevő étrendedhez. Ez esetben azért azt javaslom hogy tarts heti 2-3 nap hús-/halmentes napot, tartsd meg a veganuár alatt megtapasztalt zöldség-, teljes értékű gabona-, dióféle-, olajosmag-fogyasztást, és hogy ne fogyassz minden étkezésre állati eredetű terméket. Ebben az esetben is fontos természetesen a kiegyensúlyozottság, hiszen ez segíti egészségünk megőrzését.

Bármelyik fenti megoldás is lesz a te utad, arra is érdemes odafigyelni, hogy minél kevesebb élelmiszer menjen kárba, hogy amit lehet, használj fel, ne pazarolj. Ha teheted, minél kevesebb műanyag csomagolással oldd meg az életed, vigyél magaddal dobozokat, szatyrokat, hogy ne műanyagzacsi-hegyekkel térj haza egy-egy bevásárlás után. 

A megfelelő zöldségfogyasztás nagymértékben hozzájárul az egészséged megőrzéséhez, a krónikus betegségek elkerüléséhez, a fenntartható vásárlás pedig bolygónk egészségéhez. Tartsd ezeket mindig szem előtt az étrended összeállításánál is!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Vegán témában ezeket se hagyd ki:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek