Tényleg fokozza az immunrendszer működését a testmozgás?

Az egészségi állapotunk természetes támogatása fontos feladat, és ebben a vírusos időszakban kimondottan jól is jön. De vajon az immunrendszer erősítéséhez hozzájárulhat-e a rendszeres testmozgás? Egy kutatás most erre világít rá.

Dr David Nieman, az Appalachi Állami Egyetem biológiai tanszékének professzora a testmozgás szervezetre gyakorolt hatását vizsgálta. Azokat elemezte, akik egy óránál rövidebb ideig, közepes vagy erős intenzitású mozgást végeztek. A tanulmány elsősorban a gyaloglást vizsgálta, de ez az elliptikus edzésre vagy akár a futásra is vonatkozhat. A professzor arra jutott, hogy mivel a testmozgás növeli a vér áramlását és a nyirokrendszer működését az izmok összehúzódásával, ez a folyamat növeli az immunsejtek keringését is, vagyis azok nagyobb sebességgel és nagyobb számban járják a testet. Pontosabban a testmozgás segít az immunsejteknek megtalálni a kórokozókat, például a vírusokat, és kiirtani őket. Nieman 2019-es vizsgálatában azok a résztvevők, akik 45 perces gyors sétát tettek, a séta után akár három órán át átélték ezt a testükben.

Nieman csapatának egy másik tanulmánya - amelyet 2011-ben publikáltak a British Journal of Sports Medicine-ben - megállapította, hogy azoknál, akik a hét öt vagy több napján aerob testmozgást végeztek, azoknál 40%-kal csökkent a felső légúti fertőzések száma. A legtöbb tanulmány, beleértve Niemanét is, az aerob tevékenységeket vizsgálta, mint a gyaloglás, a futás vagy a kerékpározás. Ugyanez vonatkozik az erőnléti edzésre, valószínűleg az is segít immunrendszernek, de annak előnyeit kevesebb kutatás támasztja alá.

A járvány időszaka jó lehetőség a testmozgásra

Nieman szerint a járványos időszak jó lehetőség a rendszeres gyaloglásra, de más életmódbeli szokásokra, például a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra, a stressz kezelésére és a minőségi alvásra is érdemes ilyenkor odafigyelni, hiszen ezek is hozzájárulhatnak a betegségek kockázatának csökkentéséhez. Nieman szerint a testmozgás most az egyik legfontosabb tevékenység, amellyel az emberek sokat tehetnek az egészségükért.

Ezeket olvastad már?

Az igazán pokoli edzés

Pokolian indult. És úgy is folytatódott. Alig bírtad rávenni magad, hogy elkezd az edzést. Életed legrosszabb tempóját futottad. Mit futottál? Vánszorogtál...Ismerős?

admin

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?