Nosalty Logó

Aranygaluska ahogy geo készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Aranygaluska ahogy geo készíti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A mártogatáshoz

A tetejére

Összesen 616 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A mártogatáshoz

A tetejére

Összesen 3691 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A mártogatáshoz

A tetejére

Összesen 371 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    28.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    361.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    180 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.8 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    76 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 616 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.9 g

Zsír

  • Összesen
    169.9 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    91 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2168.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    144 mg
  • Kálcium
    414 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    333 mg
  • Foszfor
    1081 mg
  • Nátrium
    165 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    485 g
  • Cukor
    196 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    119.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    693 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    75 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    459 micro
  • Kolin:
    255 mg
  • Retinol - A vitamin:
    653 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    476 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    321 micro
Összesen 3691 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    17.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    217.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.7 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 371 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mártogatáshoz

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit egy nagyobb keverőtálba "dobáljuk" úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Az alkotóelemek legyenek szobahőmérsékletűek. A tejet mikróban meglangyosítjuk, és a margarint is bedobjuk néhány másodpercre.
  2. Ütögetjük, gyúrogatjuk, hempergetjük a tésztát, azaz dagasztunk. Ha a dagasztás végén maradt még tészta a kezünkön, rászórunk egy kevés lisztet, majd a kézmosáshoz hasonló mozdulatokkal ledörzsöljük róla, és ezeket a darabkákat is hozzádolgozzuk a tésztához.
  3. Ezután konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ez kb. 50 percet vesz igénybe.
  4. Egy tortaformát jó alaposan kikenük margarinnal, de ha biztosra akarunk menni, akkor az aljára sütőpapírt teszünk, és csak az oldalát margarinozzuk.
  5. Összekeverjük a darált diót a kristálycukorral.
  6. A megkelt tésztát lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, és kisebb pohárral vagy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
  7. Mikor elfogy a tészta, újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.
  8. A korongok oldalát megsodorjuk, hogy picit magasabbak legyenek.
  9. A kiszaggatott tésztákat olvasztott margarinba mártjuk, majd meghempergetjük a cukros dióban, és mielőtt szorosan a tortaformába pakolásznánk őket, a két tenyerünk közt gömbölyítünk rajtuk egyet (nem kell kerek formára, csak hogy jó ducik legyenek).
  10. Az 50-50 g diót és cukrot összekeverünk, végül rászórjuk a tetejére.
  11. Konyharuhával letakarjuk, majd 30 percig hagyjuk kelni.
  12. Közben a sütőt előmelegítjük légkeverésen 150 fokra.
  13. 20 perc sütés után 170 fokra emeljük a hőmérsékletet, és további 5 percig sütjük az aranygaluskát. Elmaradhatatlan mellőle az öntet (pl. vaníliasodó)!
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 38
  • Össznézettség: 22472
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 08.

Receptkategóriák

Életem második aranygaluskája. Amikor először készítettem, kissé száraz lett a tésztája, és a dió is túl kevésnek bizonyult rajta. Ez a recept azonban tökéletes, most már nem keresgélek többet! Andi1976 receptje volt a kiindulópont, de nekem a megadott mennyiségekkel nem lett megfelelő a tészta, úgyhogy picit módosítanom kellett rajta. A vaníliasodó receptjén még dolgozom, de azt is felteszem hamarosan.

Hozzászólások

Yakuza

Szia Geo, Nagyon guszta az aranygaluskád! örülök, hogy szép részletesen leírtad, mert én igen kezdö vagyok :-) Holnap neki is állok megcsinálni, remélem sikerülni fog. Még nem csináltam aranygaluskát soha és enni is már van vagy 10 éve. Köszönöm szépen a receptet, majd beszámolok hogy sikerült :-)

Törölt felhasználó

Szia Geo, Elkészítettem ezt az aranygaluskát nagyon finom lett! Köszönöm a receptet! Annyiban módosítottam a folyamaton, hogy az els? szaggatást követ?en már mártogattam is az olvasztott vajba és a cukros darált dióba, de így is nagyon jó lett.

Törölt felhasználó

Nagyon örülök, kedves Katamarán ;)

Törölt felhasználó

Szia Geo! Köszönöm a receptet. Nagyon-nagyon finom lett. Én annyiban változtattam, hogy a tésztába vaj helyett zsírt tettem. Ajánlani tudom másnak is. Köszi Edit

Hozzávalók

A tésztához

A mártogatáshoz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek