Kiderült, hány gramm só megengedett naponta

Évente közel hárommillió haláleset hozható kapcsolatba a túlzott sófogyasztással világszerte. A WHO most új ajánlásokat fogalmazott meg az élelmiszerek és italok sótartalmának csökkentésére.

Új ajánlásokat fogalmazott meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az élelmiszerek és italok sótartalmának csökkentésére.

A szervezet napi öt grammnál kevesebb sófogyasztást ajánl.

Évente mintegy 11 millió haláleset köthető a rossz táplálkozáshoz a világon, ebből hárommillió haláleset hozható kapcsolatba a túlzott sófogyasztással. Számos gazdag országban, de egyre inkább az alacsonyabb jövedelmű országokban is a sóbevitel jelentős része a feldolgozott élelmiszerekből származik, köztük a kenyérből, gabonafélékből, feldolgozott húsokból, valamint a tejtermékekből, beleértve a sajtot is, figyelmeztetett a WHO jelentésében.

Csupán ennyit ehetnénk naponta ebből az ételízesítőből

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató szerint a hatóságoknak olyan irányelveket kell kialakítaniuk, amelyek csökkentik a sófogyasztást, emellett fel kell világosítaniuk az embereket a helyes táplálkozásról, írta a távirati iroda.

A főigazgató hozzátette: az élelmiszeriparban és az üdítőital-gyártásban vissza kell fogni a felhasznált só mennyiségét. A WHO 64 élelmiszer- és italkategóriában határozta meg a referenciaértékeket, hogy iránymutatást adjon a 194 tagállam egészségügyi hatóságai számára az élelmiszer- és italgyártókkal folytatott tárgyalásokon. Az ajánlás szerint például a burgonyachipsek legfeljebb 500 milligramm nátriumot tartalmazhatnak 100 grammnyi adagonként, a piték és sütemények maximum 120 milligrammot, a feldolgozott húsok pedig legfeljebb 360 milligrammot.

A túlzott étrendi nátriumbevitel növeli a vérnyomást és következésképpen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az összes nem fertőző betegségből eredő halálozás 32 százalékát okozzák a  szív- és érrendszeri betegségek. A magas nátriumbevitel összefüggésbe hozható az elhízással, a krónikus vesebetegséggel és a gyomorrákkal is.


Még több cikk a sófogyasztásról:

MTI

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...