Természetes megoldások rossz leheletre

A kellemetlen szájszag olyan probléma, ami sokunkat érint, de érthető módon, nem szívesen beszélünk róla. Szerencsére a rossz leheletre van megoldás, méghozzá a konyhából!

Illatos gyógynövényekkel

A megfelelő, rendszeres szájápoláson és fogmosáson túl általában a mentolos rágót ajánlják a legtöbbször, ha valakinek kellemetlen a lehelete. A rágógumi ugyanis nemcsak az illata miatt hasznos, hanem elősegíti a nyáltermelődést is, ami semlegesíti a szájban képződő savakat, amelyek többek között a fogszuvasodást és a szagproblémát okozzák. De ha nem szeretsz rágózni, vagy ahol nem illik rágcsálni, de az üdeség annál inkább fontos, próbáld ki a természetes „rágókat”! Például a friss petrezselyem, a borsmenta, a gyömbér vagy a kapor rágása is segíthet. De a szemes kávé vagy a borókabogyó rágcsálása, szopogatása is megakadályozza a rossz szájszag kialakulását.

Így étkezz a 20-as éveidben! >>

Afrodiziákumok: vágykeltők a konyhából >>

NoSalty-tipp: A gyógynövények nemcsak natúr hatásosak a leheletgondokra, hanem például teaként is. Ha szinte már megszólalni sem mersz a probléma miatt, kortyolj rendszeresen gyömbérből, borsmentából, zsályából, ánizsból, eukaliptuszból, kamillából vagy édesköményből főzött, cukor nélküli gyógyteát. Ezzel ráadásul nemcsak a tüneteket kezeled, hanem a kellemetlen szájszag kiváltó okát is megszüntetheted!

Egyszerű, mint a víz

Ha a rossz leheletedet az okozza, hogy könnyen kiszárad a szád, egyszerűen csak igyál többet, lehetőleg nem túl hideg vizet! A víz ugyanis az az ital, ami legjobban oltja a szomjadat és hidratálja a szervezetedet. Emellett persze a szájüreg savszintjét sem emeli, és nem okoz fogszuvasodást sem, mint a cukros üdítők.

Filléres szépségpraktikák a konyhából >>

Hűtsd a szád!

A kellemetlen leheletet okozhatja még a nem megfelelő, vagyis túl meleg szájhőmérséklet is. A szájhűtésre azonban ne jeges italt vagy fagyit alkalmazz, hanem például natúr joghurtot! Egy-két kanál joghurt ugyanis hamarabb visszaállítja a szájban az ideális hőt, elmulasztva ezzel a kellemetlen szájszagot. De ugyanígy szuper megoldás az alma is, akár harapva, akár reszelt formájában kanalazva, lehűti a szájüreget. Napi egy alma, nemcsak az orvost, hanem a fogorvost is távol tartja!

A sör a fogápolásban is kiváló! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek