Sárgabarack lekvár recept

Sárgabarack lekvár
Sárgabarack lekvár
240 perc / előkészület: 90 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (59)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Férjem Franciaországban élő nagynénjétől kaptam ajándékba egy nagyon klassz rézüstöt (réz merőkanállal és szűrőkanállal) és ebben készítem idén életem első lekvárjait, dzsemjeit.
Könnyű dolgom van, hiszen a rézüstben kevergetni sem kell a lekvárt, csupán előző nap előkészítem a gyümölcsöt, hozzáadom a cukrot, másnap felteszem a tűzre, néha ránézek, lehabozom a tetejét, ha túl sok leve lenne, azt lemerem (hűtőben eláll és isteni szörpöket iszunk belőle), a végén pedig üvegekbe töltöm, jöhet a száraz dunszt és kész is.

hozzávalók / 12 adag

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Kajszi lekvár, kajszibarack lekvár, lekvár sárgabarackból, lekvár kajszibarackból
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgabarackokat megmossuk, majd kisebb adagokban forró, lobogó vízbe dobjuk egy-két percre, szűrőkanállal kivesszük, lehúzzuk a héjukat, kivesszük a magjukat és negyedekbe vágva az üstbe (fazékba) tesszük.
  2. Amikor már az összes barack az üstben van, ráöntjük a cukrot. Lefedjük, egy éjszakán át állni hagyjuk.
  3. Másnap reggel két- két és fél órán át főzzük közepes lángon, a végén botmixerrel kicsit pépesítjük a nagyobb gyümölcsdarabokat. Merőkanállal steril üvegekbe töltjük, befőző fóliát teszünk a teteje alá, rátekerjük a tetőket, végül befőttes gumival még jobban rászorítjuk a fóliát az üvegre.
  4. Mielőtt száraz dunsztba tennénk, az összes üveget fejtetőre állítjuk egy pillanatra. (A száraz dunszt nálam egy kartondobozból áll, amibe az üvegeket teszem, egy törölközőből és két plédből, amikbe jól bebugyolálom a dobozt.) Addig kell a dunsztban hagyni a lekváros üvegeket, amíg teljesen kihűlnek. (Én egy-két napig szoktam benne hagyni.) (14 db 375 ml-es üveg lett tele ezzel a mennyiséggel.)
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 351 016
elküldve: 71
receptkönyvben: 1 011
elkészítve: 30/43
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (59)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

reni007
reni007 Tue, 2014-08-19 19:39

Kedves Petra!
Én ugyanígy főzöm a lekvárt annyi különbséggel,hogy nem hagyom állni !Nagyon örülök ,hogy végre látok egy olyan receptet ami nincs tele tartósítóval ,zselésítővel és cukorral!Nekem mindig elég sűrű így is a lekvárom!Remélem még sok pozitív hozzászólást fogsz kapni!A rézüstös történetet nem is tudtam!Köszönöm az új információt!További jó főzőcskézést!

zshajnal
zshajnal Tue, 2014-08-05 20:32

Kedves Petra,
az idén egy kicsit későn jutottam sárgabarackhoz, de végül sikerült vennem és a Te recepted szerint raktam el. Mondhatom nagyon jó lett, a színe, az íze, az állaga:)) Maradt egy kicsi és a férjem amikor hazajött rögtön vajas kenyérre kente és megette mindet! Isteni finom volt! Köszönöm szépen!!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2014-07-13 01:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.07.12. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

gbabi50
gbabi50 Sat, 2014-07-12 23:34

Épen most fejeztem be,én csak jol megmosom,kimagozom,beledobálom a fazékba és már teszem is a tüzre,közben meg dobálom a barackokat,aztán főzöm,a végén adom hozzá a cukrot,azzal is főzöm egy kicsit ,nem darálom,nem turmixolom én szeretem ha egy picit darabosabb,elégé szétfő,aztán ugyancsak fejre állítás,szerintem ez azért jó mert sterilizálja a tetőt,hiába tiszta vízzel mossuk,de a vízben is vannak bacik,a forró lekvár meg kinyírja öket,aztán száraz dunszt.Szerintem a zselésítővel készültet nem lehet pl. hókiflibe rakni mert kifolyik,még a saját főzésüt is újra főztem a hókiflibe,mert másként kifolyt a pici kiflikből.

mtotpalne
mtotpalne Sat, 2014-07-12 19:41

Én csak úgy főzöm, hogy megmosom, ledarálom, fél óra cukor nélkül főzöm utána apránként 40 dkg. cukrot beleteszek /mert ugye a cukor is tartósít/ cukorral kb. másik fél óra főzés és nagyon szép világos lesz. Nem sűrű egyenlőre folyik a vajas kenyéren de celofánt rakok rá és alatta elpárolog, tehát sűrűsödik. Amit későbbre hagyom arra tetőt rakok és mindegyik fajta száraz dunszt v. 2 nap míg kihűl.

KatalinM
KatalinM Sat, 2014-07-12 19:24

Szerintem ez túl van bonyolítva. Az ízvilág fokozásához viszont szoktam némi narancshéjat reszelni bele és pici gyömbért.

balintmonika
balintmonika Sat, 2014-06-28 11:20

A barack héját nem szedtem le,mert "abban van a vitamin"mondotta volt nagymamám,és ezenfelül nemigen mardt nekem más belőle...Tehát héjastól főzigéltem,de mire a főzésidő végére értem,a botmixerre sem volt szükségem,egynemű masszát tehettem az üvegekbe.Az egyedüli probléma,hogy csak fél adagnyi mennyiséget készítettem el.DE MAJD JÖVŐRE...

zsuzsi76
zsuzsi76 Fri, 2013-07-19 21:10

Anyukám is hasonló módon kezdi a lekvárfőzést. Mikor kiveszi a lobogó vízből ő egyből húzza is le a héját. De ez szerintem nagyon brutális rész, ugyanis a vízből kivett barack rettentően forró. Neked mi erre a technikád? Köszi

Didi21
Didi21 Tue, 2016-07-12 12:37

Szia,azonnal ahogy kiemeled szűrővel a forró vízből áthelyezem egy hideg vizes edénybe szűrővel és csinálhatod bátran.

Bolláné Erzsi
Bolláné Erzsi Thu, 2013-07-18 14:26

Mai nap a lekvárfőzés napja nálam! Hasonlóan készítettem mint te de én nem húztam le a héját csak egy éjszaka állt cukor és citromsavval lekeverve. Reggel feltettem főni leszedtem a levét amit eresztett, üvegekbe raktam jó lesz szörpnek a többit főztem vagy 20 percet és üvegekbe száraz dunsztba és holnap a spejzba.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2013-07-17 01:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.07.16. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Kuvaszka
Kuvaszka Tue, 2013-07-16 18:24

Ami nekem érdekes : Rézüstöt emleget és rézkanalat a kedves receptíró, én meg a képen látok műanyag , vagy porcelánból készült eszközöket !!
Üdv Kuvaszka

petra
Petra / petra Fri, 2013-08-09 11:16

Kedves Kuvaszka,
A fenti fotón már csak a végeredmény látható, a lekvár rézüstben készült:)
üdv,
Petra

smart63
smart63 Tue, 2013-07-16 21:58

Szerintem nem a főzési folyamatot fényképezték le, hanem azt amikor egy kicsi tálkába kóstolót tesz.Így mutatósabb talán....és Anyukám is így szokta csinálni.De várjuk meg, hátha Petra reagál a kérdésekre.

nagyemese
nagyemese Tue, 2013-07-16 05:54

Fenti receptben azt írj, hogy fóliát kell tenni a csavaros tető alá, majd fejtetőre... aztán gumival jól leszorítani a fóliát?!... amire már rátekertük a tetőt?!... ezt hogy érti?!... és a fólia kibírja a fejtetőre állításkor a forró lekvárt?... csak ennyit szeretnék tudni... amúgy remek ötletek vannak itt, de ezt a fóliázást nem értem!!

lilafee
lilafee Sat, 2014-07-12 15:12

Szerintem nem kell fóliázni, nekem sem tetszik az az ötlet amikor a forró lekvár érintkezik a fóliával ! Különben ha fóliát használunk akkor nem kell fejtetöre fordítani az üveget, elég ha jól lekötjük , ujságpapírba csomagolva és takaróba pakolva egy 24 óra allat kidunsztoljuk ennyi az egész. Vagy ahogyan én csinálom, ami nagyon fontos, hogy az üvegek és tetejük tiszták legyenek és még kiforrázom öket !!!! majd jöhet a forró lekvár amit mindjárt lezárok (fólia nélkül ) és 5 -10 percre a fejére fordítva... így lessz vákumos, ami tartósítja is a finom föztünket. Azt hogy mindkettöt fóliát+ csavaros tetöt használni .... nincs semmi értelme számomra! Üdv. Èva

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2013-07-16 01:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.07.15. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

justinguru
justinguru Fri, 2013-03-01 15:06

Nagyon koszonom a recept lehetosegeket, mindenkepp jol esett a sztori, amelyel kezdodott a kuldemenyed, es hogy igazat is irjak egyedul elve sok hasznot jelent ez a veboldal, de kellett abban a pillanatban az a jo sztori, amelyel inditottal, igazan koszonom. For Minneapolis web design, please call (612) 590-8080

212
212 / 212 Sat, 2012-01-28 23:45

A hűtést nem szabad túl sokáig folytatni. A forró lekvárban a bacik legtöbbje elpusztul. A maradék számára az ideális hőmérséklet a szaporodáshoz a 40 fok körüli. Tehát csak néhány óráig érdemes száraz dunsztban tartani a levárt, utána minél hamarabb le kell hűteni. A fejre állítás akkor jó, ha a csavaros fedő nem tökéletesen tiszta vagy nem jól zár, ekkor a forró lekvár fertőtlenít és tömít. Érdemes az üvegeket és a fedőket kifőzni. Üdv: Laci

witch
witch / witch Sat, 2012-01-28 14:19

Kedves Petra!
Tavaly a Te recepted alapjan eletemben eloszor foztem lekvart. Mindig azt gondoltam, hogy a lekvar fozes orakig tarto kevergetessel jar. Megmondom oszinten en nem az a tipus vagyok, aki orakig ott acsorogna a tuzhely mellett.
A karacsonyt mar nagyon vartam, mert csaladon belul nalunk az a szokas, hogy mindenki sut 5-6 fele sutemenyt es azzal ajandekozzuk meg egymast. Amikor atadtam a csomagot olyan buszke voltam, hogy hozza tehettem: a lekvart is en keszitettem! Koszonom a receptet!
ui.: Azert jott ilyen keson a koszono level, mert mikor a NoSalty-ra belepek es meglatom az uj recepteket, ugy el tudok kalandozni, hogy na!
udv:witch

petra
Petra / petra Mon, 2012-01-30 09:31

Kedves Witch,
Köszönöm a fenti kedves sorokat.
Az elkalandozáson nem csodálkozom:-).
Üdv
Petra

gatibozsi
gatibozsi Mon, 2011-08-08 22:16

A jó záródást úgy gondoltam elérni, hogy betöltés után lazán rátekertem a fedőt, így tettem a langyos sütőbe kb. 1 órára (8o C fok körüli hőmérséklet), utána csavartam szorosra, hagytam lassan hűlni. És sikerült!

gatibozsi
gatibozsi Mon, 2011-08-08 21:01

Kérdésem : mi célt szolgál, hogy fejtetőre állítjátok betöltés után?

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2011-08-08 21:58

Talán így vákum alakul ki és jobban rázáródik a teteje.Gondolom...

