r
Nosalty Logó

Sacher-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Sacher-torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 577 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 6907 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 371 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    23.8 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    337.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.5 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    34 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    138 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    136 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 577 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.7 g

Zsír

  • Összesen
    285.2 g
  • Telített zsírsav
    162 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    88 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    1795 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4053.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    191 mg
  • Kálcium
    548 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    675 mg
  • Foszfor
    1830 mg
  • Nátrium
    741 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1013.4 g
  • Cukor
    799 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    408 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1654 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    250 micro
  • Kolin:
    1204 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1626 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    341 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2099 micro
Összesen 6907 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    217.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.5 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    113 micro
Összesen 371 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük légkeverésen 170 ºC-ra , egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, lisztezünk, az alját pedig sütőpapírral béleljük.
  2. 150 g csokoládét gőz fölött megolvasztunk, majd félretesszük hűlni.
  3. Konyhai robotgéppel összekeverjük a vajat a porcukor negyedével és a vaníliamagokkal majd hét tojássárgáját adunk hozzá egyesével, a legvégén pedig egy egész tojás is megy bele. A szobahőmérsékletűre hűlt csokoládét folyamatos keverés mellett hozzáöntjük.
  4. Ezután egy másik tálban felverjük a tojásfehérjéket a maradék porcukorral (150 g) és egy csipetnyi sóval. Felváltva keverjük a csokis masszához a tojásfehérjét és a lisztet. (Óvatosan, nehogy a tojásfehérje összetörjön.)
  5. A masszát a tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőbe dugjuk. 55 perc alatt elkészül. A sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk a tésztát kihűlni.
  6. Miután kihűl a torta, kivesszük a formából, kettévágjuk, és előzetesen felforralt, majd átszűrt sárgabarack lekvárral megkenegetjük a torta alsó felét. Rátesszük a tetejét, és az egész tortát kívülről is bekenjük barack lekvárral.
  7. Végül a csokoládémáz készítése: gőz felett megolvasztunk 250 g étcsokoládét (épphogy megolvad, vegyük is le a gőzről, ui. nem szabad túlzottan felmelegíteni). A cukorsziruphoz 1,7 dl vízben feloldjuk a 300 g kristálycukrot, és felforraljuk. A szirupot a csokoládéhoz öntjük, folytonos keverés közben. Majd az egészet pár perc alatt összemelegítjük.
  8. Ezután következik a mindent összecsokoládézó művelet: egy 60 x 60 cm-es (előzetesen alaposan megtiszított) hideg kőlapon hűtjük a mázat, mégpedig úgy, hogy a csokoládémassza egy részét kitéve arra, tologatjuk a csokit két széles pengéjű kés segítségével. Mikor kihűl visszatesszük a lábasba, összekeverjük a többivel, majd újabb adagot kezdünk hűteni a kőlapon. Ezt a műveletet addig ismételjük, míg a máz kellően lehűl, de még kenhető állagú. Végül bevonjuk a mázzal a tortát. Fogyasztás előtt egy nappal javaslatos elkészíteni. (Készült a Szakácsok könyve alapján.)
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 97954
  • Feltöltés dátuma: 2007. november 19.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Vendégségbe voltunk hivatalosak. A házigazda előzetesen egyeztette a vendégekkel a menüt (milyen rendes tőle!), s mivel kedveskedni akartak és, hogy ne mindent neki egyedül kelljen elkészíteni, két, szintén meghívott felajánlotta, hogy ők vállalják a desszertet, mégpedig egy cukrászdából, tudják is, hogy mit: isteni Sacher-tortát ettek a minap. Egy ígéretesnek tűnő elő-és főétel után cukrászdából hozott desszertet enni nem túl stílszerű… Ezt mentendő felajánlottam, mi lenne, ha én s.k. elkészíteném, már úgyis régóta játszadozom a Sacher-torta készítésének gondolatával, még úgysem adódott megfelelő alkalom. (Csak nem áll neki az ember egy sima csütörtökön Sacher-tortát készíteni, legalábbis én biztosan nem.) Izgultam, hogyan sikerül: más az, mikor nincs komoly tétje a végeredménynek, csak mi ketten ízlelgetjük.  Abszolút pozitív fogadtatásban volt része, építő kritikaként megjegyezte a vendégsereg, hogy a torta tetején kissé vastagra sikeredett a csokoládémáz. Hát, Istenem, nem sikerülhet minden tökéletesen, főleg nem első nekifutásra…

Hozzászólások

mislenbaba

EZ AZ EGYIK NAGYON NAGY KEDVENCEM, DE NEM MEREK NEKIKEZDENI :)

Törölt felhasználó

Nagyon ígéretesnek t?nik :) egyszer már csináltam... bevallom, nem kizárt, hogy pont egy csütörtök délutánon (estefelé), mert f?leg akkor érek rá :$ :D tudom, jobb sorsa szánták, mint egyszer? nasi :)

Törölt felhasználó

Hát ehhez a recepthez senki ne álljon neki, mert egy sz*r....vagy készüljetek B tervvel. Én nem készültem, ...hiba volt. Ez a csokimáz használhatatlan. És bizonyára mindenkinek van otthon 60x60-as k?lapja....

Petra

kedves Ismeretlen, Sajnálom, hogy nem sikerült a torta. Ahogy a nehézségi foknál is jeleztük, nem könny? az elkészítése... Lehet, hogy ezt nem vetted figyelembe, miel?tt nekiálltál:-) A csokimáz pedig, biztos állíthatom, a lehet? legjobb, így készítve. K?lap nélkül persze nem. Üdv, Petra

Törölt felhasználó

fölösleges a csokimázzal ennyit carakodni...és a tésztájába is kell lekvár..

Törölt felhasználó

A csokimázat ugy csináltam pontosan ahogyan le van irva és nem máz lett hanem csokipor vagy mi a szösz. Amikor elkezdtem hozzákeverni az olvasztott cukorszirupot a csokihoz megkeményedett. Mégis mit kellene csinálni hogy folyos maradjon

Törölt felhasználó

1.A k?lapra a temperálás miatt lenne szükség, pusztán annyi célja van, hogy szép fényes lesz t?le a csokoládé, de ha valaki nem így csinálja, és mondjuk egy kevés étolajjal felhígítja a már megolvasztott csokit, szintén jól használható lesz. 2.Az eredeti Sacher tésztájába nem kell lekvár, esetleg csokit tesznek hozzá. 3. Egyetértek a recept megosztójával. Igazad van, petra, ez valóban egy igen nehéz sütemény. Bevallom, én 4x álltam neki, mire úgy sikerült, hogy úgy-ahogy meg voltam elégedve a végeredménnyel. Bár az is igaz, hogy én az eredeti receptet próbáltam. De amint id?m engedi, neki gy?rk?zök ennek is. Köszönöm, hogy feltetted! :)

Törölt felhasználó

De mi az eredeti recept? Megosztanád velünk? Jöv? hét végén lesz az emberem szülinapja, aki súlyosan csokifügg?. Úgy szeretném elkészíteni neki!

Törölt felhasználó

Feltettem a receptet, sok sikert hozzá! Remélem, összejön a dolog!

Törölt felhasználó

Nekem a Sacher az egyik specialitásom, majdnem minden családi ünnepre kell készítenem. Szerintem egyáltalán nem nehéz, csak nem kell túlbonyolítani és szó szerint venni a receptet. Amúgy a jó Sacher titka a tésztába kevert ?rölt mandula. És a csokimázzal sem kell ennyit bajlódni: g?z fölött felolvasztani étcsokit kakaóporral, cukorral és vízzel, amíg "nyúlóssá" válik. Ezután átönteni egy hideg fémtálba és mindig egy irányba kevergetve enyhén langyosra h?teni.

Törölt felhasználó

Nagyon jó recept, és nagyon finom süti. Én tettem még a baracklekvárba egy kis reszelt citromhéját, kis rumot, és kevés fahéjat. Így még finomabb lett :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Én elmentem a vásárba – ezért járok piacra bolt helyett

A bevásárlás 21. századi fogalmában a legfontosabb aspektus talán a sebesség: mindannyian szeretnénk gyorsan letudni az élelmiszerek beszerzését, minél kevesebb macerával. Ez leginkább a diszkontokban és a szupermarketekben megoldható, ahol seperc alatt lefuthatjuk a szükséges köröket. Miért van az, hogy én (és sokan mások) mégis a hosszabb és körülményesebb utat választjuk, és piacra járunk vásárolni? Rögtön elmesélem.

Lakos Benedek

További cikkek