Tudnivalók a transz-zsírsavakról

Az elmúlt időszakban gyakran találkozhattunk a transz-zsírsav kifejezéssel. Hazánkban még mindig a margarinokkal kötik össze ezt a fogalmat, pedig erre ma már nincs ok.

{node=241}

A transz-zsírsavak, ahogy a nevükből is következik, olyan zsírsavak, amelyek egy speciális térszerkezetet vesznek fel. Előfordulnak a természetben (például a vajban is), de létrejönnek egyes hőkezelési technológiák eredményeként is. Az elmúlt évtizedek kutatásai során bizonyítást nyert, hogy a transz-zsírsavak kedvezőtlen hatással vannak az emberi szervezetre, hozzájárulnak egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. A mai, kockázat nélküli beviteli határérték meglehetősen alacsony, maximum 1%-a a napi összzsírtartalom-bevitelnek.

Házivaj-receptek között itt böngészhetsz

Hazánkban sajnos az emberek többsége még mindig a margarinokkal kapcsolja össze a transz-zsírsav fogalmát. A margarinok az 1970-es években jelentek meg a polcokon a vaj alternatívájaként. Kevesekben tudatosul azonban, hogy nemcsak a háztartások használnak margarint a szendvicsekhez, sütéshez, hanem az igazi felhasználók az élelmiszer-ipari vállalatok, a félkész-, késztermék-, édességgyártók.

A gyártás kezdeti időszakában valóban magas volt a margarin transz-zsírsavtartalma, ám pont a kedvezőtlen élettani hatásnak köszönhetően a technológia módosult, a mai háztartási margarinok már e szempontból nem tekinthetők kockázatosnak. Ugyanakkor, az élelmiszeripar által előállított pogácsák, nápolyik, kekszek, édes és sós teasütemények, leves- és mártásporok, gyorséttermi ételek már inkább.

Még több vajas pogácsát itt találsz

Senkit nem kívánok rábeszélni a margarin használatára, de szeretném, ha tiszta vizet öntenénk a pohárba. Én személy szerint nagyon szeretem a vajat is, azt gondolom, mindkétféle termék része lehet a kiegyensúlyozott étrendnek.

Étrendünk alacsony transzzsírsav-tartalmát legkönnyebben úgy biztosíthatjuk, ha félkész-, készételek helyett magunk főzünk otthon, ha a süteményt, a kekszet nem boltban vesszük, hanem szánunk elkészítésükre fél vagy egy órát, és elmerülünk a főzés örömében is.

Vajaskeksz-receptekért kattints ide!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.