Balló Gáborné Robelin
Balló Gáborné Robelin Sat, 2011-08-06 11:39

Szeretek újítani, és most meg is tettem. A kimagozott barackot azonnal feltettem főni, és tettem alá egy kis szénsavmentes ásványvizet. (Mivel nem volt lehetősége levet engedni.) Félig megfőztem, és addig egy szem cukrot sem tettem bele. Hanem közben a cukrot megpirítottam, teljesen barnára, folyékonyra, és a félig főtt baracklekvárt - amiről közben már elpárolgott a klór- (és mi egyéb) mentes ásványvíz átmeregettem a karamellára. Utána főztem tovább még. Mivel az első eresztésnél a fogyasztás felgyorsult, így gyorsan főztem most még egy adagot. De most jóval többet, mint előzőleg. Egy baja van csak:irtó finom.:))

Vegadia
Vegadia Fri, 2011-08-05 18:33

Mi a baj a zselésítővel?:-))
Dédanyáink is használták az almapektint, csak nem porítva, hanem alma héjából, csutkájából főzve.
Tartósítószer -szorbinsav, ami nem káros- pedig azért kell bele, mert régen tartósítószerként a cukrot használták. 1 kg gyümölcshöz 1 kg cukrot. Megenné azt manapság bárki? :-))

Varro Linda
Varro Linda Sun, 2011-07-31 10:08

sziasztok, először készülök baracklekvárt főzni, nagy családi kedvenc : )
miért fontos, hogy egy éjszakán át álljon a kimagozott gyümölcs?

Vegadia
Vegadia Fri, 2011-08-05 18:36

Kedves Linda!
Azért fontos, hogy levet engedjen és rövidebb ideig tartson a főzés.
De a cukor mindenhol fedje be, légmentes legyen, be ne induljon az erjedés.

tothicus
tothicus / tothicus Thu, 2011-07-28 07:02

Köszi a sok jótanácsot!!!Azóta már kétszer főztem lekvárt!Én sem húztam le a héját és jó lett így is! :)

pokiicu67
Pokiicu / pokiicu67 Tue, 2011-07-19 05:57

Kedves Lekvárfőzők ! Jó látni, hogy sokan hozzám hasonlóan elteszik télire a nyári napsugár által érlelt gyümölcsöt lekvárnak, megéri és utánozhatatlan az íze. A zselésítő mellett szól, hogy sokkal kevesebb idő alatt elkészül és tényleg sűrűbb és kocsonyásabb lesz tőle. Talán emiatt több vitamin marad a barckban, és cukrot is spórolunk. Már a spórolást úgy értem, hogy nem kell bele csak kevés cukor. Én kb 10 éves csinálom már zselésítővel és mondhatom ez egy forradalmi dolog, amit jónak tartok. Ha süteménybe tesszük a lekvárt, kevésbé folyik szét. Nem hiszem, hogy árthat. Aki érzékeny rá, ne használja, de a szalicil sem ártalmatlan azt hiszem.. Azt sosem tettem bele. És mindig jó lett a lekvár és az utolsó cseppig elfogyott.

dreka
dreka Sat, 2011-07-09 00:15

Darabosan a legjobb!!! Csinálok a hétvégén egy jó adagot, köszi a megnyugtatást hogy nem kell bele tartósítószer, szerintem az a kis mennyiség amit tudok majd csinálni, úgyis hamar elfogy majd :D

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2011-07-04 07:44

Kedves Petra!
Tiéd lett a hét legnézettebb receptje :)
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

mery66
mery66 Thu, 2011-06-09 11:12

Sziasztok!
Én sem használok sem zselésítőt sem tartósítót a lekvárokhoz.Ráadásul nem időigényes az eltevés.
Még soha nem romlott meg egy üveggel sem.Amikor télen elővesszük
a gyerekek csak úgy magában is falják.Igazi, csak gyümölcs íze van.
A szalicilt nem "muszáj"!!

