Nem mindegy, mikor használsz reszelt, szeletelt és darabolt sajtot

Csakúgy, mint a zöldségek vagy a hús esetében, bizony a sajtnál sem mindegy, milyen formájúra vágjuk, szeleteljük vagy daraboljuk, amikor főzünk vele. Lássuk, mely esetekben mi a legelőnyösebb!

A sajt megannyi ételbe kerülhet, de nem is kizárólag bele, hanem alá, fölé, mellé, rá, a bundájába, a mártásába, a töltelékébe, és még sorolhatnánk. Ha pedig ilyen sokszínűen szerepel, akkor nyilván nem várható el, hogy mindig ugyanabban a formában jelenjen meg a színen. A reszelt, szeletelt és darabolt sajtnak mind megvan a helye és ideje, csak más-más receptekben jön el. Az alábbi lista segíthet a különválasztásban.

Nem mindegy, mikor használsz reszelt, szeletelt és darabolt sajtot

Reszelt sajt

A vékony szálakra reszelt sajtnak két nagy előnye van: gyorsan és egyenletesen olvad, valamint könnyen és változatosan pirul. Előbbi főzésnél jöhet jól, ugyanis sima, selymes állagot ad, nem lesz szemcsés vagy darabos.

Az utóbbi pedig bármilyen sült étel készítésénél hasznos: az aranybarna, helyeken ropogós, mégis nyúlós sajttetőt nem érhetnénk el mással.

Az alábbi receptekben mindig reszelt sajtot használjunk:

  • krémlevesek
  • szószok, mártások, öntetek
  • rakott, töltött ételek tetején
  • melegszendvicsek tetején
  • sült tészták tetején

Szeletelt sajt

Gyakran előfordul, hogy olyan ételekben használjuk az előre szeletelt sajtot, amelyek reszelttel sokkal jobban járnának: a nagy felületű, vékony lapok egy rétegként olvadnak meg, ezáltal szinte teljesen elzárják az alattuk lévő ételt a hőtől, a külvilágtól. Ez bizonyos esetekben előny, másokban hátrány.

A barnulás mértéke is más: a sima felületen nincsenek kiemelkedő részek, amelyek jobban meg tudnak pirulni, így a lapsajt egyszerre olvad meg és majdnem összhangban kezd el barnulni is.

Ellenben olvadt állapotában a szeletelt sajt lesz a legnyúlósabb, ezért mindenképpen ezt használjuk, ha a méteresre húzható szálakra utazunk. Nagy felületeket le tudunk fedni vele, bár ezt inkább ételek belsejében tegyük, ne a tetejükön, a már korábban említett nehezebb barnulás miatt.

Használjunk szeletelt sajtot a következő receptekben:

  • melegszendvicsek közepén
  • töltött, göngyölt húsok belsejében
  • rakott fogások rétegei közt
  • hamburgerekben
  • sajtos hússzeletek tetején (pl. Hawaii csirke)

Darabolt sajt

A kockákra vágott – lágyabb sajtok esetén kézzel szálakra tépett – sajtnak is jut recept, ha nem is olyan sok, mint a másik két formának. Akkor vessük be a nagyobb méretű sajtokat, ha egységes, egyben maradó „sajttavakat” szeretnénk létrehozni az ételben. Ezek nyúlós meglepetésként fogadnak majd, ha odajutunk a villánkkal, tunkoló kenyerünkkel.

Jól jön a darabolt sajt, ha ezek az ételek készülnek:

  • főtt és sütőben sült tészták belsejébe keverve
  • szaftos egytálételek tetejére szórva (pl. shakshuka)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippeket is elleshetsz:

Címlapról ajánljuk