Kultúrfelvágott – Adj hálát, mert idén te eszed meg Ross maradékmentő szendvicsét a Jóbarátokból

Emlékeztek Ross idegösszeomlására, miután a kollégája megeszi az ebédre vitt szendvicsét? Na, ezt készítettük el most! Mármint a szendvicset.

Ha létezik sorozat a világon, amit garantáltan ismer minden ember, az a Jóbarátok. A manhattani fiatalok történetén több generáció nőtt fel, és tényleg időtállónak bizonyul. Mert bár könnyed vígjátéksorozatról van szó, a humorosan bemutatott problémák és élethelyzetek igazán általánosak, mellyel a legtöbb huszon- és harmincéves azonosulni tud. A népszerűség tényleg elképesztő: Magyarországon is folyamatosan műsoron van egyik vagy másik tévécsatornán, idén pedig az egyik legnagyobb streaming-szolgáltató kínálatába is felkerült, így nem lehet gond a sorozat huszadszori újranézése sem.

Hálaadás Jóbarátok-módra (Getty NBC / Contributor)

Ahogy mindenkinek megvan a kedvenc Jóbarátja, mellék- és epizódszereplője, úgy az egyes epizódok is közelebb állnak az emberhez. Én például Chandleres vagyok, kedvenc mellékszereplőm a Geller-tesók apját játszó Elliott Gould, egy-két epizódos vendégsztárok közül pedig a Phoebe túllelkes pasiját alakító Alec Baldwin, a Rachelt gimi óta rühellő Brad Pitt és a Joey színésztársát játszó Gary Oldman a liblingjeim. A kedvenc epizódjaim pedig rendre a tematikus részek, szerintem mindegyik halloweeni, karácsonyi és hálaadásos epizódot kívülről fújom. 

Íme a Moistmaker, Ross Geller kedvenc szendvicse – pontos receptet ITT találtok hozzá

A Jóbarátok és a gasztronómia

A különféle ünnepek nem az egyetlen visszatérő eleme a Jóbarátoknak: mint minden semmirőlsemszóló sorozat (hello, Seinfeld!), ez is tele van evés-ivással. Monica karaktere kapcsán a gasztronómia eleve szerves része hat kedvencünk életének, a feltörekvő New York-i szakács az epizódok jó részében süt-főz valamit.

A híres Tiki halála koktélt már mi is elkészítettük, de Rachel marhahúsos triffle-je, a hálaadás napi pulyka, Joey húsgolyós szendvicse, a Mocsoládé, a szembeszomszéddal összekevert pizza, Phoebe nagymamájának csokidarabkás sütije és a Central Perkben literszám fogyasztott hosszúkávé is örök emlékű marad. Mint ahogy a legtöbbünk valószínűleg a Mama pici péksége padlón landoló „túrótortája” képében találkozott először a New York-i sajttortával.

Hálaadásnapi maradékmentés

Ezt a patinás sort bővíti Ross kedvenc szendvicse, a Moistmaker vagyis a Hidratáló.

Egy igazi, epic maradékmentő receptről van szó, amit Monica készít a hálaadási maradékokból, a szendvics lelkét pedig a közepére rejtett, szafttal átitatott kenyérszelet adja - ezt nevezi Ross hidratálónak.

Ennél pontosabb receptet nem tudunk meg sajnos, de abból kiindulva, hogyan néz ki egy hagyományos hálaadásnapi menü, megkreáltam a magam változatát!

Tipikus hálaadási maradékok, ezekből készül ez a szuper szendvics

Pulyka nélkül ugye nincs hálaadás, ez az USA-n kívül is egyértelmű mindenki számára. A szárnyas mellé köretnek szinte mindig készül töltelék (stuffing), burgonyapüré, gravy és vörösáfonyaszósz. Ezeket rétegeztem hát én is a szendvicsbe, de hardcore módon (és itt kijött a magyaros vér) nem a gravy-be, hanem a pulykából kisült szaftba mártottam bele a hidratáló kenyérszeletet. 

A tunkolás kihagyhatatlan lépés, ettől a szelet kenyértől lesz igazán szaftos Ross kedvenc szendvicse

Ha van mindenből maradékunk, mert mondjuk mi is hálaadásoztunk egyet, akkor pikk-pakk elkészíthető a szendvics. Ha nincs maradék, de kipróbálnátok, akkor a pulyka receptjét itt, a töltelékét itt, a burgonyapüréjét pedig itt találjátok. Vörösáfonyaszósszal én sem bajlódtam, nagyon jó minőségű lekvárokat lehet venni erre a célra. A rétegezésnél arra érdemes figyelni, hogy a szendvics alját és tetejét adó kenyérszeleteket kenjük meg a lekvárral valamint a burgonyapürével, így kiegyensúlyozva a rétegeket.

A kész szendvicset a belekerülő alapanyagok kimondottan finom összhangja jellemzi, így tényleg érdemes elkészíteni. Arra viszont készüljetek fel lelkileg és nadrágbőségileg is, hogy nagyon komoly súlyú szendvicsóriások születnek, így a fél Moistmaker per fő adagolást javasoljuk.

Becsomagolva tényleg szuper kiadós ebéd lehet egy irodai munkanapon, persze a neveteket írjátok rá. Rosson mondjuk ez se segített, de reméljük, nektek jobb fej kollégáitok vannak! 

A híres Moistmaker meztelen valójában és Ross elrettentő üzenetével lopásgátlózva - pontos recept ITT

Recept és fotók: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További Kultúrfelvágott-cikkeinkért katt ide:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...