Tényleg fokozza az immunrendszer működését a testmozgás?

Az egészségi állapotunk természetes támogatása fontos feladat, és ebben a vírusos időszakban kimondottan jól is jön. De vajon az immunrendszer erősítéséhez hozzájárulhat-e a rendszeres testmozgás? Egy kutatás most erre világít rá.

Dr David Nieman, az Appalachi Állami Egyetem biológiai tanszékének professzora a testmozgás szervezetre gyakorolt hatását vizsgálta. Azokat elemezte, akik egy óránál rövidebb ideig, közepes vagy erős intenzitású mozgást végeztek. A tanulmány elsősorban a gyaloglást vizsgálta, de ez az elliptikus edzésre vagy akár a futásra is vonatkozhat. A professzor arra jutott, hogy mivel a testmozgás növeli a vér áramlását és a nyirokrendszer működését az izmok összehúzódásával, ez a folyamat növeli az immunsejtek keringését is, vagyis azok nagyobb sebességgel és nagyobb számban járják a testet. Pontosabban a testmozgás segít az immunsejteknek megtalálni a kórokozókat, például a vírusokat, és kiirtani őket. Nieman 2019-es vizsgálatában azok a résztvevők, akik 45 perces gyors sétát tettek, a séta után akár három órán át átélték ezt a testükben.

Nieman csapatának egy másik tanulmánya - amelyet 2011-ben publikáltak a British Journal of Sports Medicine-ben - megállapította, hogy azoknál, akik a hét öt vagy több napján aerob testmozgást végeztek, azoknál 40%-kal csökkent a felső légúti fertőzések száma. A legtöbb tanulmány, beleértve Niemanét is, az aerob tevékenységeket vizsgálta, mint a gyaloglás, a futás vagy a kerékpározás. Ugyanez vonatkozik az erőnléti edzésre, valószínűleg az is segít immunrendszernek, de annak előnyeit kevesebb kutatás támasztja alá.

A járvány időszaka jó lehetőség a testmozgásra

Nieman szerint a járványos időszak jó lehetőség a rendszeres gyaloglásra, de más életmódbeli szokásokra, például a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra, a stressz kezelésére és a minőségi alvásra is érdemes ilyenkor odafigyelni, hiszen ezek is hozzájárulhatnak a betegségek kockázatának csökkentéséhez. Nieman szerint a testmozgás most az egyik legfontosabb tevékenység, amellyel az emberek sokat tehetnek az egészségükért.

Ezeket olvastad már?

Az igazán pokoli edzés

Pokolian indult. És úgy is folytatódott. Alig bírtad rávenni magad, hogy elkezd az edzést. Életed legrosszabb tempóját futottad. Mit futottál? Vánszorogtál...Ismerős?

admin

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.