Mielőtt nagy baj lesz, így csökkentsd a sófogyasztásod pár apró lépésben

Só nélkül nincs élet, ugyanakkor az se jó, ha túl sokat fogyasztunk belőle. A sót nemcsak ízesítésre, hanem tartósításra is használhatjuk. De hogyan használjunk kevesebb sót?

A táplálkozási szakértők szerint napi 10 grammig egy egészséges embereknek nem okoz problémát a , persze a szükségletet befolyásolja a testsúly, a levegő hőmérséklete, páratartalma és egyes betegségek is. Amikor nagy a meleg, és többet izzadunk, akkor több sóra van szüksége a szervezetünknek, mint egyébként. Gyomorrontás esetén is figyelni kell a megfelelő mennyiségű sóbevitelre, azaz kicsit növelni kell!

Sóból is megárt a sok

A só majdnem 100 százalékban NaCl (nátrium-klorid), kis mennyiségben további ásványok is előfordulnak benne. A konyhasóban lévő kb. 40% nátriumnak fontos a szerepe a szervezet vízháztartásának egyensúlyban tartásában. Amikor kevés sós ételt fogyasztunk, akkor automatikusan lecsökken szervezetünkben a sókiválasztás, ha viszont túl nagy mennyiségben kerül a szervezetbe, akkor a verejtékkel is nagyobb mennyiségű só távozik. A túlzottan sós táplálkozástól – egyéni érzékenység és vesebetegség esetén – ödémák képződésével és szív- és érrendszeri károsodással is számolni lehet. Kozmetikai szempontból is hátrányos a túlzottan sós étrend. A túl sok verejtékkel kiválasztódó nagy mennyiségű só kimarhatja a bőrt.

Minden természetes élelmiszerben található valamennyi nátrium-klorid. Az élelmiszer-ipari manipulációk során nagy mennyiségű só kerül az ételekbe, a só ugyanis remekül konzervál, és a sóval megetetett állatok vizes húsa is jobban értékesíthető. A sós csipszeket, magokat, vajas süteményeket a fogyasztás ösztönzésére találták ki, mert utána a normálisnál jóval több folyadékot kíván a szervezet, tehát az üdítőket is el lehet adni.

Hogyan csökkenthetjük a sófogyasztást?

  • Kevesebb sóhasználat mellett is ízes lesz az étel, ha különféle természetes zöld és szárított fűszert is használunk.
  • A konzerv, kész ételek helyett részesítsük előnyben a friss, saját készítésű ételeket, ahol a só mennyiségét befolyásolni tudjuk.
  • A párolás, a fóliában sütés során kevesebbsó felhasználásával is élvezhető marad az ételek egyéni íze.
  • A sós ropogtatnivalók helyett rágcsáljunk inkább friss zöldségeket, gyümölcsöt. Ezek biztos, hogy előnyünkre válnak.
  • Jódszegény területen élünk. A jódozott só fogyasztását a pajzsmirigy egészséges működése miatt is hasznosnak tartják az orvosok. Aki viszont pajzsmirigy-problémával küszködik, s emiatt már gyógyszert szed (tiroxin), annak viszont a jódozott só nem ajánlott! Só vásárlásakor figyeljünk a minőségre!

És ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...