Kultúrfelvágott – Adj hálát, mert idén te eszed meg Ross maradékmentő szendvicsét a Jóbarátokból

Emlékeztek Ross idegösszeomlására, miután a kollégája megeszi az ebédre vitt szendvicsét? Na, ezt készítettük el most! Mármint a szendvicset.

Ha létezik sorozat a világon, amit garantáltan ismer minden ember, az a Jóbarátok. A manhattani fiatalok történetén több generáció nőtt fel, és tényleg időtállónak bizonyul. Mert bár könnyed vígjátéksorozatról van szó, a humorosan bemutatott problémák és élethelyzetek igazán általánosak, mellyel a legtöbb huszon- és harmincéves azonosulni tud. A népszerűség tényleg elképesztő: Magyarországon is folyamatosan műsoron van egyik vagy másik tévécsatornán, idén pedig az egyik legnagyobb streaming-szolgáltató kínálatába is felkerült, így nem lehet gond a sorozat huszadszori újranézése sem.

Hálaadás Jóbarátok-módra (Getty NBC / Contributor)

Ahogy mindenkinek megvan a kedvenc Jóbarátja, mellék- és epizódszereplője, úgy az egyes epizódok is közelebb állnak az emberhez. Én például Chandleres vagyok, kedvenc mellékszereplőm a Geller-tesók apját játszó Elliott Gould, egy-két epizódos vendégsztárok közül pedig a Phoebe túllelkes pasiját alakító Alec Baldwin, a Rachelt gimi óta rühellő Brad Pitt és a Joey színésztársát játszó Gary Oldman a liblingjeim. A kedvenc epizódjaim pedig rendre a tematikus részek, szerintem mindegyik halloweeni, karácsonyi és hálaadásos epizódot kívülről fújom. 

Íme a Moistmaker, Ross Geller kedvenc szendvicse – pontos receptet ITT találtok hozzá

A Jóbarátok és a gasztronómia

A különféle ünnepek nem az egyetlen visszatérő eleme a Jóbarátoknak: mint minden semmirőlsemszóló sorozat (hello, Seinfeld!), ez is tele van evés-ivással. Monica karaktere kapcsán a gasztronómia eleve szerves része hat kedvencünk életének, a feltörekvő New York-i szakács az epizódok jó részében süt-főz valamit.

A híres Tiki halála koktélt már mi is elkészítettük, de Rachel marhahúsos triffle-je, a hálaadás napi pulyka, Joey húsgolyós szendvicse, a Mocsoládé, a szembeszomszéddal összekevert pizza, Phoebe nagymamájának csokidarabkás sütije és a Central Perkben literszám fogyasztott hosszúkávé is örök emlékű marad. Mint ahogy a legtöbbünk valószínűleg a Mama pici péksége padlón landoló „túrótortája” képében találkozott először a New York-i sajttortával.

Hálaadásnapi maradékmentés

Ezt a patinás sort bővíti Ross kedvenc szendvicse, a Moistmaker vagyis a Hidratáló.

Egy igazi, epic maradékmentő receptről van szó, amit Monica készít a hálaadási maradékokból, a szendvics lelkét pedig a közepére rejtett, szafttal átitatott kenyérszelet adja - ezt nevezi Ross hidratálónak.

Ennél pontosabb receptet nem tudunk meg sajnos, de abból kiindulva, hogyan néz ki egy hagyományos hálaadásnapi menü, megkreáltam a magam változatát!

Tipikus hálaadási maradékok, ezekből készül ez a szuper szendvics

Pulyka nélkül ugye nincs hálaadás, ez az USA-n kívül is egyértelmű mindenki számára. A szárnyas mellé köretnek szinte mindig készül töltelék (stuffing), burgonyapüré, gravy és vörösáfonyaszósz. Ezeket rétegeztem hát én is a szendvicsbe, de hardcore módon (és itt kijött a magyaros vér) nem a gravy-be, hanem a pulykából kisült szaftba mártottam bele a hidratáló kenyérszeletet. 

A tunkolás kihagyhatatlan lépés, ettől a szelet kenyértől lesz igazán szaftos Ross kedvenc szendvicse

Ha van mindenből maradékunk, mert mondjuk mi is hálaadásoztunk egyet, akkor pikk-pakk elkészíthető a szendvics. Ha nincs maradék, de kipróbálnátok, akkor a pulyka receptjét itt, a töltelékét itt, a burgonyapüréjét pedig itt találjátok. Vörösáfonyaszósszal én sem bajlódtam, nagyon jó minőségű lekvárokat lehet venni erre a célra. A rétegezésnél arra érdemes figyelni, hogy a szendvics alját és tetejét adó kenyérszeleteket kenjük meg a lekvárral valamint a burgonyapürével, így kiegyensúlyozva a rétegeket.

A kész szendvicset a belekerülő alapanyagok kimondottan finom összhangja jellemzi, így tényleg érdemes elkészíteni. Arra viszont készüljetek fel lelkileg és nadrágbőségileg is, hogy nagyon komoly súlyú szendvicsóriások születnek, így a fél Moistmaker per fő adagolást javasoljuk.

Becsomagolva tényleg szuper kiadós ebéd lehet egy irodai munkanapon, persze a neveteket írjátok rá. Rosson mondjuk ez se segített, de reméljük, nektek jobb fej kollégáitok vannak! 

A híres Moistmaker meztelen valójában és Ross elrettentő üzenetével lopásgátlózva - pontos recept ITT

Recept és fotók: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További Kultúrfelvágott-cikkeinkért katt ide:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Heti Menü – gyors és olcsó(bb) fogások advent első hetére

Szép lassan beindul az év végi roham, de mi úgy döntöttünk, hogy az aktuális nemzetközi járványőrület bőven elég a lelkünknek, nem vagyunk hajlandóak ezen felül stresszelni – ha nem muszáj. Most, advent első hetén gyors, egyszerű és viszonylag olcsó fogásokkal segítjük a hajrát.

Nosalty

További cikkek