Ilyen utolsó pillanatos édességeket készíts maradék tojásfehérjéből

A nagy sütisütési időszakban gyakran halmozódik fel egy csomó tojásfehérje, aminek igazából csak örülhetünk, hiszen akár a karácsonyi vacsora fő desszertjét, a gyerekek kedvenc finomságát, sőt még ehető karácsonyfadíszeket is készíthetünk belőle.

A különböző kelt tésztákhoz, sós sütikhez, krémekhez, sodókhoz rengeteg tojás, és jellemzően azok sárgája szükségeltetik, így hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy vagy fél liternyi maradék tojásfehérjét pakolgatunk ide-oda a hűtőszekrényben, azzal a címszóval, hogy majd jó lesz valamire.

Mutatjuk, mi mindenre jó a maradék tojásfehérje!

A maradék tojásfehérjét felhasználhatjuk fogyókúrás omlettek készítésére például, de ha az ünnepi időszakban nincs kedvünk fehérjerántottát enni reggelenként, inkább készítsünk belőle olyan édes finomságokat, amik gyorsan, akár az utolsó pillanatban is összedobhatók, és mindenki odavan értük.

A karácsonyi asztal éke – maradékból

Ilyen például az egyik legelegánsabb desszertköltemény, a pavlova, amely gyakorlatilag nem más, mint egy cukros felvert tojásfehérje tortaalakban kisütve, amit megpakolunk rengeteg gyümölccsel és tejszínhabbal, esetleg olvasztott csokoládéval. Légies, könnyű, kívül ropogós, belül puhán olvadó finomság – legalább hat-hét tojás fehérjéje szükséges hozzá, így aztán igen gazdaságos is, ha egyszerre akarjuk felhasználni a megmaradt fehérjét.

Aprósütik tényleg pillanatok alatt

Kókuszcsók

Maradjunk a felvert cukros fehérjénél csak épp csavarjunk rajta egyet: mi lenne, ha nem tortát, hanem az aprósüteményeket tudnánk le pár perces munkával? Nem kell mást tennünk, csak a habot összekeverni egy kevés kókuszreszelékkel, és apró halmokat formázni a masszából egy tepsire – percek alatt megsül, akkor jó, ha már picit barnulnak a kókuszcsókok, de még nincs megkapva a szélük.

Habcsók

Ha a kókuszt esetleg nem kedveljük, készülhetnek a kis csókok darált dióval, mandulával is. Sőt, a gyerekek hatalmas kedvence, a habcsók elkészítéséhez is csak egy-két plusz hozzávalóra van szükség, no meg türelemre, hogy a kívánt tökéletes állagot elérjük, ahhoz, hogy ropogós, belül lágy sütit kapjunk. A habcsókba – ahogy a többi aprósütibe is – keverhetünk olvasztott csokoládét is, ekkor gyönyörűen márványozott édes finomságot kapunk.

Ha pedig emelünk a cukor mennyiségén, és egészen keményre verjük a habot, karikaformában tepsire nyomjuk őket, a sütőben pedig utána alacsonyabb hőfokon, gyakorlatilag szárítjuk – a megsült habkarikákat cérnára fűzve még a karácsonyfára is felaggathatjuk.

Tojáshab, a plusz réteg

Ha a fenti – egyébként egyszerű – finomságok még sem nyernék el tetszésünket, feldobhatjuk a klasszikus édességeket is egy kis cukros tojáshabbal: a mákos guba tetejére halmozott és sütött tojáshab például olyan új szintre emeli ezt a desszertet, amivel gyakorlatilag igazi ünnepi fogássá lényegül.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több maradékos tipp itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...