Így a legegészségesebb fogyasztani a kávét

Nem biztos, hogy eddig jól készítetted el a kávéd, de most segítünk, mely formában a legegészségesebb fogyasztani.

Kis túlzással, de ahány ember, annyi kávéfogyasztási szokás: hideg tejjel, meleg tejjel, jó habosan, cukorral, cukor nélkül vagy szimplán feketén. A lehetőségek tárházát még hosszan sorolhatnánk. De melyik a legegészségesebb módja a kávéfogyasztásnak? Nos, annak, aki cukor nélkül, feketén issza a főzött kávéját van egy remek hírünk: ő választott jól!

Akik cukorral, tejjel kísérve fogyasztják azok egészségtelenebb módon isszák a kávéjukat.

Így a legegészségesebb fogyasztani a kávét

A tejjel ugyanis sok zsírt és kalóriát viszünk be, utóbbi a cukor esetében is igaz, ezért érdemes helyette vanília- vagy mandulakivonattal ízesíteni innivalónkat, tejből pedig sovány változatot, esetleg növényi tejet öntsünk a kávénkba.

Tipp: A hozzáadott vitaminokat tartalmazó kávét is érdemes kerülni. A kávé vízhajtó hatása miatt ezek hamarabb távoznak szervezetedből, mint hogy fel tudnának szívódni.

Az antioxidáns-tartalom szempontjából az enyhe pörkölésű kávé a legegészségesebb: az enyhén pörkölt robusta kávéban van a legtöbb antioxidáns, amelyet szorosan követ az enyhe, illetve a közepes pörkölésű arabica kávé. És ha már itt tartunk: a kávéval kapcsolatban rengeteg a tévhit, az egyik legnagyobb, hogy egekbe emeli a vérnyomást.

Régi tévhit, akinek magas a vérnyomása, az egyáltalán nem ihatna feketét. Ezzel szemben megállapították, hogy jól beállított vérnyomás mellett – akárcsak a várandósok – mértékletesen ugyan, de hódolhatnak a kávézás szenvedélyének: napi 1 csésze senkinek sem árt. Egyedül a koffeinre érzékeny személyeknél jelentkezik a kávéfogyasztást követően egy enyhe, átmeneti (kb. egy órán át tartó) vérnyomás-emelkedés, ugyanakkor a legutóbbi klinikai és laboratóriumi vizsgálatok szerint nem bizonyítható – nem szélsőséges mértékű kávémennyiség fogyasztása mellett – a kávé vérnyomást fokozó hatása. Ez a hatás csak azoknál figyelhető meg, akik korábban még sosem ittak koffeintartalmú italokat, így a fiatalok, vagy akik nagy mennyiségű kávét fogyasztanak el.

Szerző: Németh Orsi

Forrásunk volt.


Még több kávé:

Címlapról ajánljuk

További cikkek