6 jel, hogy túl sok sót eszel

A só a legtöbbször használt fűszerünk, amiből naponta körülbelül 1500 milligrammot kellene bevinnünk - maximum. Ezt azonban könnyű túllépni. Mutatjuk, milyen jelek utalnak arra, ha túl sokat viszel be ebből az ásványi anyagból.

Liptai Lilla

Tanuljunk meg jól főzni a konyha négy elemével – 4....

Ha körbenézünk a nagy konyhamúlttal bíró nemzetek és a remek szakácsok háza táján, kiderül, hogy nagyon is értenek a hő nyelvén. A hőkezelés kapcsán rengeteg kérdés merülhet fel: mit? mikor? miért? mivel? hogyan? hány fokon? meddig? Sorozatunk utolsó, negyedik részében a fenti kérdések mentén keressük a titok nyitját.

Karsai Roni

Tanuljunk meg jól főzni a konyha négy elemével – 3....

A só és a zsiradékok után fejest ugrunk a savak szövevényes világba. Bár sokszor ízügyileg a háttérben maradnak, nemes küldetésük van: egyensúlyt képviselnek az ízkavalkádban. Itthon talán kevésbé állunk tudatosan a savakhoz, pedig sok fogásunk alapelemei. Négyrészes sorozatunk harmadik fejezete következik.

Karsai Roni

A túl sok só az immunrendszeredet is hazavághatja

Sokszor írtunk már róla, hogy a túl sok só káros a szervezetre, valószínűleg ezt mindenki már magától is tudja. Azt viszont kevésbé, hogy világjárvány idején is érdemes különösen figyelni a sófogyasztás mérséklésére, mivel túl sok ebből az ízesítőből akár az immunrendszert is károsíthatja.

Stuth-Nagy Niki

Tanuljunk meg jól főzni a konyha négy elemével – 2....

Földrajzi elhelyezkedéstől és kultúrától függően más és más zsiradékok határozzák meg egy nemzet konyhaidentitását. Ami nekünk a napraforgóolaj és az állati zsír, az az olaszoknak az olívaolaj, a franciáknak meg a vaj. Na de hogyan váljunk mestereivé az zsiradékok használatának? Négyrészes sorozatunk 2. fejezete következik.

Karsai Roni

Tanuljunk meg jól főzni a konyha négy elemével – 1....

Só, zsiradék, sav, hő – négy elem, amelynek csodás ízeket és mennyei lakomákat köszönhetünk. A négy elem önmagában is egy csodás eszköz a konyhában, de ha megtanuljuk ötvözni a köréjük fonódó tudományokat, akkor válhatunk átlagosból igazán nagyszerű szakácsokká. Inspirációként Samin Nosrat könyve szolgált, amelyen egy négyrészes cikksorozat keretében elmélkedünk. Kezdjük a sóval!

Karsai Roni

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!