4 édesség, amit érdemes sós változatban is megkóstolnod

Amennyiben valaha gondolkoztunk már azon egy-egy szelet sütemény majszolása közben, hogy „ez milyen izgalmas lenne sós ízben”, akkor abszolút nem jártunk furcsa és elítélendő utakon. Ugyanis sós édességek léteznek, és egészen isteniek.

A sós édesség kifejezés önmagában egy elég nagy ellentmondás, azonban igen találóan leírja a kategóriába tartozó sütemények lényegét. Nevesen, hogy fogunk egy hagyományosan édes ízekkel készített desszertet, majd azt hasonló alapanyagok és eljárás segítségével megsütjük sós ízben. Az átváltozások gyakran egészen meglepő eredményeket szülnek, következményként pedig teljesen új szemmel nézünk majd azokra a süteményekre, amelyeket megkóstoltunk sós édesség formájában. Vágjunk is bele!

4 édesség, amit érdemes sós változatban is megkóstolnod

Sajttorta

Édes kekszmorzsa, még édesebb sajtkrémréteg, végül karamell, áfonyaszósz vagy csokoládéöntet: alapjáraton erre számíthatunk, amikor megeszünk egy szelet sajttortát. Azonban a süteménynek van egy titkos, második élete, amelyet sós aromák ölelésében él.

A sós sajttorta alapját adhatja sós keksz, esetleg ropi (összetörve, olvasztott vajjal elkeverve) vagy egyszerű vajas tészta is.

Krémje készülhet krémsajtból, túróból, ricottából, amihez ugyanazokat a hozzávalókat kell adnunk, persze a cukrot és a vaníliát leszámítva. Ezek helyett szórjunk bele friss vagy szárított fűszereket, sót, esetleg reszelt sajtot, pirított bacont is. Öntetként készíthetünk hozzá valamilyen zöldséglekvárt (pl. sült paradicsom, céklachutney, stb.), hogy teljes legyen az élmény.

Baklava

A közel-keleti édességről a legtöbbeknek csupán egyetlen szó jut eszébe: a cukorsokk. És ez nem is csoda, hiszen a dióval (vagy más olajos maggal) és vajjal rétegezett rétestészta a sütés után egy alapos cukorszirupfürdőt kap, ez adja meg jól ismert állagát, ízét, és, lássuk be, lényegét is.

Azonban, ha egy jóval kevesebb cukrot tartalmazó receptre vágyunk, készítsük el a baklavát sós változatban. Használjunk a rétegezéshez mondjuk egy fűszeres paradicsomszószt, sült zöldségeket (pl. padlizsán, cukkini, paprika), fetasajtot, friss zöldfűszereket. A magvakat tartsuk meg, mind ízben, mind állagban sokat hozzáadnak majd a végeredményhez.

Gofri

Tekintve, hogy a palacsintára erősen hajazó tésztából készül, talán nem ér majd senkit meglepetésként, hogy a gofri is lehet sós. A sós palacsintákat már nem nagyon kérdőjelezzük meg, a hortobágyitól kezdve a sajtos-tejfölösig mindegyiket szívesen fogyasztjuk.

Tegyük ugyanezt a sós gofrikkal: mellőzük a tésztából a cukrot és vaníliát, szórjunk a helyükre fűszereket, sajtot, sonkát, süssük aranybarnára és ropogósra a szeleteket, majd töltsük meg őket mindenféle jóval. Reggelire, de akár vacsorára is alkalmas nyalánkság lehet.

Muffin

A kis, kehelynyi sütemények sem maradnak ki a buliból: ha a masszájukat csokis vagy vaníliás helyett sósra keverjük, egy igazi meglepetéssel szolgálhatunk az ízlelőbimbóinknak. Főleg, ha még sós vajkrémet is készítünk, majd habzsákból a muffinok tetejére nyomjuk, ahogy azt szokás.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

További, kevésbé szokványos receptek és ötletek:

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek