Ezért a legmenőbb most a flexitáriánus diéta

Az utóbbi években előtérbe került a vegetáriánus és a vegán étrend, de mit tehetnek azok, akik nem szeretnének örökre lemondani a húsfogyasztásról? Nekik lehet megoldás a flexitáriánus étrend!

Ahogy azt már mi is többször megírtuk, a jövő étrendje egyre inkább a növényi alapú étrend lesz. A vegetáriánus és a vegán étrendek előretörésének fő oka a bolygónk fenntarthatóságának kérdése. Sokak szerint ezek, a részben vagy egészben növény alapuló étrendek nagy mértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Föld ökológiai szisztémája újra egyensúlyba kerülhessen. Nézzük, mit kell tudni a flexitáriánus étrendről.

Sokan vannak azonban, akik a fentiek figyelembe vétele mellett nem szeretnének mégsem örökre lemondani az állati eredetű alapanyagok fogyasztásáról, de nyitottak a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék arányának növelésére étrendjükben. Ezt az elképzelést hivatott megvalósítani az ún. flexitáriánus étrend, amely szóösszetétel a vegetáriánus és a flexibilis, azaz rugalmas szavak összekapcsolásából jött létre. Ebben az étrendben nagyon hangsúlyos szerepet kapnak a növényi alapanyagok, de a hús-, hal-, tejtermék-, tojásfogyasztást rugalmasan beilleszthetőnek ítélik a mindennapokba.

Mik a flexitáriánus étrend fő jellemzői?

A flexitáriánus étrend előtérbe helyezi a természetes eredetű növényi fehérjeforrásokat, de lehetőséget ad az állati eredetű alapanyagok mértékletes fogyasztására is. Egy jól összeállított, kiegyensúlyozott flexitáriánus étrend hozzájárulhat a testsúly optimalizálásához, valamint egyes krónikus betegségek, mint pl. a szív- és érrendszeri-, egyes daganatos és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez. Emellett segíti a bolygó ökoszisztémájának egyensúlyát.

Ez az étrend - ahogy a nevéből is kiderül - nem szigorú szabályokon alapul, sokkal inkább egy életmódnak tekinthető, mint pusztán egy diétának. Elsősorban nem arra ad iránymutatást, hogy miket korlátozzunk az étrendünkben, hanem arra, hogy miből fogyasszunk többet.

Alapelvei:

  • elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és teljes értékű gabonákat fogyasszunk,
  • fehérjebevitel terén helyezzük át a hangsúlyt az állati eredetű fehérjékről a növényi eredetűekre,
  • legyünk rugalmasak - alkalmanként fogyaszthatunk húst és egyéb állati eredetű termékeket,
  • kerüljük a feldolgozott élelmiszereket,
  • korlátozzuk a hozzáadottcukor-bevitelünket!

Ugyanakkor ennél az étrendnél is fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen, hogy biztosítsa szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat.

A flexitáriánus étrend előnyei

  • Magas élelmirost-tartalma miatt hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
  • Segíthet a fogyásban is, hiszen csökkentjük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és növeljük az alacsony kalóriatartalmú zöldségekét.
  • A fentiekhez hasonló okokból hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez, hiszen ebben az esetben is fontosak az alacsony energiatartalmú, élelmi rostokban gazdag alapanyagok és a megfelelő testsúly elérése.
  • A gyümölcsök, zöldségek, diófélék, olajos magvak, teljes értékű gabonák és a hüvelyesek számos olyan tápanyagot, többek között antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak egyes daganatos betegségek megelőzéséhez.
  • A húsfogyasztás csökkentése segítheti a természeti erőforrások fennmaradását.

A flexitáriánus étrend lehetséges hátrányai

Csak úgy, mint a vegetáriánus illetve a vegán étrendek esetén, ez az étrend is akkor lesz valóban egészséges, ha kiegyensúlyozott, azaz minden makro- és mikrotápanyagból megfelelő mennyiséget tartalmaz. Az állati eredetű alapanyagok étrendbeli csökkentése B12-vitamin-, vas-, cink-, kalcium- és omega-3-zsírsavhiányhoz vezethet.

Mit ehet egy flexitáriánus?

Bár az étrend rugalmas, az alábbi alapanyagok szerepelnek a menüben jellemzően:

  • növényi fehérjék: szója és belőle készült termékek (pl. tofu), hüvelyesek
  • alacsony keményítőtartalmú zöldségek: zöld levelesek, paprika-, káposztafélék stb.
  • magas keményítőtartalmú zöldségek: édesburgonya, kukorica, sütőtök, zöldborsó stb.
  • gyümölcsök
  • teljes értékű gabonafélék
  • diófélék, mandula és olajos magvak
  • növényi (édesítés nélküli) tejpótló italok: mandula-, rizs-, zabtej stb.
  • folyadékként pedig víz, tea és kávé.

Az állati eredetű alapanyagoknál pedig az alábbiakra érdemes figyelni:

  • szabadtartású csirkék tojásait válasszuk
  • és tegyünk így a baromfifélék vásárlásánál is
  • halak esetén a szabadban fogott halakat helyezzük előtérbe
  • húsok és tejtermékek esetén szintén keressük a szabadon tartott, legeltetett állatok húsát, termékeit.

Milyen élelmiszerek nem javasoltak ebben az étrendben?

Az állati eredetű alapanyagok mértékletes fogyasztása mellett ebben az étrendben nagy hangsúly kerül a feldolgozott élelmiszerek kerülésére. Például: gyorséttermi ételek, feldolgozott húsipari és sütőipari termékek.

A fenti részletes ismertetőből kiderül, hogy ez az étrend igazából nem kíván különösebb megszorításokat. Arra buzdítja követőit, hogy étkezzenek kiegyensúlyozottan, növeljék a növényi alapanyagok mennyiségét a mindennapi étkezéseik során, kerüljék a feldolgozott élelmiszereket és egészségük és a bolygó fenntarthatósága érdekében csökkentsék az állati eredetű alapanyagok fogyasztását. Ez szerintem egy teljesen vállalható és jó irány, nem mellesleg valódi nehézséget nem okoz a hétköznapokban. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Forrásunk volt.


Még több diéta itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...