Így a legegészségesebb fogyasztani a kávét

Nem biztos, hogy eddig jól készítetted el a kávéd, de most segítünk, mely formában a legegészségesebb fogyasztani.

Kis túlzással, de ahány ember, annyi kávéfogyasztási szokás: hideg tejjel, meleg tejjel, jó habosan, cukorral, cukor nélkül vagy szimplán feketén. A lehetőségek tárházát még hosszan sorolhatnánk. De melyik a legegészségesebb módja a kávéfogyasztásnak? Nos, annak, aki cukor nélkül, feketén issza a főzött kávéját van egy remek hírünk: ő választott jól!

Akik cukorral, tejjel kísérve fogyasztják azok egészségtelenebb módon isszák a kávéjukat.

Így a legegészségesebb fogyasztani a kávét

A tejjel ugyanis sok zsírt és kalóriát viszünk be, utóbbi a cukor esetében is igaz, ezért érdemes helyette vanília- vagy mandulakivonattal ízesíteni innivalónkat, tejből pedig sovány változatot, esetleg növényi tejet öntsünk a kávénkba.

Tipp: A hozzáadott vitaminokat tartalmazó kávét is érdemes kerülni. A kávé vízhajtó hatása miatt ezek hamarabb távoznak szervezetedből, mint hogy fel tudnának szívódni.

Az antioxidáns-tartalom szempontjából az enyhe pörkölésű kávé a legegészségesebb: az enyhén pörkölt robusta kávéban van a legtöbb antioxidáns, amelyet szorosan követ az enyhe, illetve a közepes pörkölésű arabica kávé. És ha már itt tartunk: a kávéval kapcsolatban rengeteg a tévhit, az egyik legnagyobb, hogy egekbe emeli a vérnyomást.

Régi tévhit, akinek magas a vérnyomása, az egyáltalán nem ihatna feketét. Ezzel szemben megállapították, hogy jól beállított vérnyomás mellett – akárcsak a várandósok – mértékletesen ugyan, de hódolhatnak a kávézás szenvedélyének: napi 1 csésze senkinek sem árt. Egyedül a koffeinre érzékeny személyeknél jelentkezik a kávéfogyasztást követően egy enyhe, átmeneti (kb. egy órán át tartó) vérnyomás-emelkedés, ugyanakkor a legutóbbi klinikai és laboratóriumi vizsgálatok szerint nem bizonyítható – nem szélsőséges mértékű kávémennyiség fogyasztása mellett – a kávé vérnyomást fokozó hatása. Ez a hatás csak azoknál figyelhető meg, akik korábban még sosem ittak koffeintartalmú italokat, így a fiatalok, vagy akik nagy mennyiségű kávét fogyasztanak el.

Szerző: Németh Orsi

Forrásunk volt.


Még több kávé:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...