Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tojáshabmáz

Tojáshabmáz
Tojáshabmáz
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig szerettem a habos-mákos süteményen a tojáshabot, de sosem sikerült igazán jól elkészíteni. Így megkérdeztem e-mail-ben a kedvenc cukrászdámat, hogy mi a titok. Az üzletvezető pedig nagyon kedvesen és készségesen megírta nekem a receptet. Innen is köszönöm neki! :-)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Cukorbetegek ne fogyasszák!

Tojásfehérje-allergiások ne fogyasszák!

Habcsók (Ez a recept habcsóknak is használható, ekkor jobb, ha több cukorral készítjük, majd a karikákat 50 fokos sütőben 3 órán keresztül szárítjuk.)

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 3 tojásfehérjét egy tálba tesszük (vigyázzunk, kevés sárgája se kerüljön bele!).
  2. A kimért cukrot egy kisebb méretű, lehetőleg teflonos edénybe tesszük (a pontos arány 1 tojásfehérjéhez 10 dkg cukor, de ha nem akarjuk, hogy túl édes legyen, akkor 9 dkg is elég), és felengedjük annyi vízzel, amennyi éppenhogy ellepi. (Vigyázzunk vele, nagyon kevés víz is elég, mert lassan itatja át a cukrot.)
  3. A tojásfehérjéket 1-2 tk cukorral felverjük. Olyan kemény habbá kell verni hogy a tálat felfordítva nem folyhat ki belőle.
  4. Amikor már kemény a fehérje, elkezdjük felfőzni a cukrot. Addig főzzük, amíg felforr, az összes cukor megolvad és "tiszta", átlátszó nem lesz és "gyöngyözik" a teteje.
  5. Folyamatos keverés közben lassan, vékony sugárban hozzáöntjük a forró cukrot a habhoz.
  6. Végül alacsony fokozaton addig keverjük a robotgéppel, amíg ki nem hűl.
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 39 731
elküldve: 3
receptkönyvben: 212
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

BiGi

Mióta szakács: 2012.03.24.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tojásfehérjehab, cukrozott tojásfehérje, tojásfehérjehab süteményekhez

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

amesztisz
amesztisz Tue, 2014-02-04 22:03

Sajnos Nekem nem sikerült túl jól... maga alá csinált és folyós maradt...:(

brigitta.fellegi
BiGi / brigitta.fellegi Sat, 2017-08-26 09:26

Sajnálom hogy nem sikerült. Én már sokszor csináltam, mindig jó volt. Lehet hogy valamelyik lépésnél eltértél egy picit. Nagyon pontosan kell követni a leírást! Annyit nem részleteztem hogy a tojásfehérjéket természetesen kemény fehér habbá kell felverni hogy felfordításkor a tálban maradjon.

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2012-12-17 11:34

Ezt en is ismerem, a tiramisu receptjenel talalkoztam vele. Allitolag ez az olasz tojashab, "Italian Meringue" a neve. En is a tiramisuba igy keszitem a habot. Hogy jobb-e mint a milyenk? - nem tudom, mindenesetre erdemes megprobalni. :)))

Hexa
Hexa Sun, 2012-04-01 20:02

Szia!
Tetszik a recepted! Azt szeretném megkérdezni,hogy mit használtál amivel ráírtad a feliratot? Köszi a választ!

brigitta.fellegi
BiGi / brigitta.fellegi Sun, 2012-04-01 21:47

Szia!
Az ételfesték, ilyen tubusos előre gyártott, ilyen vékonyan lehet kinyomni a tubusból. Pontosan nem tudom már milyen, barátnőm hozta tulajdonképpen, ő egy cukrászkellékes boltban szokta venni azthiszem az ilyeneket, de lehet hogy valamelyik hipermarketben is találsz hasonlót.

illesera
illesera Sun, 2012-04-01 11:31

Kedves Bigi !
Köszi, hogy megosztottad velünk ezt a fortélyt !
Meddig " tartja " magát az így elkészített hab ? Nem esik össze hamar, nem folyósodik el idővel?
Üdv
Era

brigitta.fellegi
BiGi / brigitta.fellegi Sun, 2012-04-01 14:39

Kedves Era!
Nincs mit! :-) Az így elkészült hab elvileg nem eshet össze, mert elég sűrű, és nem is folyósodik el, habkarikákat is szépen lehet formázni belőle. Bármeddig tartja magát, csak idővel a hab teteje ahogy kiszárad kissé megkeményedik, kérget képez a tetején, ez természetes folyamat, nem baj. Azért én hűtőben szoktam tárolni, mert nagy melegben/hőségben nem biztos hogy jól tartja magát és hát tojásból készült ételeket jobb hűtőben tárolni.
Üdv
Brigi

204
tojásfehérje 3 db
cukor 30 dkg
víz 0.5 dl