Így étkezz a 20-as éveidben!

Te mi szerint táplálkozol? Azt eszed, amit megkívánsz, amit szeretsz, vagy ami otthon van? Esetleg ami nem hizlal, vagy figyelembe veszed a korodat is? Most a NoSalty-n a 20 éveseké a világ!

Magozz!

Az olajos magvak – például a mandula, a dió, a pisztácia és társaik – remek ropogtatnivalók! Egy maroknyi mandula például segít leküzdeni a farkasétvágyat, ráadásul magas rosttartalma segíti az emésztést. Ha huszonéves vagy, szükséged van a diófélékben megtalálható telítetlen zsírsavakra, vitaminokra és ásványi anyagokra, hogy megőrizd az egészségedet, jobban kezeld a stresszt, a csonthéjas gyümölcsök a szervezet méregtelenítésében, a betegségek megelőzésében, az immunrendszered erősítésében is kiválóak!

Őszi vitaminbombák >>

Sajtozz!

A tej és a tejtermékek nélkülözhetetlenek, hiszen a bennük található kalcium erősíti a csontokat. Az évek előre haladtával a nőket egyre jobban kísérti a csontritkulás veszélye, így már a 20-as éveid elején oda kell figyelned a tested vázára. Ha nem szereted, vagy nem tartod elég változatosnak a tejet és a joghurtokat, izgalmas alternatíva lehet például a parmezán, az ementáli vagy a cheddar sajt, amelyek a sajtfélék között az egyik legtöbb kalciumot tartalmazzák.

Milyen sajtból süssünk rántott sajtot? >>

Húsból soványat

Ha odafigyelsz az egészségedre, a húsfélék közül a baromfihúsokat részesíted előnyben! Huszonévesen talán még nem kell diétáznod, nincsenek súlyproblémáid, az odafigyelést azonban sosem lehet elég korán kezdeni! Már olyan apróságokkal is sokat tehetsz az egészségedért, ha sertés- és marhahús helyett párolj vagy süss inkább sovány csirkét, kacsát, libát vagy pulykát. A húskészítményeket pedig csak módjával szeresd, hiszen rengeteg mesterséges adalékkal, tartósítószerrel, ízfokozóval és állományjavítóval készülnek, erre pedig kinek van szüksége?!

Őszindító egészségturmixok >>

Almázz!

Napi egy alma, az orvost távol tartja – bizonyára Te is hallottad már ezt a közmondást. És ez nem is túlzás! Az alma valódi csodaszer, hiszen egész évben kapható, olcsó, nem hizlal, csökkenti a farkaséhséget és az édességek iránti vágyat, vitaminokban, ásványi anyagokban, betegségmegelőző, stresszoldó antioxidánsokban és emésztést könnyítő rostokban. Piros, zöld, sárga, kerek gyümölcsöket lehetetlen megunni, ha mégis alternatívát keresel az almára, egyél aszalt almát, de válogathatsz a hasonló hatású körték között is.

Spórolós vitaminforrás: jön az alma! >>

Ne habozz, babozz!

A hüvelyeseket ne hagyd ki az étrendedből, ha éppen a 20-as éveidet taposod! A borsó-, bab- és lencsefélék sokkal nagyobb figyelmet érdemelnek, mint amennyit kapnak. A hüvelyesek ugyanis roppant táplálóak, emellett rengeteg fehérje, emésztést könnyítő rost és egészségvédő antioxidáns van bennük, valódi energiabombák!

Íme, a világ legjobb levesei! >>

NoSalty-tipp:Az egyik legnépszerűbb hüvelyes, a lencse, például vasban nagy! Vasgyúró ugyan nem leszel tőle, de a női szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag napi mennyiségét fedezheted akár egy csészényivel belőle! Ha nem eszel elég vasban gazdag ételt, könnyen válhatsz vérszegénnyé, romlik a teljesítő képességed és krónikus fáradtság is kínozhat.

A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?