Ezért a legmenőbb most a flexitáriánus diéta

Az utóbbi években előtérbe került a vegetáriánus és a vegán étrend, de mit tehetnek azok, akik nem szeretnének örökre lemondani a húsfogyasztásról? Nekik lehet megoldás a flexitáriánus étrend!

Ahogy azt már mi is többször megírtuk, a jövő étrendje egyre inkább a növényi alapú étrend lesz. A vegetáriánus és a vegán étrendek előretörésének fő oka a bolygónk fenntarthatóságának kérdése. Sokak szerint ezek, a részben vagy egészben növény alapuló étrendek nagy mértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Föld ökológiai szisztémája újra egyensúlyba kerülhessen. Nézzük, mit kell tudni a flexitáriánus étrendről.

Sokan vannak azonban, akik a fentiek figyelembe vétele mellett nem szeretnének mégsem örökre lemondani az állati eredetű alapanyagok fogyasztásáról, de nyitottak a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék arányának növelésére étrendjükben. Ezt az elképzelést hivatott megvalósítani az ún. flexitáriánus étrend, amely szóösszetétel a vegetáriánus és a flexibilis, azaz rugalmas szavak összekapcsolásából jött létre. Ebben az étrendben nagyon hangsúlyos szerepet kapnak a növényi alapanyagok, de a hús-, hal-, tejtermék-, tojásfogyasztást rugalmasan beilleszthetőnek ítélik a mindennapokba.

Mik a flexitáriánus étrend fő jellemzői?

A flexitáriánus étrend előtérbe helyezi a természetes eredetű növényi fehérjeforrásokat, de lehetőséget ad az állati eredetű alapanyagok mértékletes fogyasztására is. Egy jól összeállított, kiegyensúlyozott flexitáriánus étrend hozzájárulhat a testsúly optimalizálásához, valamint egyes krónikus betegségek, mint pl. a szív- és érrendszeri-, egyes daganatos és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez. Emellett segíti a bolygó ökoszisztémájának egyensúlyát.

Ez az étrend - ahogy a nevéből is kiderül - nem szigorú szabályokon alapul, sokkal inkább egy életmódnak tekinthető, mint pusztán egy diétának. Elsősorban nem arra ad iránymutatást, hogy miket korlátozzunk az étrendünkben, hanem arra, hogy miből fogyasszunk többet.

Alapelvei:

 • elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és teljes értékű gabonákat fogyasszunk,
 • fehérjebevitel terén helyezzük át a hangsúlyt az állati eredetű fehérjékről a növényi eredetűekre,
 • legyünk rugalmasak - alkalmanként fogyaszthatunk húst és egyéb állati eredetű termékeket,
 • kerüljük a feldolgozott élelmiszereket,
 • korlátozzuk a hozzáadottcukor-bevitelünket!

Ugyanakkor ennél az étrendnél is fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen, hogy biztosítsa szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat.

A flexitáriánus étrend előnyei

 • Magas élelmirost-tartalma miatt hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
 • Segíthet a fogyásban is, hiszen csökkentjük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és növeljük az alacsony kalóriatartalmú zöldségekét.
 • A fentiekhez hasonló okokból hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez, hiszen ebben az esetben is fontosak az alacsony energiatartalmú, élelmi rostokban gazdag alapanyagok és a megfelelő testsúly elérése.
 • A gyümölcsök, zöldségek, diófélék, olajos magvak, teljes értékű gabonák és a hüvelyesek számos olyan tápanyagot, többek között antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak egyes daganatos betegségek megelőzéséhez.
 • A húsfogyasztás csökkentése segítheti a természeti erőforrások fennmaradását.

A flexitáriánus étrend lehetséges hátrányai

Csak úgy, mint a vegetáriánus illetve a vegán étrendek esetén, ez az étrend is akkor lesz valóban egészséges, ha kiegyensúlyozott, azaz minden makro- és mikrotápanyagból megfelelő mennyiséget tartalmaz. Az állati eredetű alapanyagok étrendbeli csökkentése B12-vitamin-, vas-, cink-, kalcium- és omega-3-zsírsavhiányhoz vezethet.

Mit ehet egy flexitáriánus?

Bár az étrend rugalmas, az alábbi alapanyagok szerepelnek a menüben jellemzően:

 • növényi fehérjék: szója és belőle készült termékek (pl. tofu), hüvelyesek
 • alacsony keményítőtartalmú zöldségek: zöld levelesek, paprika-, káposztafélék stb.
 • magas keményítőtartalmú zöldségek: édesburgonya, kukorica, sütőtök, zöldborsó stb.
 • gyümölcsök
 • teljes értékű gabonafélék
 • diófélék, mandula és olajos magvak
 • növényi (édesítés nélküli) tejpótló italok: mandula-, rizs-, zabtej stb.
 • folyadékként pedig víz, tea és kávé.

Az állati eredetű alapanyagoknál pedig az alábbiakra érdemes figyelni:

 • szabadtartású csirkék tojásait válasszuk
 • és tegyünk így a baromfifélék vásárlásánál is
 • halak esetén a szabadban fogott halakat helyezzük előtérbe
 • húsok és tejtermékek esetén szintén keressük a szabadon tartott, legeltetett állatok húsát, termékeit.

Milyen élelmiszerek nem javasoltak ebben az étrendben?

Az állati eredetű alapanyagok mértékletes fogyasztása mellett ebben az étrendben nagy hangsúly kerül a feldolgozott élelmiszerek kerülésére. Például: gyorséttermi ételek, feldolgozott húsipari és sütőipari termékek.

A fenti részletes ismertetőből kiderül, hogy ez az étrend igazából nem kíván különösebb megszorításokat. Arra buzdítja követőit, hogy étkezzenek kiegyensúlyozottan, növeljék a növényi alapanyagok mennyiségét a mindennapi étkezéseik során, kerüljék a feldolgozott élelmiszereket és egészségük és a bolygó fenntarthatósága érdekében csökkentsék az állati eredetű alapanyagok fogyasztását. Ez szerintem egy teljesen vállalható és jó irány, nem mellesleg valódi nehézséget nem okoz a hétköznapokban. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Forrásunk volt.


Még több diéta itt:

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek