Íme a száraz kekszek megmentésének 4 frappáns módszere

Mindegy, hogy túlsütöttük vagy napokig kint hagytuk, esetleg rosszul tároltuk őket, a kekszeink könnyedén ki tudnak száradni. Ezeket megenni nem túl nagy élmény, adjunk nekik új esélyt inkább az alábbi módokon.

Nem csak a bolti sütemények állaga lehet kellemetlen: száraz kekszek házilag is születhetnek. Egy rossz recept, túl forró sütő vagy a nem megfelelő tárolási körülmények is okozhatják a fűrészporos, morzsás, fullasztó textúrát. Persze ez ilyenkor még nem a vég, különböző módokon megmenthetjük és újraéleszthetjük a száraz kekszeket. Jöjjenek erre a legjobb ötletek!

Íme a száraz kekszek megmentésének 4 frappáns módszere

Alma a dobozban

Ez egy igen klasszikus, nagymamák által gyakran javallott technika, ami segít megőrizni a kekszek puha és omlós állagát. Általában megelőző lépésként vethetjük be, még akkor, amikor dobozba kerül a sütemény.

De egy bizonyos szintű puhulást úgy is elérhetünk vele, ha utólag tesszük a kekszek közé.

A legjobb, ha egy viszonylag jól záró dobozba rakjuk a süteményeket (a teljesen légmentes környezet itt nem a legjobb, mert penészedéshez vezethet), és egy negyed frissen felvágott almát helyezünk közéjük. Egy nap elteltével már észlelhetünk némi változást. Persze ne hagyjuk túl sokáig a dobozban ülni a gyümölcsöt, hiszen be is penészedhet.

Krémes mentés

Egy másik, viszonylag gyors megoldás lehet a krémmel összeragasztás. Ezt is akkor érdemes alkalmazni, ha a kekszeink még nem borzasztóan szárazak, csak egy kicsit túl hosszan hagytuk kint őket a szabad levegőn, esetleg túlsültek.

Fogjunk két kekszet, majd ragasszuk őket össze (sűrűbb) lekvárral vagy bármilyen tetszőleges krémmel, és hagyjuk pihenni az így kapott „szendvicseket” pár óráig a hűtőben.

Rétegezésben a megváltás

Az egy fokkal szárazabb kekszeknél már drasztikusabb módszerekhez kell folyamodnunk. Ami jelen esetben sokkal több krémet jelent. Készítsünk egy tiramisu-jellegű édességet, azaz rétegezzük a kekszeket krémmel, lekvárral, friss gyümölcsökkel, amivel csak szeretnénk.

Nem feltétlenül kell valamibe beáztatni őket a rétegezés előtt, de ha szeretnénk plusz ízt adni a desszertnek, használhatunk kávét, kakaót, szörpöt vagy alkoholt is. Ne aggódjunk, a csokival, magvakkal és egyéb dolgokkal megszórt kekszek is újjászülethetnek ilyen módon.

Morzsa, mint utolsó mentsvár

Ha pedig úgy látjuk, hogy a világ összes krémje nem lenne elég a kekszeink szárazságának eltüntetésére, akkor se adjuk fel, hasznosítsuk a süteményt, ahogy tudjuk, és hozzuk ki belőle a legtöbbet.

Készítsünk édes kekszmorzsát, ami egész egyszerűen a kekszek ledarálást vagy kézi összetörését jelenti.

A morzsa kerülhet túró- és sajttorták alá, pohárkrémekbe, de beboríthat édes gombócokat is. Határt tényleg csak a képzeletünk szab majd. Egy „extrás” (csokoládés, aszalt gyümölcsös, stb.) kekszből készült morzsa élettartama rövidebb, az ilyeneket minél előbb használjuk fel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Vesd be ezeket a konyhai trükköket is:

Címlapról ajánljuk

További cikkek