r
Nosalty Logó

Túrós smarni

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Túrós smarni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A smarnihoz

A ribizlimártáshoz

Összesen 663 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A smarnihoz

A ribizlimártáshoz

Összesen 2640 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A smarnihoz

A ribizlimártáshoz

Összesen 236 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.9 g

Zsír

  • Összesen
    40.8 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    306 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    846 g
  • Cink
    164 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    112 mg
  • Vas
    127 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    284 mg
  • Nátrium
    103 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.3 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    150.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    355 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    75 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    190 mg
  • Retinol - A vitamin:
    348 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    341 micro
Összesen 663 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.8 g

Zsír

  • Összesen
    163.1 g
  • Telített zsírsav
    93 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1223 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3383.8 g
  • Cink
    654 mg
  • Szelén
    95 mg
  • Kálcium
    449 mg
  • Vas
    507 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    1135 mg
  • Nátrium
    412 mg
  • Réz
    26 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    221.1 g
  • Cukor
    169 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    602.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1420 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    762 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1394 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    311 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1365 micro
Összesen 2640 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    301.9 g
  • Cink
    58 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.7 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    27 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    124 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 236 Kcal

Hozzávalók

A smarnihoz

A ribizlimártáshoz

Elkészítés

A smarnihoz

  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérket egy kevés cukorral kemény habbá verjük.
  2. A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a túrót, a kétféle citrushéjat, a vanílarúd kikapart magjait, a lisztet, és a megmosott, félbevágott szőlőszemeket. Jól összekeverjük a tál tartalmát, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjék kemény habját.
  3. A vajat a kristálycukorral és a mézzel karamellizáljuk, és ezt is a tésztához keverjük.
  4. Kivajazott hőálló tálba öntjük az egészet és 150 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 20-25 perc alatt megsütjük.
  5. Közben elkészítjük a ribizlimártást: egy edényben felmelegítjük a cukrot és a mézet, hozzáadjuk a ribizlit. A hő hatására a ribizli levet enged, ezt mártássá sűrítjük, és ezzel kínáljuk a smarnit.
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 335
  • 7 napos nézettség: 586
  • Össznézettség: 149818
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 12.

Ajánló

Bár az eredeti recept szerint nem kell a sütőből kivéve összetördelni a tésztát (mint a klasszikus császármorzsa esetében) , ha valaki szeretné, csak tegye bátran.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Állagát tekintve pihekönnyű, ízében az édes és a fanyar találkozása a meghatározó. Egyszerűen zseniális, zseniálisan egyszerű. Sárközi Ákos, az Alabárdos étterem sous chef-jének receptje, bár ő még szőlőmagolaj fagylaltot is készít mellé.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Petra! A minap elkészítettem ezt a-kép alaján- nagyon csábos édességet (imádom a túrós dolgokat), de sajnos az enyém közel sem lett ilyen dekoratív. Az íze természetesen finom volt, de azért valljuk be, nagyon számít a külcsíny is, pláne sütemények dolgában. Az én változatom olyan alacsonyra sikerült, mint amikor a nyers hozzávalókat beleöntöttem a tepsibe. Sütés végén "feljött", de rövid id?n belül összeesett, elég borzasztó látványt nyújtott. A kérdésem: egyik kis süt?por nem javítana a helyzetén ennek a túrós smarninak? Köszönettel: Anita

Petra

kedves Anita, sajnálom, h nem sikerült els?re a túrós smarni. süt?port én egyáltalán nem tettem bele, és nem is tennék ami történhetett: a tál mérete nem lehetett megfelel?, és amiatt túl alacsony lett én 20 x 20 centis, szögletes h?álló tálban sütöttem ha gondolod, tegyél még egy próbát! remélem ezúttal olyan lesz kívülr?l is, amilyennek lennie kell:-) üdv Petra

Törölt felhasználó

A sült túrós sütemények azért esnek össze, mert a tojás fehérje habnak fel van verve.úgy nekem is összeesett. Mióta egészben rakom bele a tojásokat, jó.

Törölt felhasználó

ezt én is ismerem de másképpen és tényleg finom légies. igen sokat számit, hogy mekkore tepsibe teszi az ember.

Törölt felhasználó

Nagyon jól néz ki, hasonlót szoktam csinálni, mindenki imádja - a sok fehérjehabtól nagyon könny?, (sajnos) gyorsan csúszik. Csak azt nem értem, mit?l császármorzsa, ha nincs benne búzadara :D Mármint gyakorlatilag minden sütit szét lehet morzsolni, de én abban a hitben éltem, hogy a smarni a darától smarni - minden nap tanul az ember :) Petra, imádom a receptjeidet, és gyönyör?ek a képek!

modosa

Kedves puffin, a császármorzsának alapvet?en semmi köze a búzadarához :) Az eredeti recept alapja egy soktojásos palacsintatészta, amit süt?ben vagy serpeny?ben sütnek meg úgy, hogy a kezdetben vastag, egyréteg? tésztát egy id? után elkezdik földarabolni, és forgatni. A grizes verzió a daramorzsa, te nyilván ezt ismerted eddig. Ha igazán szeretnél elmélyedni a történetben, AzEszter oldalát ajánlom figyelmedbe, itt a nosalty-n: http://www.nosalty.hu/bajor_csaszarmorzsa_recept_16691. üdv, Anikó

Törölt felhasználó

Köszönöm, a link zseniális! :)

Törölt felhasználó

sziasztok. nekem valamennyire sikerült, csak azt nem tudom hogy a karamellizált hozzávalót hidegen vagy melegen szoktátok belekavarni a tésztába. üdv:Ági

Petra

t?zforró ne legyen, langyosan keverd hozzá

Gyermely2009

Kedves Petra! Ma elkészítettem a túrós császármorzsát, dupla adagot természetesen mint mindig.Csodálatosan finom, habkönny?, a karamellizált hozzávalóktól különleges édesség lett!! Nagyon köszönöm a receptet! !!!! Üdv.:Éva

Petra

Kedves Éva, örülök:-)

kicsivik

Kedves Petra, tegnap este összedobtam a smarnit- na jó, ez azért túlzás, kell? áhítattal szép lassan haladtam, f?leg, hogy párhuzamosan egy egzotikus halrecept is testet öltött általam - és lehet, hogy elfogult vagyok a túrós desszertekkel kapcsolatban, de valami fenségesre sikeredett! Csak 3 tojásom volt, a fehérjéket felvertem, és mivel a nyers tésztát kóstolásakor már elegend?en édesnek találtam, kihagytam a zsiradékon karamellizált cukor belekeverését. Tudom, attól lett volna igazán különleges, legközelebb okosabban takarékoskodom az édesítéssel! Gyönyör?en megemelkedett a 16,7 cm átmér?j? kerek tortaformában, majd kivételkor a felére zsugorodott, de az állaga pillekönny?. Sz?l? helyett darabolt konzerv ?szibarackkal szórtam meg a tetejét és a reszelt citrushéjakat citromlével, illetve beáztatott kandírozott narancshéjjal helyettesítettem. Kicsit odakapott minden oldalról, mert még 8 hónap után sem sikerült a f?bérl?m süt?jének pörkölési kedvét kipuhatolni, de egy éles késsel lemetszettem a túl sötét részeket - gyakorlatilag meghámoztam a sütit. 8) 1 szó mint 100, köszi, hogy megosztottad a receptet, mindenkinek ajánlom kipróbálásra, kóstolásra.

Törölt felhasználó

Kedves Petra, ma megcsináltam ezt a nagyon szimpatikus receptet, nagyon szép, és nagyon finom is lett (igaz, nekem is összeesett kicsit, de ez nem vont le semmit az értékéb?l :) Bár kicsit édesnek találtam, legközelebb kevesebb cukorral készítem, de az biztos, hogy már most kedvenc! Talán az is számított, hogy sz?l? hiányában mazsolát tettem bele, és az eleve édesebb. Még egy kérdés: ha legközelebb dupla adagot készítek (ismerve a család kapacitását) és nagyobb tepsibe teszem, szerinted a sütési id?t is meg kell növelni? Köszönettel, Mónika

Petra

Kedves Mónika, Ha magasabban áll a tepsiben a tészta, akkor mindenképpen hosszabb sütési id?vel kell kalkulálni, a legjobb azonban résen lenni, és figyelni sütés közben:-). Üdv Petra

Törölt felhasználó

Kedves Petra, köszönöm a választ! Közben ahogy újra elolvastam a receptet, rájöttem, hogy tegnap este nem voltam elég figyelmes az adagoknál, lehet, ezért lett édes. Biztos jók a mennyiségek? Pl a karamellizálásnál tényleg csak 5 gramm cukorra és mézre viszont 150 gramm vajra gondoltál? A gyümölcsöntetnél úgyszintén 5 gramm a cukor? Hisz az 5 gramm annyira kevésnek t?nik, szinte nem is mérhet?, kb 1 kiskanál. Én dkg-ban mértem ezeket, tévedésb?l... A recept elején viszont 10 dkg porcukrot írtál, ami ugye 100 gramm. A liszt is csak 50 gramm? Abból annyit is tettem bele, szinte meg sem lehetett érezni. Igaz 50 dkg már sok lett volna :) Szerintem érdemes lenne minden mennyiséget ugyanabban megadni, vagy gramm, vagy dkg, hogy ne legyen félreérthet?. Köszi és elnézést!!!

Beata968

Kedves Petra, Megfogadtam, ha elkészítek egy receptet a megadottak szerint és finom lesz a végeredmény akkor írok hozzászólást. Tudom, hogy nekem is sokat számít miel?tt egy recepthez hozzálátnék, ha mások már írtak avval kapcsolatban személyes tapasztalataikról. A túrós smarni nagyon finom lett, habkönny? és nem esett össze ( kipróbáltam Roxa tanácsát és egészben dolgoztam a tojással). 20 cm átmér?j? kapcsos tortaformában készítettem és így 2,5-3 cm magas lett a végeredmény. Nekem a sütési id? hosszabb lett, el?ször meg is ijedtem, hogy nem fog ez megsülni, nagyon folyékony, de tökéletes lett, csak tovább csücsült a süt?ben. Köszönöm a receptet. Üdv: Bea

Törölt felhasználó

Kedves Petra, nem hagyott nyugodni a dolog, úgyhogy újra elkészítettem, és most nagyon odafigyeltem a mennyiségekre. Az eredmény tökéletes lett! Így sokkal finomabbra sikerült. Az els? is nagyon jó lett, de ez még jobb, hogy nem lett annyira édes! Egész biztos, hogy én rontottam el, mert nem figyeltem oda eléggé. Nagyon jó recept, köszönöm! Még sokszor fogom elkészíteni, ebben biztos vagyok :) Üdv, Mónika

Petra

nagyon örülök a sikernek:-) Üdv Petra

Raindrop

Köszi ezt a fantasztikus receptet! Én már 3 éve folyamatosan sütöm cottage cheese-b?l, mert nálunk csak az van - és mindig sikerült. Ma is ez lesz a desszert, gyors, egyszer?, elronthatatlan ( nekem legalábbis ) és isteni íze van! Azt hiszem egyb?l kett?t kellene készítenem, hogy holnapra is maradjon...

Hozzávalók

A smarnihoz

A ribizlimártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek