Mielőtt nagy baj lesz, így csökkentsd a sófogyasztásod pár apró lépésben

Só nélkül nincs élet, ugyanakkor az se jó, ha túl sokat fogyasztunk belőle. A sót nemcsak ízesítésre, hanem tartósításra is használhatjuk. De hogyan használjunk kevesebb sót?

A táplálkozási szakértők szerint napi 10 grammig egy egészséges embereknek nem okoz problémát a , persze a szükségletet befolyásolja a testsúly, a levegő hőmérséklete, páratartalma és egyes betegségek is. Amikor nagy a meleg, és többet izzadunk, akkor több sóra van szüksége a szervezetünknek, mint egyébként. Gyomorrontás esetén is figyelni kell a megfelelő mennyiségű sóbevitelre, azaz kicsit növelni kell!

Sóból is megárt a sok

A só majdnem 100 százalékban NaCl (nátrium-klorid), kis mennyiségben további ásványok is előfordulnak benne. A konyhasóban lévő kb. 40% nátriumnak fontos a szerepe a szervezet vízháztartásának egyensúlyban tartásában. Amikor kevés sós ételt fogyasztunk, akkor automatikusan lecsökken szervezetünkben a sókiválasztás, ha viszont túl nagy mennyiségben kerül a szervezetbe, akkor a verejtékkel is nagyobb mennyiségű só távozik. A túlzottan sós táplálkozástól – egyéni érzékenység és vesebetegség esetén – ödémák képződésével és szív- és érrendszeri károsodással is számolni lehet. Kozmetikai szempontból is hátrányos a túlzottan sós étrend. A túl sok verejtékkel kiválasztódó nagy mennyiségű só kimarhatja a bőrt.

Minden természetes élelmiszerben található valamennyi nátrium-klorid. Az élelmiszer-ipari manipulációk során nagy mennyiségű só kerül az ételekbe, a só ugyanis remekül konzervál, és a sóval megetetett állatok vizes húsa is jobban értékesíthető. A sós csipszeket, magokat, vajas süteményeket a fogyasztás ösztönzésére találták ki, mert utána a normálisnál jóval több folyadékot kíván a szervezet, tehát az üdítőket is el lehet adni.

Hogyan csökkenthetjük a sófogyasztást?

  • Kevesebb sóhasználat mellett is ízes lesz az étel, ha különféle természetes zöld és szárított fűszert is használunk.
  • A konzerv, kész ételek helyett részesítsük előnyben a friss, saját készítésű ételeket, ahol a só mennyiségét befolyásolni tudjuk.
  • A párolás, a fóliában sütés során kevesebbsó felhasználásával is élvezhető marad az ételek egyéni íze.
  • A sós ropogtatnivalók helyett rágcsáljunk inkább friss zöldségeket, gyümölcsöt. Ezek biztos, hogy előnyünkre válnak.
  • Jódszegény területen élünk. A jódozott só fogyasztását a pajzsmirigy egészséges működése miatt is hasznosnak tartják az orvosok. Aki viszont pajzsmirigy-problémával küszködik, s emiatt már gyógyszert szed (tiroxin), annak viszont a jódozott só nem ajánlott! Só vásárlásakor figyeljünk a minőségre!

És ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?