A tökéletes kelt tészta

A kelt tészta az, amiről nem tudok, de nem is akarok lemondani – alkalomadtán készítve, ezerféle változatban szeretem, a legnagyobb kedvenc persze nyáron gyümölcsös lepények és piték alapjaként.

Számos ügyetlen próbálkozás és túlfuttatott élesztő után mára szerencsére rájöttem a nem is olyan nagy titok nyitjára, s bármikor sikeresen összerittyentek egy kelt tésztát, ami még mindig lenyűgöz, mikor pihentetés után a kétszeresére megkelve szinte kibuggyan a tálból. Én a friss élesztőt favorizálom, mert bolti kutakodásaim során, jó pár szárított verziót átvizsgálva, azt találtam, hogy az instant fajtákban sok hozzáadott, pluszadalékanyag is feltűnik, amire persze semmi szükségünk.

Tésztaételek tavaszra >>

Szóval, ha egy mód van rá, maradok a friss élesztőnél, manapság hatvan forint körül árulnak egy ötdekás kockát. Ez a mennyiség egy kiló liszthez elegendő, mivel általában egy átlagos háztartás kisebb adagokkal süt-főz, felezzük meg, két és fél deka elegendő lesz fél kiló liszthez. És akkor a felfuttatás mint a legnagyobb kihívást jelentő feladat: fél deci tejben, csepp cukorral dolgozzuk össze az élesztőt. A tej legyen langyos, mondjuk kézmeleg. Akkor dolgoztál jól, ha a massza kissé megemelkedik a pohárban és kis buborékok képződnek benne – az élesztőt felfuttattad. Ha túl forróra hevíted a tejet, az egész munka kárba veszhet, az élesztő ugyanis magas hőmérsékleten tönkremegy.

Hozd előre a nyarat! >>

Annyi minden készülhet vele! Ott van máris a nagyi specialitása, az aranygaluska, isteni sodóval és darált dióba forgatva. A csigatorta – már csak a fahéj miatt is – ugyan téli hangulatot áraszt, de én nem mondok le róla nyáron se: mindig megmelegíti a saját és mások lelkét is, ha egy omlós, cukros-fahéjas kelt tésztával állítok eléjük.

A kalács igazi szezonja éppen véget ért, hiszen a húsvéti sonka mellé, ha kellett, ha nem, mindenki ezt ette, viszont a buktával talán mások is úgy vannak, hogy ezer éve nem ettek egy igazán jót: ha van jóféle házi lekvárunk, ne sajnáljuk az időt, múljuk felül az iskolai menzát, ahol előszeretettel kínálták desszertként a buktát – késsel vágható ízzel, azaz lekvárral. Aztán hamarosan friss gyümölcsökkel süthetjük, tölthetjük a tésztákat, de amíg ez bekövetkezik, érdemes kipakolnod a kamrát, megmaradt befőtteket felhasználni. Ennek híján idézd meg a nyarat mirelit bogyós gyümölcsökkel (ribizli, málna, szamóca, szeder, áfonya)!

További kelt tésztás receptek között itt válogathatsz! >>

A Dobd össze! korábbi cikkeit pedig itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?