Aranygaluska ahogy geo készíti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
58g finomliszt212 kcal
-
4g margarin30 kcal
-
6g porcukor23 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
25g tej14 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A mártogatáshoz
A tetejére
Összesen
616
kcal
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
350g finomliszt1274 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
35g porcukor135 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
150g tej84 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A mártogatáshoz
A tetejére
Összesen
3691
kcal
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 28.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 361.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 180 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.8 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 19.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 76 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
616
kcal
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.9 g
Zsír
-
Összesen 169.9 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 91 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2168.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 144 mg
-
Kálcium 414 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 333 mg
-
Foszfor 1081 mg
-
Nátrium 165 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 485 g
-
Cukor 196 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 119.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 693 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 75 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 459 micro
-
Kolin: 255 mg
-
Retinol - A vitamin: 653 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 476 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 321 micro
Összesen
3691
kcal
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 17.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 217.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.7 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
371
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit egy nagyobb keverőtálba "dobáljuk" úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Az alkotóelemek legyenek szobahőmérsékletűek. A tejet mikróban meglangyosítjuk, és a margarint is bedobjuk néhány másodpercre.
- Ütögetjük, gyúrogatjuk, hempergetjük a tésztát, azaz dagasztunk. Ha a dagasztás végén maradt még tészta a kezünkön, rászórunk egy kevés lisztet, majd a kézmosáshoz hasonló mozdulatokkal ledörzsöljük róla, és ezeket a darabkákat is hozzádolgozzuk a tésztához.
- Ezután konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ez kb. 50 percet vesz igénybe.
- Egy tortaformát jó alaposan kikenük margarinnal, de ha biztosra akarunk menni, akkor az aljára sütőpapírt teszünk, és csak az oldalát margarinozzuk.
- Összekeverjük a darált diót a kristálycukorral.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, és kisebb pohárral vagy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
- Mikor elfogy a tészta, újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.
- A korongok oldalát megsodorjuk, hogy picit magasabbak legyenek.
- A kiszaggatott tésztákat olvasztott margarinba mártjuk, majd meghempergetjük a cukros dióban, és mielőtt szorosan a tortaformába pakolásznánk őket, a két tenyerünk közt gömbölyítünk rajtuk egyet (nem kell kerek formára, csak hogy jó ducik legyenek).
- Az 50-50 g diót és cukrot összekeverünk, végül rászórjuk a tetejére.
- Konyharuhával letakarjuk, majd 30 percig hagyjuk kelni.
- Közben a sütőt előmelegítjük légkeverésen 150 fokra.
- 20 perc sütés után 170 fokra emeljük a hőmérsékletet, és további 5 percig sütjük az aranygaluskát. Elmaradhatatlan mellőle az öntet (pl. vaníliasodó)!
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 116
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 24373
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Életem második aranygaluskája. Amikor először készítettem, kissé száraz lett a tésztája, és a dió is túl kevésnek bizonyult rajta. Ez a recept azonban tökéletes, most már nem keresgélek többet! Andi1976 receptje volt a kiindulópont, de nekem a megadott mennyiségekkel nem lett megfelelő a tészta, úgyhogy picit módosítanom kellett rajta. A vaníliasodó receptjén még dolgozom, de azt is felteszem hamarosan.