r
Nosalty Logó

Shortbread 2.- ami nem rövid kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Shortbread 2.- ami nem rövid kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 5% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 612 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 4886 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 469 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    31.7 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    154.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.3 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    266 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    261 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 612 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.4 g

Zsír

  • Összesen
    253.5 g
  • Telített zsírsav
    154 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    862 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1236.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    185 mg
  • Kálcium
    175 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    117 mg
  • Foszfor
    690 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    602.4 g
  • Cukor
    221 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    118.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    272 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2087 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    492 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    309 micro
Összesen 4886 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.4 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    118.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    205 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 469 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A nem túl hideg vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
  2. Hűtőszekrényben fóliába csavarva 2 órán át pihentetjük.
  3. A tésztát 4 darabba vágjuk, majd egyenként 15 cm átmérőjű körre kinyújtjuk, majd sütőpapírral kibélelt nagyméretű tepsibe (pl. gáztepsi) tesszük (egyszerre 2 db fér bele).
  4. A kés tompa felével rombusz formára bevágjuk (így sütés után szépen lehet törni). Másfajta formában is lehet sütni, bővebben a blogomon.
  5. Ha cukrosat szeretnénk készíteni, kenjük meg tojássárgával, majd előmelegített sütőben 20 percig süssük, amíg világos színűre sül, majd még forrón szórjuk meg kristálycukorral. Ha csupasz shortbread-et (ún. plain shortbread) szeretnénk, egyszerűen süssük meg.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 85
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 8346
  • Feltöltés dátuma: 2010. május 29.

Ajánló

Ha nincs sós vajunk, egy tk sót tegyünk bele.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A shortbread jelentése nem "rövid kenyér" :), ahogyan azt a szó szerinti fordítása sugallná, valójában semmi köze a kenyérhez, a short szó pedig egy régies angol kifejezés, jelentése omlós. Aki evett már shortbread-et, tudja, hogy a jellegzetességét az adja, ahogyan az édes és sós íz keveredik egymással. Éppen ez a shortbread lelke, azaz a só, pontosabban a sós vaj. Christian Teubner A világ 100 legjobb receptje: sütemények című könyvében - ami nagy kincs, manapság legfeljebb használtan, antikváriumban lehet hozzájutni - ezt az utóbbi körülményt emeli ki a shortbread kapcsán. A számtalan, komoly szakácskönyvben található shortbread-receptben nincs említés sóról, aminek az a banális oka, hogy ezt a süteményt Angliában sós vajjal szokták készíteni. Egy olyan klasszikus süteménynél, mint a shortbread, fel sem merül, hogy nem sós vajat tesznek bele. Szóval, ha eddig a házilag elkészített shortbread-ünk nem lett olyan, mint amit hazájában ettünk, azért a vaj a hibás. Pontosabban a só hiánya. A shortbread éppen attól lesz "shortbread-ízű", hogy imitt-amott kiérződik a só az egyébként édes kekszből. Bővebb sztori és fotók a blogomon.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.