A tökéletes kelt tészta

A kelt tészta az, amiről nem tudok, de nem is akarok lemondani – alkalomadtán készítve, ezerféle változatban szeretem, a legnagyobb kedvenc persze nyáron gyümölcsös lepények és piték alapjaként.

Számos ügyetlen próbálkozás és túlfuttatott élesztő után mára szerencsére rájöttem a nem is olyan nagy titok nyitjára, s bármikor sikeresen összerittyentek egy kelt tésztát, ami még mindig lenyűgöz, mikor pihentetés után a kétszeresére megkelve szinte kibuggyan a tálból. Én a friss élesztőt favorizálom, mert bolti kutakodásaim során, jó pár szárított verziót átvizsgálva, azt találtam, hogy az instant fajtákban sok hozzáadott, pluszadalékanyag is feltűnik, amire persze semmi szükségünk.

Tésztaételek tavaszra >>

Szóval, ha egy mód van rá, maradok a friss élesztőnél, manapság hatvan forint körül árulnak egy ötdekás kockát. Ez a mennyiség egy kiló liszthez elegendő, mivel általában egy átlagos háztartás kisebb adagokkal süt-főz, felezzük meg, két és fél deka elegendő lesz fél kiló liszthez. És akkor a felfuttatás mint a legnagyobb kihívást jelentő feladat: fél deci tejben, csepp cukorral dolgozzuk össze az élesztőt. A tej legyen langyos, mondjuk kézmeleg. Akkor dolgoztál jól, ha a massza kissé megemelkedik a pohárban és kis buborékok képződnek benne – az élesztőt felfuttattad. Ha túl forróra hevíted a tejet, az egész munka kárba veszhet, az élesztő ugyanis magas hőmérsékleten tönkremegy.

Hozd előre a nyarat! >>

Annyi minden készülhet vele! Ott van máris a nagyi specialitása, az aranygaluska, isteni sodóval és darált dióba forgatva. A csigatorta – már csak a fahéj miatt is – ugyan téli hangulatot áraszt, de én nem mondok le róla nyáron se: mindig megmelegíti a saját és mások lelkét is, ha egy omlós, cukros-fahéjas kelt tésztával állítok eléjük.

A kalács igazi szezonja éppen véget ért, hiszen a húsvéti sonka mellé, ha kellett, ha nem, mindenki ezt ette, viszont a buktával talán mások is úgy vannak, hogy ezer éve nem ettek egy igazán jót: ha van jóféle házi lekvárunk, ne sajnáljuk az időt, múljuk felül az iskolai menzát, ahol előszeretettel kínálták desszertként a buktát – késsel vágható ízzel, azaz lekvárral. Aztán hamarosan friss gyümölcsökkel süthetjük, tölthetjük a tésztákat, de amíg ez bekövetkezik, érdemes kipakolnod a kamrát, megmaradt befőtteket felhasználni. Ennek híján idézd meg a nyarat mirelit bogyós gyümölcsökkel (ribizli, málna, szamóca, szeder, áfonya)!

További kelt tésztás receptek között itt válogathatsz! >>

A Dobd össze! korábbi cikkeit pedig itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek