Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hot Cross Buns

Hot Cross Buns
Hot Cross Buns
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy régi Baba magazinban leltem a receptre, és gondoltam, hogy a hosszabb sétákhoz tökéletes kis "elemózsia" lesz a gyereknek, ha megéhezik. Jól tippeltem, imádta, de nem csak ő, hanem az egész család!

Nem agyoncukrozott édességről van szó, sőt! Aki édesszájú, tegyen bele nyugodtan több cukrot. Ez kimondottan a baba(fog)barát-verzió.

hozzávalók / 3 adag

A tésztához

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszthez öntsük az élesztőt és a cukrot, fűszereket, majd a tejet, az elhabart tojást és végül a puha vajat. Keverjük el, majd egy csipet sót és a mazsolát is tegyük bele.
  2. Jó alaposan dolgozzuk ki a tésztát, majd hagyjuk pihenni legalább 1/2 órát.
  3. Ha letelt a 1/2 óra, kapcsoljuk be a sütőt 175 fokra. A tésztát dolgozzuk át még egyszer, és kis zsemléket formázzunk belőle.
  4. A megformázott kis gombócokat sütőpapíros tepsire tegyük, és amíg mind elkészül, még egy kicsit pihennek, kelnek.
  5. Ha kész az összes, tegyük a sütőbe. Közben készítsük el a mázat: 2 ek liszt és 2 ek porcukrot keverjünk össze, és csak annyi vizet tegyünk hozzá, hogy jó sűrű massza legyen, ne túl folyós (1-2 ek víz).
  6. Amikor a zsemléink kezdenek pirulni, akkor kivesszük a sütőből a tepsit, mindegyik tetejére teszünk pár csíkot a mázból, majd visszatoljuk még pár percre.
  7. Addig kell sütni őket, amíg szép pirosak nem lesznek a hot cross buns-aink.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 764
elküldve: 1
receptkönyvben: 121
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Katkabogar

Mióta szakács: 2011.10.10.
5 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
babakonyha: baba 12-18 hónap

egyéb elnevezések

édes zsemlék, mázas zsemlék babáknak, mazsolás édes zsemle

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Katkabogar
Katkabogar / Katkabogar Fri, 2012-10-05 13:10

Sziasztok,
Nem írtam el az élesztő mennyiségét, én ennyit tettem bele mindkét alkalommal, és nem lettek óriási fánkjaim. Akár azt is mondhatnám, hogy "normális fánkocskák" születtek. A vajat pedig hozzáírtam a begyúrási folyamathoz, köszönöm, hogy jelezted mjudti.
Nem jártam még angliában, (oda nem is vágyom a sok eső miatt...) ezért nem tudtam, hogy angol származású, de érdekes infót kaptam tőled. :) És mivel nekem soknak tűnt a máz, ezért nem csak keresztet tettem a zsemlékre, hanem sok-sok csíkot, és így nekünk jobban ízlett. :)
Üdv: Katkabogar

vending
vending Fri, 2012-10-05 21:46

Szia Katkabogár !
Ez az élesztő számomra most már tényleg rejtély .Amit felénk lehet kapni szárított élesztő 7 grammos ,ez 50 dkg liszthez elég ,mert 2,5 dkg friss élesztőnek felel meg.
A recept szerint 20 csomag szárított élesztőt kellene beletenni a sütibe.
Hát ez az én nagy problémám.(de úgy látom másoknak is )
Ettől függetlenül holnap megsütöm ezt a sütit ,mert jól néznek ki a zsemlék de 1 csomag szárított élesztővel.
Üdvözlettel Kata

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-10-03 22:43

Kedves Katkabogar, a hot cross bun az angolok klasszikus husveti sutije, a cukormazzal keresztet rajzolnak a tetejere, mint ahogy a neve is mutatja (cross), a szaritott elesztobol eleg kb. fel zacsko ennyi liszthez, kulonben a sutid nagyon finom, el fogom kesziteni. Udv, Eva

mjudti
mjudti Wed, 2012-10-03 15:02

1. és hova lett a vaj -> "5 dkg puha vaj"???
2. biztos, hogy 14 DKG szárított élesztő kell? az rengeteg, ha azt tekintjük, hogy egy zacskóban 8-10 GRAMM van..... ettől akkorára nő, hogy a kikel a konyhából

vending
vending Wed, 2012-10-03 14:56

Szia !
Jól néz ki a sütid,szeretném megsütni.De az élesztő mennyiségét szerintem elírtad.
Üdvözlettel Kata

1001
finomliszt 45 dkg
instant élesztő 14 g
mazsola 15 dkg
cukor 5 dkg
fahéj 1 kk
szegfűszeg 1 kávéskanál
tojás 1 db
vaj 5 dkg
tej 1.5 dl
1 csipet
finomliszt 2 evőkanál
porcukor 2 ek
víz 1 ek