A túl sok só az immunrendszeredet is hazavághatja

Sokszor írtunk már róla, hogy a túl sok só káros a szervezetre, valószínűleg ezt mindenki már magától is tudja. Azt viszont kevésbé, hogy világjárvány idején is érdemes különösen figyelni a sófogyasztás mérséklésére, mivel túl sok ebből az ízesítőből akár az immunrendszert is károsíthatja.

A a leggyakrabban használt ízesítőnk, talán nincs is ember, aki képes lenne nélküle fogyasztani az ételeit. A fejlett országok rendszerint az egészségtelen gyorsételek és feldolgozott ételek miatt nagyon sósan étkeznek, ez pedig több fronton is rombolja a jól működő szervezetet. Most egy friss kutatás arra is rávilágított, hogy az immunsejteket is roncsolhatja.

A Max Delbrück Molekuláris Orvosi Központ kutatói rájöttek, hogy a túl sok nátrium bevitele károsíthatja a mitokondrium (a sejt energiatermelő központja) képességeit arra, hogy megfelelő mennyiségű energiát állítsanak elő. A vér magas sószintje a monociták működését is befolyásolja. A monociták a fehérvérsejtek egyik csoportja, méretre ők a legnagyobbak. A monociták tovább differenciálódhatnak makrofágokká vagy dendritikus sejtekké. A veleszületett immunrendszer részeként képesek bekebelezni a szervezetbe került mikroorganizmusokat.

A túl sok só az immunrendszeredet is hazavághatja

Az immunsejtek már a magas sóbevitel után három órával reagálnak, és megváltozik az anyagcseréjük. A sejtek kevesebb ATP-t, vagyis adenozin-5′-trifoszfátot termelnek, és kevesebb oxigént is vesznek fel. Az ATP egy olyan univerzális „üzemanyag”, ami a sejteket látja el energiával. Szükséges az olyan munkafolyamatokhoz, mint például az egészséges molekulák gyártása.

Amikor a magas sófogyasztás miatt ez az anyagcserefolyamat lelassul, a monociták lassabban fejlődnek, mint egyébként, és kevésbé hatékonyan végzik el a munkájukat. Ezen kívül azt is fontos megjegyezni, hogy a folyamat gyulladást is idézhet elő a testben, ami pedig megint csökkent immunfunkcióval jár.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a sófogyasztás nemcsak hosszú távon lehet káros: már egyetlen szelet pizza is módosíthatja a sejtek anyagcseréjét. A hatás már három óra után jelentkezik, de nyolcórás időintervallumon kívül már alig észrevehető. Egy szelet pizzából tehát nem lesz probléma, de minél több sót eszünk minél gyakrabban, annál nagyobb az esély arra, hogy az immunrendszerünk nem fog megfelelően működni.


Még több információ a só fogyasztásról:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.