Top 10 egészséges(ebb) pizzatészta

A pizza, vagy legalábbis annak puffasztott, gyorsfagyasztott verziója az egészségtelen étrend egyik szimbólumává vált. Szerintem azonban bőven megérdemel még egy esélyt!

Életem első pizzája szerencsére jófajta pizza volt, még azokban az időkben, amikor egy pizzeria igazi kuriózumnak számított idehaza. Olasz vendégek vittek el minket az étterembe, a mai napig emlékszem a vékony, roppanós tésztára.

Aztán beáradtak a gyorséttermek, a gyorsfagyasztott termékek, a szelet-bárok, és teljesen eltorzult a kép: vastag, puha tészta százféle furábbnál furább feltéttel. Talán mára enyhült ez a hullám, ahogy az emberek felismerik, hogy pizzát készíteni otthon sem nagy ördöngősség, és hogy nem a hegynyi feltét teszi a jó pizzát.

Pizzánk adagnyi energiatartalmát csökkenthetjük, ha vékonyra nyújtjuk a tésztát, ha alacsony energiatartalmú feltéteket választunk (pl. sonka, gomba, sajt), és ezeket sem halmozzuk egymásra, illetve ha megfelelően választjuk meg az adagnagyságot – azaz ha pl. ebédünket egy egész pizza helyett félre csökkentjük, és mellé friss salátát eszünk köretnek.

Az alap pizzatészta nem más, mint liszt, élesztő, olaj, víz és só keveréke. Mivel ezek viszonylag sztenderd arányban szerepelnek a tésztában, és mivel energiatartalomban nincs érdemi különbség a lisztfélék vagy az olajfélék között, más oldalról közelítsük meg a kérdést: milyen lisztet és olajat használjunk, hogy minél egészségesebb pizzatésztát kapjunk? Ha a lisztek közül a teljes kiőrlésű vagy a graham lisztet választjuk, értékes rostokat, ásványi anyagokat nyerünk, ha csak rizs- vagy kukoricalisztet használunk, gluténmentes tésztát kapunk, ha olíva- vagy lenmagolajat, akkor értékes zsírsavakat nyerünk.

Kiválogattam nektek 10 db nem csak fehér búzalisztet tartalmazó pizzatészta-receptet, próbáljátok ki őket! Ráadásul becsempésztem egyet, amihez még liszt sem kell!

Az egyes ételek energiatartalmát a receptnél a „kalória” fülre, szénhidráttartalmát a „tápanyag” fülre kattintva ismerhetitek meg.)

 1. 1.

  Pizza Férjecske módra

 2. 2.

  Reform barna pizza

 3. 3.

  Zöldséges-gombás graham pizza

 4. 4.

  Rozsos pizza

 5. 5.

  Pizzatészta 4. -teljeskiőrlésű lisztből

 6. 6.

  Pizza margherita rozsliszttel

 7. 7.

  Brokkoli alapú pizza Grétitől

 8. 8.

  Cukkinis pizza candida módra

 9. 9.

  Pizza teljes kiőrlésű liszttel-kovásszal

 10. 10.

  Kukoricalisztes pizza

Címlapról ajánljuk

További cikkek