Terítéken az új bécsi konyha

Még az olyan klasszikus konyhák is megújulnak néha, mint a bécsi! Ausztria egyik legjobb szakácsa ezért panír helyett polipot kínál, mellé krumpli helyett avokádót tálal. (x)

Tafelspitz

Sokkal több hal és zöldség, még a polip is belefér. A Michelin-csillagos séf, Christian Petz mára megmutatta, hogyan lehet a hagyományok megőrzése mellett újabb lendületet adni a bécsi gasztronómiának. Míg a klasszikus bécsi konyha a környező országok tradicionális ételeit gyűjtötte össze és öntötte új formába, addig modern változata a mediterráneum egészséges alapanyagait integrálja a jól ismert hozzávalókkal. A június végén Budapestre érkező sztárséf egy bécsi állóhajó gyomrában, farmerben és pólóban most azon dolgozik, hogy a csúcsgasztronómia közelebb kerüljön hozzánk, mint valaha.

A bécsi konyha az egyetlen a világ nagy konyhái között, amelyet nem egy országról, hanem egy városról neveztek el. Bécs központi elhelyezkedésének és kíváncsi szakácsainak köszönhetően már a monarchia idején egyfajta fúziós konyhaként működött. Tőlünk a gulyást és a rétest, a csehektől a finom süteményeket, a milánóiaktól pedig a kultikus bécsi szeletet tanulta el az udvar.

Új bécsi konyha, új alapanyagokra építve

A bécsi konyhát napjainkban is a legkülönbözőbb gasztronómiai hatások és a legújabb konyhai trendek alakítják, tradícióit azonban sikerül megőriznie. A palacsintatésztával vagy grízgombóccal dúsított húsleves, a Wiener Snitzel és krumplisaláta, a sűrű pörköltként elkészített Goulash, a tormával tálalt Tafelspitz (főtt marhafartő), a Sacher-tortával és a császármorzsával együtt továbbra is hódítanak az étlapokon.

A legjobb osztrák fogások >>

A modern, egészséges táplálkozás jegyében ugyanakkor az alapanyagok között a friss zöldségek, a halak és tenger gyümölcsei is egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak. Mivel Bécs Ausztria egyik legnagyobb organikus zöldségtermesztője – 1000 hektáron évente 2300 tonna zöldséget termel. A város legjobb piacain, a Naschmarkton vagy a Karmelitermarkton megtaláljuk a szezon slágereit, ahogyan a mediterrán vagy keleti konyhák alapanyagait is.

Naschmarkt

Nem a körítés a lényeg

Christian Petz Michelin-csillagos séf, akit Ausztria legjobb szakácsai között tartanak számon, 2011-ben intett búcsút a Palais Coburg luxuséttermének, hogy az új bécsi konyha vezéralakjaként új keretet adjon a bécsi gasztronómiának. A tatár beefsteak avokádóval vagy a marinált spárga szaiblingkaviárral remek példák arra, hogyan frissíti fel a séf egy-egy, más országtól kölcsönzött alapanyaggal a bécsi konyha klasszikusait.

Christian Petz

A Holy-Moly! étterem konyhájában a polipnak is mindig jut hely, míg túlbonyolított, konyhai csúcstechnológiákat felvonultató fogásokat nem találunk az étlapon. A bécsi konyha ugyanis stílusában is megújult, a szofisztikált részletek helyett az egyszerűség, a minőség, egy a fiatalok számára is megfizethető gasztronómiai koncepció született meg. Christian Petz vállalkozókedvéről árulkodik az is, hogy az állóhajó fedélzetén a személyzet farmerben és pólóban szolgál fel és a gazdaságosság jegyében – némi dugódíj ellenében – a vendégek azt a bort ihatják, amit magukkal hoztak.

Még több osztrák receptért kattints ide! >>

Az új megközelítésből mindazok kóstolót kaphatnak, aki az Ötkert heti menüjében – 2013. június 24. és 30. között – a Christian Petz receptje alapján elkészített ételspecialitásokat választják. A sztárséf a Bécsi Idegenforgalmi Hivatal vendégeként tölt majd néhány napot Budapesten, hogy a friss trendektől hangos osztrák fővárost népszerűsítse.

Átrajzolt gasztrotérkép

Bécs olyan intézményei, mint a helyi borokhoz egyszerű vendégvárókat kínáló Heurigék, a kolbászozó Würstelstandok, a kerthelyiségek, vagy épp a tradicionális, helyi kiskocsmaként is felfogható Wiener Beisl éttermek ma is reneszánszukat élik.

De miközben a fiatal korosztály örömmel fedezi fel magának ezeket a klasszikusokat, az új bécsi konyha arra inspirálta a vendéglátóhelyeket, hogy hasonlóan újszerű megközelítési módot válasszanak:

  • Éttermek: a Mraz&Sohn letisztult környezetében kortárs festők munkái között ismerkedhetünk a modern gasztronómiával, a Sofitel 18 emeletén, a Le Loftban maga a város és a sztárépítész, Jean Nouvel munkája keretezi a vacsorát, míg a Múzeum Negyedben a Glacis Beisl a tradíciók és a modern bisztrók között épít hidat.
  • Múzeumok: számos múzeum - köztük az Albertina és a Belvedere is – saját gasztronómiai programokat szervez, ahol a tárlat megtekintése után egy finom vacsorával zárul az este.
  • Kávéházak: a kávézók szintén maguk mögött hagyták a K und K nosztalgikus hangulatát - a Café Leopold, a Drechsler és a Palmenhaus felvették a ritmust a modern életstílussal.
  • Borbárok: Bécs boraival a nussbergi és grinzingi Heurigék lugasai helyett felkapott, modern borászatoknál – Weingut Christ, Weingut Cobenzl - vagy belvárosi bor- és pezsgőbárokban ismerkedhetünk – Wieno, Wein&CO Bar.
  • Strandbárok: a fiatalos és laza dunaparti beach bárok - Strandbar Herrmann, Tel Aviv Beach – és állóhajók – a Holy-Moly!-nak otthont adó Badeschiff vagy a Motto am Fluss – a meleg nyári estékre kínálnak hangulatos környezetet és kényelmes nyugágyakat. (x)

Gyerekekkel Bécsben >>

Most vagy soha: Bécs! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek