Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós smarni

Túrós smarni
Túrós smarni
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Állagát tekintve pihekönnyű, ízében az édes és a fanyar találkozása a meghatározó. Egyszerűen zseniális, zseniálisan egyszerű. Sárközi Ákos, az Alabárdos étterem sous chef-jének receptje, bár ő még szőlőmagolaj fagylaltot is készít mellé.

hozzávalók / 4 adag

A smarnihoz

A ribizlimártáshoz

ajánlat

Bár az eredeti recept szerint nem kell a sütőből kivéve összetördelni a tésztát (mint a klasszikus császármorzsa esetében) , ha valaki szeretné, csak tegye bátran.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérket egy kevés cukorral kemény habbá verjük.
  2. A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a túrót, a kétféle citrushéjat, a vanílarúd kikapart magjait, a lisztet, és a megmosott, félbevágott szőlőszemeket. Jól összekeverjük a tál tartalmát, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjék kemény habját.
  3. A vajat a kristálycukorral és a mézzel karamellizáljuk, és ezt is a tésztához keverjük.
  4. Kivajazott hőálló tálba öntjük az egészet és 150 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 20-25 perc alatt megsütjük.
  5. Közben elkészítjük a ribizlimártást: egy edényben felmelegítjük a cukrot és a mézet, hozzáadjuk a ribizlit. A hő hatására a ribizli levet enged, ezt mártássá sűrítjük, és ezzel kínáljuk a smarnit.

  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 144 402
elküldve: 46
receptkönyvben: 2 028
elkészítve: 30/60
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Túrós császármorzsa

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

raindrop
Raindrop / raindrop Thu, 2013-03-14 08:12

Köszi ezt a fantasztikus receptet! Én már 3 éve folyamatosan sütöm cottage cheese-ből, mert nálunk csak az van - és mindig sikerült. Ma is ez lesz a desszert, gyors, egyszerű, elronthatatlan ( nekem legalábbis ) és isteni íze van! Azt hiszem egyből kettőt kellene készítenem, hogy holnapra is maradjon...

smonika70
smonika70 Sat, 2013-02-02 13:09

Kedves Petra,
nem hagyott nyugodni a dolog, úgyhogy újra elkészítettem, és most nagyon odafigyeltem a mennyiségekre. Az eredmény tökéletes lett! Így sokkal finomabbra sikerült. Az első is nagyon jó lett, de ez még jobb, hogy nem lett annyira édes! Egész biztos, hogy én rontottam el, mert nem figyeltem oda eléggé. Nagyon jó recept, köszönöm! Még sokszor fogom elkészíteni, ebben biztos vagyok :)
Üdv, Mónika

Beata968
Beata968 Fri, 2013-01-25 17:43

Kedves Petra,
Megfogadtam, ha elkészítek egy receptet a megadottak szerint és finom lesz a végeredmény akkor írok hozzászólást. Tudom, hogy nekem is sokat számít mielőtt egy recepthez hozzálátnék, ha mások már írtak avval kapcsolatban személyes tapasztalataikról. A túrós smarni nagyon finom lett, habkönnyű és nem esett össze ( kipróbáltam Roxa tanácsát és egészben dolgoztam a tojással).
20 cm átmérőjű kapcsos tortaformában készítettem és így 2,5-3 cm magas lett a végeredmény. Nekem a sütési idő hosszabb lett, először meg is ijedtem, hogy nem fog ez megsülni, nagyon folyékony, de tökéletes lett, csak tovább csücsült a sütőben. Köszönöm a receptet.
Üdv:
Bea

smonika70
smonika70 Tue, 2013-01-22 21:53

Kedves Petra,

ma megcsináltam ezt a nagyon szimpatikus receptet, nagyon szép, és nagyon finom is lett (igaz, nekem is összeesett kicsit, de ez nem vont le semmit az értékéből :) Bár kicsit édesnek találtam, legközelebb kevesebb cukorral készítem, de az biztos, hogy már most kedvenc! Talán az is számított, hogy szőlő hiányában mazsolát tettem bele, és az eleve édesebb.
Még egy kérdés: ha legközelebb dupla adagot készítek (ismerve a család kapacitását) és nagyobb tepsibe teszem, szerinted a sütési időt is meg kell növelni?
Köszönettel, Mónika

petra
Petra / petra Wed, 2013-01-23 10:01

Kedves Mónika,
Ha magasabban áll a tepsiben a tészta, akkor mindenképpen hosszabb sütési idővel kell kalkulálni, a legjobb azonban résen lenni, és figyelni sütés közben:-).
Üdv
Petra

smonika70
smonika70 Wed, 2013-01-23 20:26

Kedves Petra,
köszönöm a választ! Közben ahogy újra elolvastam a receptet, rájöttem, hogy tegnap este nem voltam elég figyelmes az adagoknál, lehet, ezért lett édes. Biztos jók a mennyiségek? Pl a karamellizálásnál tényleg csak 5 gramm cukorra és mézre viszont 150 gramm vajra gondoltál? A gyümölcsöntetnél úgyszintén 5 gramm a cukor? Hisz az 5 gramm annyira kevésnek tűnik, szinte nem is mérhető, kb 1 kiskanál. Én dkg-ban mértem ezeket, tévedésből... A recept elején viszont 10 dkg porcukrot írtál, ami ugye 100 gramm. A liszt is csak 50 gramm? Abból annyit is tettem bele, szinte meg sem lehetett érezni. Igaz 50 dkg már sok lett volna :) Szerintem érdemes lenne minden mennyiséget ugyanabban megadni, vagy gramm, vagy dkg, hogy ne legyen félreérthető. Köszi és elnézést!!!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2011-02-04 09:13

Kedves Petra,
tegnap este összedobtam a smarnit- na jó, ez azért túlzás, kellő áhítattal szép lassan haladtam, főleg, hogy párhuzamosan egy egzotikus halrecept is testet öltött általam - és lehet, hogy elfogult vagyok a túrós desszertekkel kapcsolatban, de valami fenségesre sikeredett! Csak 3 tojásom volt, a fehérjéket felvertem, és mivel a nyers tésztát kóstolásakor már elegendően édesnek találtam, kihagytam a zsiradékon karamellizált cukor belekeverését. Tudom, attól lett volna igazán különleges, legközelebb okosabban takarékoskodom az édesítéssel! Gyönyörűen megemelkedett a 16,7 cm átmérőjű kerek tortaformában, majd kivételkor a felére zsugorodott, de az állaga pillekönnyű. Szőlő helyett darabolt konzerv őszibarackkal szórtam meg a tetejét és a reszelt citrushéjakat citromlével, illetve beáztatott kandírozott narancshéjjal helyettesítettem. Kicsit odakapott minden oldalról, mert még 8 hónap után sem sikerült a főbérlőm sütőjének pörkölési kedvét kipuhatolni, de egy éles késsel lemetszettem a túl sötét részeket - gyakorlatilag meghámoztam a sütit. 8) 1 szó mint 100, köszi, hogy megosztottad a receptet, mindenkinek ajánlom kipróbálásra, kóstolásra.

Gyermely2009
Gyermely2009 Thu, 2011-01-06 14:35

Kedves Petra! Ma elkészítettem a túrós császármorzsát, dupla adagot természetesen mint mindig.Csodálatosan finom, habkönnyű, a karamellizált hozzávalóktól különleges édesség lett!! Nagyon köszönöm a receptet! !!!!
Üdv.:Éva

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-08-28 16:14

sziasztok.

nekem valamennyire sikerült, csak azt nem tudom hogy a karamellizált hozzávalót hidegen vagy melegen szoktátok belekavarni a tésztába.
üdv:Ági

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-06-06 00:33

Nagyon jól néz ki, hasonlót szoktam csinálni, mindenki imádja - a sok fehérjehabtól nagyon könnyű, (sajnos) gyorsan csúszik. Csak azt nem értem, mitől császármorzsa, ha nincs benne búzadara :D Mármint gyakorlatilag minden sütit szét lehet morzsolni, de én abban a hitben éltem, hogy a smarni a darától smarni - minden nap tanul az ember :)
Petra, imádom a receptjeidet, és gyönyörűek a képek!

modosa
modosa / modosa Thu, 2010-09-30 12:28

Kedves puffin, a császármorzsának alapvetően semmi köze a búzadarához :) Az eredeti recept alapja egy soktojásos palacsintatészta, amit sütőben vagy serpenyőben sütnek meg úgy, hogy a kezdetben vastag, egyrétegű tésztát egy idő után elkezdik földarabolni, és forgatni. A grizes verzió a daramorzsa, te nyilván ezt ismerted eddig. Ha igazán szeretnél elmélyedni a történetben, AzEszter oldalát ajánlom figyelmedbe, itt a nosalty-n: http://www.nosalty.hu/bajor_csaszarmorzsa_recept_16691. üdv, Anikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-10-03 01:34

Köszönöm, a link zseniális! :)

drops
drops Sat, 2010-03-13 01:32

ezt én is ismerem de másképpen és tényleg finom légies. igen sokat számit, hogy mekkore tepsibe teszi az ember.

Roxa
Roxa / Roxa Mon, 2010-02-22 12:27

A sült túrós sütemények azért esnek össze, mert a tojás fehérje habnak fel van verve.úgy nekem is összeesett.
Mióta egészben rakom bele a tojásokat, jó.

petra
Petra / petra Tue, 2008-12-23 16:14

kedves Anita,
sajnálom, h nem sikerült elsőre a túrós smarni.
sütőport én egyáltalán nem tettem bele, és nem is tennék
ami történhetett: a tál mérete nem lehetett megfelelő, és amiatt túl alacsony lett
én 20 x 20 centis, szögletes hőálló tálban sütöttem
ha gondolod, tegyél még egy próbát!
remélem ezúttal olyan lesz kívülről is, amilyennek lennie kell:-)
üdv
Petra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2008-12-23 15:24

Kedves Petra!
A minap elkészítettem ezt a-kép alaján- nagyon csábos édességet (imádom a túrós dolgokat), de sajnos az enyém közel sem lett ilyen dekoratív. Az íze természetesen finom volt, de azért valljuk be, nagyon számít a külcsíny is, pláne sütemények dolgában. Az én változatom olyan alacsonyra sikerült, mint amikor a nyers hozzávalókat beleöntöttem a tepsibe. Sütés végén "feljött", de rövid időn belül összeesett, elég borzasztó látványt nyújtott. A kérdésem: egyik kis sütőpor nem javítana a helyzetén ennek a túrós smarninak?
Köszönettel: Anita

663
tehéntúró 25 dkg
tojás 5 db
porcukor 10 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
narancshéj 0.5 narancsból nyert
vanília 1 db
finomliszt 5 dkg
szőlő 10 dkg
vaj 15 dkg
cukor 5 g
méz 5 g
piros ribizli 15 dkg
méz 1 ek
cukor 5 g