Elegendő rostot eszel?

A különböző étrendi tanácsok gyakran említik, hogy fogyasszunk több élelmi rostot. Ez rendben is lenne, de mik is ezek a rostok és miért előnyösek számunkra?

Az élelmi rostok növényekben előforduló olyan szénhidrátok, amelyek ellenállnak a gyomorsav és az emésztőenzimek hatásának, így szinte érintetlenül érkeznek a vastagbélbe, hogy ott kifejtsék jótékony hatásukat.

Kétféle rostot különböztetünk meg: oldhatatlan rostokat, amelyek a növények héj részében fordulnak elő, pl. a teljes őrlésű gabonafélék esetében, valamint oldható rostokat, amelyek főleg a gyümölcsök belsejében találhatók pektin formájában. Ez utóbbit jól ismerik a háziasszonyok, ennek hatására „húz meg” a lekvár.

A táplálkozási ajánlások egészséges felnőttek számára 25-35 g rostbevitelt javasolnak naponta.

Miért kellenek nekünk?

  1. Kihagyhatatlan szereplői a fogyni vágyók energiaszegény étrendjének. Egyrészt a rostdús nyersanyagokat tovább rágjuk, másrészt kellő mennyiségű folyadékkal együtt fogyasztva azt a gyomorban megkötik, így növelve a jóllakottság-érzetet.
  2. Megkötik a bélben a koleszterint, akadályozzák a zsírfelszívódást, koleszterin-csökkentő hatással bírnak.
  3. Lassítják a cukrok felszívódását, amely hatás mind az egészségesek, mind a túlsúlyosak, cukorbetegek számára kedvező, hiszen kiegyensúlyozottabb vércukorszintet eredményez.
  4. Táplálékul, táptalajul szolgálnak a vastagbélben lakó „jó baktériumoknak”, ezáltal elősegítik az egészséges bélflóra kialakulását, fenntartását.
  5. Segítik a beleink működését - így a székrekedésre hajlamosak számára létkérdés, hogy rostban gazdag nyersanyagokat és melléjük napi legalább két liter folyadékot fogyasszanak, hiszen a rostok a folyadékkal együtt fogyasztva tudják csak kifejteni jótékony hatásukat.

Hogyan csináljuk jól?

  1. A reggelink tartalmazzon teljes őrlésű kenyeret, szezonális friss zöldségeket: paradicsomot, paprikát, salátaleveleket, újhagymát.
  2. A tízórai és az uzsonna ételei remek alkalmat jelentenek a rostbevitel fedezésére. Segít, ha elhatározzuk, hogy egyik kisétkezésünk gyümölcsös lesz, a másikban pedig legyen korpás keksz, gabonapehely joghurttal, kefirrel kiegészítve.
  3. Az ebédben és a meleg vacsorákban mindenképp szerepeljen zöldség: leves, főzelék, párolt zöldség vagy friss saláta formájában. A hagyományos köretek közül is részesítsük előnyben a magasabb rosttartalmúakat a barna rizst, a teljes őrlésű tésztákat. A hideg vacsorák elengedhetetlen összetevői a teljes őrlésű kenyerek és a zöldsaláták.

Fogyni vágyóknál gyakran találkozom azzal a megszorítással, hogy a gyorsabb, hatékonyabb fogyás érdekében elhagyják a kenyeret és a köretet az étrendjükből. Azt azonban fontos látni, hogy ha ezek a fontos rostforrások elmaradnak, akkor elfelejthetjük a rostok áldásait: a jó bélműködést, az egyenletes vércukorszintet, vele együtt a jó közérzetet és nem utolsó sorban a jóllakottság-érzést – ami lássuk be, nem utolsó szempont a fogyókúra idején.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...