Báthori Rózsika
Báthori Rózsika Mon, 2011-03-07 23:31

Sok jó dolgot olvastam itt,köszönöm!A sárgabarackot én is ledarálom,mostanában robottal pépesítem és addig főzöm amíg besűrösödik-ízlés szerint-majd hozzáadom a cukrot amivel már csak 15-2o percet főzöm,így megörzi aranyló színét és előmelegített üvegbe töltöm utána szárazdunsztba hagyom kihülni.Semmilyen tartósítószert nem használok,szalicilt sem a tetejére.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-08-19 19:04

Most fogom kezdeni életem első sárgabaracklekvárját :) ja és más lekvárt sem főztem még. Hasznos volt olvasni a fentieket, nagyon köszönöm, hogy megosztottátok! Sztem citromot fogok beletenni, de azt még nem tudom mennyi cukrot kilónként.

nyamóka
nyamóka / nyamóka Thu, 2010-08-05 14:41

Én is csak megerősíteni tudom, hogy a házi lekvárt nem lehet a boltival összehasonlítani. A bolti változatnak sajnos fele csak víz, nem gyümölcs, meg persze zselésítő anyag, ízfokozó. Amikor szorít az idő, biztos jól jön segítségként a zselírozó anyag, de azért mégiscsak anélkül az igazi. Hiszen a gyümölcsökben természetes módon is benne van a "zselésítőszer". Én úgy szoktam csinálni, ha nincs időm egy nekiftásra megfőzni a lekvárt, hogy másnap folytatom a főzést. Az eredmény ugyanaz lesz.
Én éppen ma főztem egy adagot, hasonlóképpen csinálom, mint Petra.
Jaaa, és héjával és héja nélkül is nagyon finom! :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-02 12:01

Én csak annyit szeretnék hozzátenni,hogy én nem teszek hozzá semmilyen zselésítő dolgot,csak egy lapos mokkáskanálnyi szalicilt a tetejére(amit muszáj)és kg-ként 10dkg cukrot és így is eláll évekig!(bár ez max.1év,mert megesszük..:)Az íze is nagyon finom,olyan igazi!:)Amúgy 1órát főzöm(10kg).
Én pici korom óta csak házi lekvárokat és házi savanyúságokat ettem,nem tudnám a bolti,zselés műlekvárt megenni!
Aki teheti,szerintem csinálja házilag,én irtóra élvezem befőzni!:)Amúgy nem nehéz,sok sikert Mindenkinek!:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-24 20:28

Nagyanyáink, anyáink nem raktak a lekvárba zselét. Miért kell mesterséges adalékot hozzáadni?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-07-25 09:48

Ez így igaz, hogy nem tettek bele Nagyanyáink adalékot, először is mert nem is volt, másodjára ők ráértek órákon keresztül főzögetni a lekvárt, ami nagyon finom is volt. A mai háziasszonyoknak az idő pénz, ezért egyszerűbb a zselésítővel készített lekvár, ami szintén verhetetlen.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-07-21 14:59

En is rengeteg lekvart fozok, Nekem ami bejott, nagyon idotakarekos (mostanaban ez nalunk nem utolso szempont) a gyumolcshoz cukor (keves) meg a zselesito, es friss citromot csavarok bele, attol tovabb megmarad a szep szine. Ha megfott, csak egy par percig forralom, akkor csak a tiszta uvegbe belekanalazom peremig, par percre leforditom az uveget, aztan vissza. Ezutan akar mehet is a spajzba. Nagyon bevalt, meg soha nem romlott meg lekvarom, es nagyon szep szine van a tavalyinak is.
A sargabarackot tavaly en is hejastol tettem el, nyersen husdaraloban attortem, aztan csak felfoztem. Kesobb hallottam, hogy szebb szine marad, ha a heja le van szedve, de nekem a citromtol igy is tartja a szinet :)
Csatlakozom az elottem szolokhoz, a hazi lekvarnak nincs parja. Az izeket ossze sem lehet hasonlitani, es ami manapsag nem elhanyagolhato szempont, hogy tudod, mi van benne, foleg ha sajat gyumolcsbol keszul.
Mindenkinek jo lekvarfozest kivanok :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-07-15 19:20

Bocsánat, az előbb elíetam egy fontosat ! A citromsavpor 2 kilónként egy kis kávéskanál. Valamint a főzés előtt hozzáadott, apróra vágott gyümölcsökhöz nem kell plusz cukor, csak a gyümölcs !

Elnézést az elírásért

841