Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fonott kalácskoszorú

Fonott kalácskoszorú
Fonott kalácskoszorú
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A húsvéti asztalra készült a sonka, a tojás, és a többi ünnepi finomság mellé. Finom, puha kalács. Akár reggelire vagy uzsonnára is egy pohár kakaó vagy tej mellé is kínálható.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját, és a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk.
  2. Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Egy csatos tortaformát, aminek van csőrös közepe, kikenünk margarinnal és liszttel megszórjuk.
  4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 3 részre vágjuk.
  5. A tésztákból rudat sodrunk.
  6. A rudak végét összefogjuk, és hármas fonással összefonjuk, a végét összecsípjük.
  7. Koszorúba hajtjuk és a kikent formába fektetjük.
  8. Lekenjük egy tojássárgája, és egy kis tej keverékével.
  9. További 30 percet kelesztjük.
  10. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25 perc alatt, hőlégkeveréssel megsütjük.
  11. A sütőből kivéve lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva hagyjuk átgőzölni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25×8 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 887
elküldve: 11
receptkönyvben: 167
elkészítve: 11/12
Facebookon megjelent: 1

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, újév
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalács, fonott kalács, húsvéti kalács

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsi1010
zsuzsi1010 Tue, 2020-04-21 19:54

Ez a legjobb kalács recept! Évek óta minden Húsvét alkalmával megsütöm, és tökéletes. Omlós, puha, foszlós. Idén kettőt sütöttem, és már hiányolja a család. Bátran próbáljátok ki, nem fogtok benne csalódni.

Scana
Scana Sat, 2016-03-26 15:18

Nagyon jó recept, fel is jegyeztük a családi szakácskönyvünkbe!
Nálunk cukormentes a konyha, akit esetleg érdekel: a cukrot fruktórza és/vagy xilitre, eritrytolra, stb. váltjuk, a diabetikus süteményliszt nagyon jól bevált a finomliszt kiváltására.
Ez a mennyiség elég nagy ahhoz, hogy kétfelé válasszuk: az egyik marad így, a másikba tölteléket szoktunk tenni, egy kicsi folyékony édesítőszerrel kiegésztve.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2014-05-19 17:28

Anyukám, Éva üzenete: Köszönet, nagyon finom ízű, illatos mutatós, kiadós kalács. Viszonylag kevés munka árán is jó az állaga, elsőre is sikerélmény. Nagypénteken, Húsvétkor igazi ünnepi kalács, ajánlom mindenkinek.

veressandrea
Andi80 / veressandrea Tue, 2013-04-09 14:15

Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat Csilla. :-)
Szép napot és hetet kívánok! Üdv: Andi

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-04-07 12:21

Andi, gratula! Megint egy gyonyorut sutottel! Kellemes vasarnapot, T:)

veressandrea
Andi80 / veressandrea Tue, 2013-04-09 14:14

Köszönöm szépen Torma, kedves vagy. :-) Én is nagyon szép, napsütéses hetet kívánok! Andi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-04-07 11:39

Andi, nagyon ügyes vagy! Gyönyörű a kalácsod. :)
Szép vasárnapot! Üdv: Fahéj

564
finomliszt 50 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 2.5 dl
cukor 4 ek
vaníliás cukor 1 csomag
1 kk
tojássárgája 1 db
margarin 7 dkg
tojássárgája 1 db
tej 2 ek