"Nem, NEM kérek zacskót, köszönöm." – "De azért adok egyet!"

Vajon beindult már a várva várt zacskótlanítás a fejekben? Ténylegesen is figyelnek az emberek (a vásárlók és az eladók) arra, hogy ha nem létszükséglet, ne vegyünk illetve ne nyomjanak száz évek alatt lebomló nejlont a kezünkbe? Röviden: igen is, meg nem is.

A kormány tavaly meghozott, visszavont, majd újra meghozott döntése értelmében 2021, azaz idén júliustól elvileg eltűnnek majd az egyszer használatos műanyagok az életünkből.

Addig is, egy biztos: az emberek többsége úgy tépkedi a boltokban és a piacokon az átlátszó nejlont, mintha nem lenne holnap, hogy fél órán belül kidobja otthon. Szomorú.

Így is nézhet ki egy bevásárlás

Tiltás ide vagy oda, összeszedtük, mit tapasztalunk mi a mindennapokban, ha boltba, piacra megyünk. Elvégre messze még a július, ki tudja, mi lesz addig:

Miért, de M.I.É.R.T. kell egy árva banánt vagy egy magányos citromot bezacskózni?!

...mert még a szétguruló mandarinoknál megértem, bár, kapaszkodjunk meg, saját zacskót/táskát is lehet vinni nekik! De komolyan, aki megmagyarázná a zacskófétist, azt megköszönném, mert nem lehet egy értelmes, gondolkodó ember érve sem az, hogy úgy könnyebb ráragasztani a matricát. A mai napig nap mint nap látok fiatal, kulturált, szimpatikus vásárlókat, akiken látom, hogy csípőből tépik le a szupermarketben a totálisan felesleges és silány nejlont, hogy lemérjenek egy darab padlizsánt. Ők pedig kizárt, hogy nem hallottak olyan aprócska gondokról, mint a környezetszennyezés.

Mi is így csináljuk!

Aztán ott vannak az eladók és a piaci kofák, akik rejtélyesen kötődnek a nejlonhoz

Tudjuk, hogy itt generációs különbségek is vannak, és jó hír, hogy sokuk abszolút nyitott rá, ha visszautasítod, viszont van, aki húzza a száját, mert vagy téged néz túlbuzgónak, vagy úgy véli, az ő dolgát nehezíted, ha 3 répát külön kell lemérnie. Bezzeg nagyanyáink megoldották egy fonott kosárral a bevásárlást!

A végső csapás a lelkemnek pedig a két kedvenc érvem: "ÚGYSE EZEN AZ EGY ZACSKÓN FOG MÚLNI..." valamint a "Jaj egyem a szívét, a Földnek már ÚGYIS MINDEGY!"

Mi a megoldás? Gondolkozz, ennyi

  • vigyél magaddal otthonról vászonzsákot, üveget, szütyőt, és abba pakolj vásárláskor
  • MONDJ NEMET, ha kérdezik, kérsz-e nejlont - de most komolyan, a legtöbbször tényleg felesleges...
  • légy rá büszke, hogy nem zacskózol, tekints a heti piacozásra misszióként, mert egyre többen vagyunk
  • hozz áldozatot a kényelem oltárán, tudatosítsd a célt: az emberek és a Föld műanyag-mentesítése, a gyerekeid jövője, a te jelened...ennél egyszerűen NEM LEHET fontosabb az, hogy ne guruljon szét a krumplid
Sok-sok évig felhasználható szütyők

Szemezgettem a barátaim véleményeiből is:

"...a zöldséges, akihez heti kétszer járok, mindig segít, elkéri a vászontáskámat a bepakolásra meg a kis zöldség-gyümölcs tasakomat is, nem akarja rám sózni a műanyagot.... A hentesnél már más a helyzet, ha ott például nagyobb adagot veszek valamiből, akkor tuti dupla zacskóba rakja." (Csilla, VII. ker.)

"Pozitív a tapasztalatom. Gyakorlatilag sose használok nejlont, 90%-ban a gyümölcsre, zöldségre magára ragasztom a cédulát, és még egy pénztáros se tett rá megjegyzést (önkiszolgálóban meg eleve nem gond.) A pékáruknál viszont még nincs nagyon alternatíva a nejlonra, a legtöbb helyen a kirakott papírtasak közepén is műanyag van..." (Petra, belváros illetve Szombathely)

"Mi az MDF piacra járunk a kis zsákszütyőinkkel, mivel magunk előtt lóbáljuk, ezért nem is ajánlják fel a zacskót, de ha körbenézel, tök egyértelmű, idősek zacsiznak, fiatalabbak nem! Ott az árus sem erőlteti. A Fény utcai és a Fehérvári úti vásárcsarnokban viszont automatikusan veszik elő..." (Viki, III. ker.)

"Piacra minden hétvégén járok, ahová viszem a textilzsákokat és a befőttesüvegeimet. Sajnos mindent mindig automatikusan nylonba csomagolnának, nekem kell szólnom, hogy nem kérek zacskót. Visegrádon egy zöldséges viszont közölte velem, hogy ő csak úgy tudja lemérni az árukat, ha külön-külön bezacskózom, és különben is, anélkül piszkos lesz a keze." (Andris, XI. ker. és Visegrád)

Úgy látjuk, hogy talán van remény, sokakban elindult már a gondolat és a cselekvés is, de a teljes és rendszer szintű változáshoz tényleg kelleni fog a felülről jövő "parancs" – várjuk, hogy életbe lépjen végre!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép.

Címlapról ajánljuk

További cikkek