Egyszerűen nem telhet el a legmelegebb évszak töltött paprika nélkül, de a lecsó, a lángos és a tökfőzelék is kötelező eleme a nyári konyhának! Bár ez is olyan fogás, amivel kapcsolatban mindenkinek megvan a maga jól bevált, hamisítatlan, családi receptje, mi azért megpróbálunk egy kis változatosságot csempészni ebbe a remek ételbe egyetlen hozzávaló cseréjével! Lássuk, mitől lesz egy kicsivel egészségesebb, karakteresebb és ízesebb a töltött paprikád!
A paradicsomos alap elkészítése után jöjjön a darált húsos töltelék, és itt jön most a mi csavarunk:
Mi azt mondjuk, hogy rizs helyett készüljön bulgurral a paprika tölteléke!
Így egy kicsivel egészségesebb verziót kapunk, hiszen:
- a durumbúzából készült bulgur magasabb rosttartalommal bír, mint a fehér rizs
- illetve alacsonyabb glikémiás index-szel rendelkezik, így kedvezőbben befolyásolja a vércukorszintünket
Mivel ennek a helyettesítő alapanyagnak a megfőzése kevesebb időt vesz igénybe, mint a rizsé, így igazából maga a recept is gyorsabb, illetve a bulgur nagyon jól felveszi a különböző fűszerek ízét, így teljesebb ízélményben lehet részünk.
Receptajánló:
Fontos, hogy ne hagyjuk teljesen szétfőni a töltelékünket, hiszen még a paprikába töltve is tovább rotyognak-puhulnak a tűzön, és így érik el a tökéletes állagot.
Extra tippek:
- használjunk friss petrezselymet vagy zellerzöldet a töltelék elkészítéséhez
- akár le is piríthatjuk főzés előtt a bulgur- vagy kuszkuszszemeket
Még több tipp és trükk itt: